TÉMA

John Glenn

Utrpení šimpanze Enose otevřelo Američanům dveře do kosmu. Před 60 lety jimi vykročil John Glenn

Letu prvního Američana kolem Země, který se odehrál přesně před šedesáti lety, předcházelo nesmírné utrpení astronauta šimpanzího. Jeho bolest navíc byla zbytečná – celý experiment nepřinesl prakticky žádné výsledky.
20. 2. 2022|

Raketa s Bezosem úspěšně vyletěla k hranici kosmického prostoru a bezpečně přistála

Firma Blue Origin se v úterý zařadila mezi soukromé společnosti schopné dopravovat do vesmíru astronauty. Krátce po třetí hodině odpolední odstartovala její raketa New Shepard k hranici kosmu poprvé s posádkou, jejímž členem je i majitel společnosti Jeff Bezos. Let, který  trval asi deset minut, byl významný i tím, že se ho společně účastní dosud nejstarší i nejmladší astronaut.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 22:11|

Souboj miliardářů o vesmírnou turistiku začal. Bezos sveze do kosmu průkopnici letectví

Dvaaosmdesátiletá průkopnice v letectví Wally Funková se za tři týdny stane nejstarším člověkem, který kdy cestoval do vesmíru. Zakladatel společnosti Blue Origin a nejbohatší muž světa Jeff Bezos si ji totiž vybral jako čestného hosta své první výpravy do vesmíru.
2. 7. 2021|

Blog Daniela Stacha: Katherine Johnsonová dobývala vesmír s tužkou a logaritmickým pravítkem

John Glenn, Neil Armstrong, Katherine Johnsonová. Všichni tři byli průkopníky vesmírného výzkumu, všichni tři se stali symbolem. Glenn je symbolem začátku amerických cest do vesmíru, Armstrong symbolem cesty na Měsíc a Johnsonová zase symbolem těch, kteří nebyli vidět, ale bez nichž by se Američané ze Země nedostali. Jsou to skrytí hrdinové. Katherine Johnsonová, která zemřela 24. února, je jednou z nich.
27. 2. 2020|

Zemřela matematička, která astronautům v NASA počítala dráhy prvních letů do vesmíru

Ve věku 101 let zemřela Katherine Johnsonová, americká matematička, jejíž výpočty pomohly Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) vysílat astronauty na oběžnou dráhu i k Měsíci. Byla u všech důležitých letů, od programu Mercury až po raketoplány. Jako první žena se prosadila v do té doby mužském prostředí. Pro astronauty byla zárukou, že dráha jejich letu je spočítaná správně.
24. 2. 2020|