TÉMA

Letecká puma

Rusko stupňuje útoky na Charkov

Moskva nápadně zintenzivnila ničivé útoky na infrastrukturu a civilní cíle v Charkově. Kremelské zdroje navíc naznačily, že Rusové chystají v oblasti novou ofenzivu. Podle ukrajinské vojenské rozvědky jsou tyto spekulace součástí ruské dezinformační a psychologické války, která má obyvatele druhého největšího města Ukrajiny vyděsit. Podle většiny expertů Rusko nemá na obklíčení města dostatek sil ani zbraní a nejspíš se hlavně snaží podkopat ukrajinskou morálku. Kyjev nicméně buduje u Charkova masivní obrannou linii a žádá Západ o nové prostředky protivzdušné obrany. Jejich užití u města má ovšem své limity.
8. 4. 2024|

Rusové zřejmě svrhli na Charkov „létající bombu“, uvádějí ukrajinské úřady a média

Rusko patrně při středečním útoku na východoukrajinský Charkov použilo nový typ řízené bomby. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle nichž jde o zbraň na pomezí řízené letecké bomby a střely. Ruská invazní armáda na město zaútočila leteckými pumami poprvé od roku 2022, upozornil náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Při útoku jeden člověk zemřel a dalších devatenáct utrpělo zranění včetně čtyř dětí ve věku od tří měsíců do devíti let.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 15:43|

Bagrista v Brně narazil na leteckou pumu, policie musela evakuovat 250 lidí

Bagrista v Brně-Juliánově ve středu odpoledne při výkopových pracích narazil na leteckou pumu. Policie musela evakuovat 250 lidí z okolních domů. Před půl šestou večer se lidé mohli vrátit domů. Pyrotechnici pumu odvezli a bezpečně zlikvidovali.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 19:50|

Pyrotechnici zneškodnili leteckou pumu v Porubě. Policie evakuovala tisícovku lidí

Policie uzavřela část Ostravy-Poruby kvůli nálezu nevybuchlé munice. Evakuovala obyvatele domů i škol, části personálu musela opustit i Fakultní nemocnici Ostrava. Pyrotechnikům se podařilo nevybuchlou leteckou pumu zneškodnit.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 19:36|

V Kuřimi našli leteckou pumu. Policie musela evakuovat obyvatele okolních ulic

Policie dnes evakuovala asi tři stovky obyvatel Kuřimi včetně žáků odborné školy kvůli nálezu letecké pumy z druhé světové války. Pumu pyrotechnik pumu deaktivoval a převezl jí k odborné likvidaci na bezpečné místo. Lidé se domů mohli vrátit zpět za více než dvě hodiny.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 10:59|