TÉMA

Prášily

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

Správa Národního parku Šumava omezí investice do infrastruktury. Letos byly výrazné

Nutné opravy turistické infrastruktury na Šumavě vyšly letos výrazně dráž než v předchozích letech. Jde hlavně o stezky pro cyklisty nebo turistické chodníky. Jejich havarijní stav si vyžádal desítky milionů korun navíc. V příštím roce park s podobně velkou investicí nepočítá, chce ale dodělat stezky, kde je ohrožená bezpečnost nebo ochrana přírody.
9. 11. 2022|

Pracovníci šumavského národního parku vytvořili černou skládku. Správa slibuje potrestání viníků

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyšetřuje případ černé skládky u Prášil. Na ní je zvláštní, že ji vytvořili pracovníci Národního parku Šumava. Do lesa navozili kusy rozebraných dřevěných můstků, které v létě opravovali u Frauenthalu. Správa národního parku to považuje za selhání svých zaměstnanců a už oznámila, že je potrestá.
22. 11. 2021|

Češi se chystají na cestování po tuzemsku, pobyty mnohde rychle vykupují

Šumava se chystá na sezonu, ovšem jinak než v předchozích letech. Informační centra teď správa parku vybavuje zábranami a bezpečnostními skly kvůli nákaze koronaviru. Zároveň se připravuje na nápor turistů. Třeba výlety do divočiny s průvodcem jsou už ze dvou třetin vyprodané. V prvních hodinách po spuštění rezervací kvůli velkému zájmu dokonce systém zkolaboval.
20. 5. 2020|

Šumava se chvěje. Zatímco místní vnímají jen zvuk, vědci tam zřídili měřicí stanici

Na Šumavě zaznamenali vědci od začátku roku už několik otřesů. Svou silou sice byly na hranici mikrozemětřesení a nezpůsobily žádné škody, vědce přesto zajímají. Seismická aktivita na Šumavě je totiž novinkou.
25. 2. 2020|