TÉMA

Sme rodina

Slovenské volby vyhrál Ficův Smer. Pro vytvoření koalice bude klíčový Pellegriniho Hlas

Vítězství ve slovenských parlamentních volbách slaví Smer – sociálná demokracia (Smer–SD) bývalého premiéra Roberta Fica. Druhé je s odstupem Progresívne Slovensko (PS), které exit polly favorizovaly na výhru. Na třetím místě skončí Hlas – sociálná demokracia (Hlas–SD) a bude mít klíčovou roli při sestavování vlády. V Národní radě usedne sedm stran, volební účast je nejvyšší od roku 2002.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 07:52|

Smer–SD vyhraje volby, píší slovenská média

Průběžným výsledkům sobotních slovenských parlamentních voleb vévodí strana Smer – sociálná demokracia (Smer–SD) bývalého premiéra Roberta Fica. Na druhém místě je hnutí Progresívne Slovensko, kterému první odhady výsledků přisuzovaly vítězství. Třetí pozici zastává Hlas – sociálná demokracia (Hlas–SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho.
30. 9. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 03:56|

Slovenské středopravé strany hrají ve volbách o hodně, limitují je spory lídrů

Zatímco předvolební průzkumy predikují za vítěze nadcházejících předčasných parlamentních voleb na Slovensku Smer bývalého premiéra Roberta Fica, menší středopravé strany jsou v těžké pozici. Balancují totiž na hranici zvolitelnosti a hrozí jim, že se do parlamentu nedostanou. Oslovení politologové vidí hned několik důvodů, proč se stranám OĽaNO (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti), SaS (Sloboda a solidarita), Demokrati a KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) nedaří přitáhnout více voličů. Klín do jejich bližší spolupráce podle expertů vráží i lídr OĽaNO, bývalý premiér a ministr financí Igor Matovič, s nímž řada dalších politiků už odmítá spolupracovat.
18. 9. 2023|

Kto je kto? Předvolební průvodce slovenskými stranami

Do slovenské Národní rady by se ve volbách na konci září mohlo dostat až jedenáct uskupení. Některá jsou tradiční, jiná vznikla nedávno nebo po chaotických přeskupeních. Některá mají věcný program, jiná se veřejnost snaží oslovit z populistických pozic, a téměř všechna mají jedno společné: silného lídra, který nesnese velkou osobní konkurenci. To je také jeden z hlavních důvodů rozdrobenosti slovenské scény. K rámcové orientaci v ní pomůže následující přehled.
11. 9. 2023|

Předseda slovenské sněmovny Kollár přiznal, že uhodil partnerku. Čelí výzvám k rezignaci

Předseda slovenské sněmovny Boris Kollár čelí výzvám k rezignaci poté, co přiznal fyzické násilí vůči své někdejší partnerce. Dopustil se ho v době, kdy ještě nepůsobil v politice. Kollár označil kauzu za diskreditační kampaň před zářijovými předčasnými volbami a odejít z čela parlamentu odmítl.
21. 6. 2023|

Na Slovensku vede žebříček preferencí Smer-SD, OĽaNO je na hranici vstupu do sněmovny

Smer-SD bývalého trojnásobného slovenského premiéra Roberta Fica nadále těsně vede v žebříčku preferencí politických stran před zářijovými předčasnými parlamentními volbami. Kolem pětiprocentní hranice, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro vstup do sněmovny, se pohybuje hned několik stran a hnutí, například nyní nejsilnější parlamentní formace Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplývá to z květnového průzkumu veřejného mínění agentury Focus pro televizi Markíza.
5. 6. 2023|

Čaputová odvolala Hegerův kabinet a vyzvala k předčasným volbám

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna ve čtvrtek vyslovila nedůvěru. Hegerův kabinet podle ústavy zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády, ovšem s omezenými pravomocemi. Čaputová současně vybídla politiky k dohodě na uspořádání předčasných voleb v prvním pololetí příštího roku. V řádném termínu by se volby konaly v únoru 2024.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 23:27|

Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru vládě, Čaputová ji v pátek odvolá

Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Zatím není jasné, zda tento krok povede k vypsání nových parlamentních voleb, o které dlouhodobě usilují některé opoziční strany a pro které se po pádu vlády vyslovil i šéf sněmovny Boris Kollár ze strany Sme rodina. Hegerův kabinet na rozdíl od části opozice zastává silně proevropské postoje a pomáhá válkou zasažené Ukrajině. Kancelář slovenské prezidentky Zuzany Čaputové večer oznámila, že hlava státu kabinet odvolá v pátek, přičemž ho zároveň v souladu s ústavou pověří omezeným výkonem funkce.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 21:22|

Slovensko směřuje k rozpadu koalice, míní předseda sněmovny Kollár

Slovensko patrně směřuje k menšinové vládě a na začátku příštího týdne v nynější koaliční krizi pravděpodobně rezignují zbylí tři ministři za stranu Sloboda a solidarita (SaS). Řekl to ve čtvrtek předseda sněmovny Boris Kollár. Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič opět odmítl prodloužené ultimátum SaS, aby do pondělí rezignoval na pozici ministra financí. Předseda SaS Richard Sulík podal demisi na funkci ministra hospodářství už ve středu.
1. 9. 2022|

Sulík nechce být ve vládě s Matovičem, ohlásil vypovězení koaliční smlouvy

Čtyřčlenná vládní koalice na Slovensku čelí další krizi. Menší vládní strana Sloboda a solidarita (SaS) oznámila, že vypovídá koaliční smlouvu a že nechce dál spolupracovat s ministrem financí Igorem Matovičem jako členem vlády. Pokud do konce srpna nebude dohodnuto nové uspořádání poměrů v koalici, čtyři ministři za SaS podají demisi, řekl předseda strany Richard Sulík. Matovičovo nejsilnější vládní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) požadavek SaS předem odmítlo. Bez hlasů poslanců SaS přijdou zbylé tři vládní strany ve sněmovně o většinu.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 18:49|

Nejednota v hlasování o Ficovi zanechala pachuť ve slovenské koalici, Matovič její rozpad odmítá

Slovenské vládní strany se rozhádaly kvůli středečnímu rozhodnutí nevydat expremiéra Roberta Fica k vazebnímu stíhání. Média výsledek hodnotí jako neúspěch předsedy hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a ministra financí Igora Matoviče. Při hlasování nebyl jednotný ani jeho klub OĽaNO, který dvě poslankyně, jež se zdržely, potrestal vyloučením.
5. 5. 2022|

Slovenský soud propustil z vazby elitní kriminalisty. Stíhání je podle něj neopodstatněné

Bratislavský krajský soud propustil z vazby čtveřici obviněných kriminalistů elitní policejní jednotky NAKA, kteří vyšetřovali citlivé kauzy. Změnil tak rozhodnutí soudu první instance a samotné stíhání kriminalistů, kteří ale zůstávají obviněni, označil za neopodstatněné. Informují o tom slovenská média, která případ dříve označila za výsledek války mezi bezpečnostními složkami státu. Vazbu opustí také obviněný prozatímní šéf policejní inspekce.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 13:39|

Slovenský parlament schválil novelu, která zvýhodní očkované. Ale méně, než co byl návrh

Slovenský parlament schválil novelu zákona o veřejném zdraví, která zvýhodní očkované občany v případě zhoršení pandemie. Zvýhodnění ale nebude tak velké, jak původně navrhoval ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Poslanci o zákonu diskutovali od pátku a před budovou lidé proti chystanému opatření protestovali. V parlamentu se pro zákon z přítomných vyslovilo 77 poslanců a 55 bylo proti.  Podle opoziční strany Smer-SD je novela i přesto diskriminační. Chce, aby ji posoudil ústavní soud.
25. 7. 2021Aktualizováno25. 7. 2021, 12:23|

Podejte demisi, vyzvala premiéra Matoviče slovenská prezidentka Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviče (OLaNO) k demisi v zájmu rekonstrukce vlády. Odchod Matoviče požadují i dvě ze čtyř vládních stran. Slovenská vláda se kvůli krizi v koalici postupně rozpadá. Prezidentka v úterý přijala demisi vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka (Sloboda a Solidarita). Demisi podala i ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za ľudí), dříve tak učinili již tři ministři.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:54|

Na šéfa slovenské tajné služby SIS uvalil soud vazbu. Je podezřelý z korupce

Speciální trestní soud v Pezinku v neděli souhlasil s uvalením vazby na šéfa slovenské civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který čelí obvinění z přijetí úplatku. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, změnit ho může slovenský nejvyšší soud. Pčolinský se vzdal své funkce a chce se stáhnout z veřejného života, oznámila o několik hodin dříve jeho právní zástupkyně Eva Mišíková.
14. 3. 2021|

Slovenská policie zadržela šéfa tajné služby SIS, prezidentka jej postavila mimo službu

Elitní jednotka slovenské policie dnes zadržela šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, podle médií kvůli podezření z korupce. Policie tyto informace zatím nekomentovala, zatímco prezidentka Zuzana Čaputová dočasně Pčolinského postavila mimo službu. Advokátka zadrženého Eva Mišíková řekla, že se její klient cítí nevinen. Pčolinský se vedení SIS ujal loni po nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče, která mezi své hlavní cíle zařadila i boj proti korupci.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 17:23|

Předseda slovenského parlamentu Kollár přečkal hlasování o svém odvolání

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár přečkal hlasování poslanců o svém odvolání, které sám navrhl po nařčení z plagiátorství v diplomové práci. Část koalice ho dříve vybídla k rezignaci, návrh na jeho odvolání z čela sněmovny v tajném hlasování ale nezískal potřebnou většinu. Kollárovo hnutí Sme rodina předem oznámilo, že v případě odvolání předsedy parlamentu odejde z vlády. Kauza odkryla napjaté vztahy v čtyřčlenné koalici, která vznikla po únorových parlamentních volbách.
7. 7. 2020|

Plagiátorská kauza rozdělila slovenskou koalici, v centru Bratislavy se konala demonstrace

Údajně opsaná diplomová práce šéfa slovenského parlamentu rozdělila tamní koalici. Dvě menší strany požadují, aby Boris Kollár rezignoval. Ten to odmítá a poprvé připustil odchod ze společného projektu. Kvůli největší kauze od únorových voleb se v pátek v Bratislavě i protestovalo.
3. 7. 2020|

Šéf slovenské sněmovny čelí výtkám z plagiátorství, demisi odmítl

Předseda slovenské sněmovny Boris Kollár čelí výtkám médií a neparlamentních politiků z plagiátorství ve své diplomové práci. Kollár, který je předsedou koaličního hnutí Sme rodina, jisté pochybení přiznal. Řekl ale, že podmínky studia splnil, z čela parlamentu odstoupit kvůli kauze nehodlá. Také Kollárův předchůdce ve funkci Národní rady Andrej Danko byl kritizován za plagiátorství ve své rigorózní práci – a to i samotným Kollárem.
23. 6. 2020|

Slovenští poslanci si zvolili vedení parlamentu. Místopředsedou je i expremiér Pellegrini

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini se stal jedním ze čtyř místopředsedů parlamentu, rozhodli poslanci v tajném hlasování. Pellegrini je místopředsedou sociálních demokratů (Smer-SD) někdejšího šéfa vlády Roberta Fica. Předsedou parlamentu se stal už v pátek šéf vládní strany Sme rodina Boris Kollár.
24. 3. 2020|

Slovensko má novou vládu. Čaputová jmenovala Matoviče premiérem

Tři týdny po parlamentních volbách má Slovensko novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová nejprve jmenovala předsedu hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče premiérem a následně jmenovala i členy jeho kabinetu. Nová vláda bude muset do 30 dnů předstoupit před parlament s programovým prohlášením a požádat poslance o vyslovení důvěry. Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu.
21. 3. 2020|

Matovič představil vládu. Bude v ní někdejší šéf vojenského zpravodajství, disident nebo velvyslanec

Novou slovenskou vládu, kterou prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje v sobotu, budou tvořit známí politici, nové tváře i diplomat, který byl náměstkem v minulém kabinetu. Ne všichni patří do struktur vládních stran. Kabinet bude mít celkem 16 členů, což je o jednoho víc než minule. Polovinu postů obsadí hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče, které vyhrálo únorové parlamentní volby. Po třech budou mít Sme rodina a Sloboda a solidarita a dva Za ľudí.
18. 3. 2020|

„Spolupráce je víc než stranické zájmy.“ Čaputová v sobotu vyšle novou vládu do boje s koronavirem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chce novou vládu příštího premiéra Igora Matoviče jmenovat v sobotu. Ustavující schůze sněmovny po únorových parlamentních volbách se uskuteční v pátek, po jejím skončení dosluhující kabinet Petera Pellegriniho podá demisi. Vlády se vystřídají v době, kdy Slovensko čelí stejně jako další země epidemii koronaviru.
16. 3. 2020|

Matovič postaví vládu na čtyřech stranách. Nakonec se připojil i Kiska

Čtyři slovenské politické formace se po únorových volbách dohodly na vytvoření nové vládní koalice. Oznámil to šéf hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, který je kandidátem na premiéra.
13. 3. 2020Aktualizováno13. 3. 2020, 20:04|