TÉMA

Superúterý

Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|

V USA mají volební superúterý. Biden i Trump se nejspíš opět přiblíží nominaci

Miliony Američanů vybírají v patnácti státech a na ostrově Americká Samoa během takzvaného superúterý své kandidáty na prezidenta. Republikán Donald Trump bude v primárkách usilovat o to, aby zasadil „rozhodující úder“ své jediné soupeřce o republikánskou prezidentskou nominaci Nikki Haleyové, píše agentura Reuters. Očekává se, že superúterý pouze potvrdí dosavadní trend a v listopadových volbách se střetne po čtyřech letech opět Trump s demokratem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 20:14|

Trump získal republikánskou nominaci v Severní Dakotě

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok na svou jedinou soupeřku v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou, když v pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Podle zveřejněných odhadů výsledků Trump jednoznačně Haleyovou porazil. Miliony amerických voličů se zapojují do takzvaného superúterý, během kterého se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v patnácti různých státech a na Americké Samoi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 13:16|

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Bloomberg dá miliardu dolarů, aby porazil Trumpa. USA zaplavily reklamy i memy

Do boje o stranickou nominaci vstoupil pozdě, ale o to razantněji. Bývalý trojnásobný starosta New Yorku Michael Bloomberg v minulosti střídal demokratickou a republikánskou stranu a dlouho byl i nezávislý. Nyní se jako demokrat uchází o Bílý dům a na porážku Donalda Trumpa je ochoten vynaložit ze svého ohromného jmění miliardu dolarů. V podstatě neomezené finance mu zaručují všudypřítomnou reklamu a miliardář chce uspět při volebním superúterý. Zároveň ale vyvstávají i otázky – třeba problematická pozice mediálního impéria, které Bloomberg vlastní.
21. 2. 2020|