TÉMA

Předpověď počasí

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
včeraAktualizovánovčera v 11:58|

Od pondělních mrazů se počasí zřejmě posune k velikonočním teplotám přes dvacet stupňů

S teplotami, které jsou na horách pod nulou a v nižších polohách většinou jen mírně nad ní, začal nový týden. Na horách leží nový sníh a mrazivá bude ještě i noc na úterý. Pak ale ozvěna zimy utichne. Výrazně se podle předpovědi oteplí. Již ve středu se mají dostat denní maxima ke dvaceti stupňům a o velikonočním prodlouženém víkendu bude zřejmě ještě tepleji. Počasí bude nejen teplé, ale i přívětivé v tom, že by od pátku nemělo pršet. V týdnu bude ovšem počasí nejspíš divočejší. Oteplení mají doprovodit silné nárazy větru, čtvrteční mírné ochlazení zase déšť.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 12:47|

Sníh roztál, silnice u přehrady Souš zůstává zavřená. Ještě by mohl napadnout, obávají se silničáři

Silnice, která vede kolem přehrady Souš v Jizerských horách, zůstává zavřená. Liberečtí krajští silničáři ji zavírají vždy, když nasněží – kvůli ochraně pitné vody ji nemohou v zimě udržovat. Nyní už jsou sněhu jen nepatrné zbytky, přesto zůstává nad Desnou spuštěná závora, která brání průjezdu. Silničáři to vysvětlují předpovědí počasí, podle níž by ještě mohlo nasněžit. Pro řidiče to znamená, že když jedou třeba z Tanvaldu nebo Harrachova do Hejnic či Frýdlantu, výrazně si zajedou. Horskou silnici využívají turisté, ale i lidé, kteří jezdí do práce či za příbuznými.
21. 3. 2024|

Aprílové počasí přichází již v březnu, týden má přinést mrazy i teploty nad patnáct stupňů

Výrazné teplotní rozdíly přinese počasí v týdnu, v němž začne astronomické jaro. Začal velmi chladným ránem, na které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na mráz ve vegetačním období, přičemž i den bude poměrně chladný a noc na úterý i úterní den mají být ještě chladnější. V polovině týdne se ale čeká prudké oteplení, maxima se zřejmě zvednou až dvojnásobně a také noci budou rázem docela teplé. Konec týdne by však zase měl přinést pozvolné ochlazení.
18. 3. 2024|

Na začátku týdne se ochladí. Mrazy mohou poškodit rozkvetlé stromy

Začátkem příštího týdne mohou v noci a k ránu na některých místech klesnout teploty na jeden až pět stupňů pod nulu. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy, uvedli v neděli meteorologové. Aktuální výstraha na mráz ve vegetačním období platí pro polohy do 400 metrů nad mořem ve velké části Čech, Moravy a Slezska od pondělí do středy. Stromy doporučují meteorologové chránit například přípravky proti promrznutí, orosováním nebo pálením rostlinného odpadu v jejich blízkosti.
17. 3. 2024|

V pátek bude až 17 stupňů, v neděli ráno ale hrozí přízemní mrazíky

V pátek mohou teploty přes den vystoupat až na sedmnáct stupňů Celsia, poté se mírně ochladí. I tak se denní teploty většinou udrží nad deseti stupni. V neděli ráno ale hrozí přízemní mrazy, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
14. 3. 2024|

Mírně se ochladí, na horách v novém týdnu zřejmě i zasněží

Teploty kolem patnácti stupňů Celsia, které přinesl víkend a znovu na podobnou hodnotu mají vystoupat i v pondělí, nevydrží. V týdnu se podle meteorologů ochladí, i když vesměs ne dramaticky – většinou k deseti stupňům. Na horách by ale mělo začít opět mrznout a také sněžit. V nižších polohách by mrazivé nebo s teplotami jen těsně nad nulou měly být alespoň noci.
4. 3. 2024|

O víkendu může být 15 stupňů, teploty se ale budou na západě a východě Česka lišit

O víkendu může být přes den kolem 15 stupňů Celsia, teploty se ale na západě a východě republiky mohou výrazně lišit. V sobotu bude hodně oblačnosti a občas zaprší. V neděli by už počasí mohlo být bez srážek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:00|

Týden rozdělí Česko. Na západě bude chladněji, Morava a Slezsko předčasně uvítají jaro

Další nadprůměrně teplý týden má před sebou Česko, zejména jeho východní polovina. Děti, kterým začínají jarní prázdniny a míří třeba do Beskyd, na horách mnoho sněhu neuvidí – i tam budou teploty vysoko nad nulou. Hlavně v první polovině týdne se mají denní maxima na Moravě a ve Slezsku blížit 15 stupňům Celsia, v úterý a středu může být ještě tepleji. V Čechách bude o poznání chladněji, výrazně mrazivá noc a pondělní ráno ale bylo výjimkou. Teploty v západní části republiky budou většinou mírně pod 10 stupni.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 18:12|

Závěr týdne bude deštivý, na horách může i sněžit. Teploty ale zůstanou nadprůměrné

Závěr týdne bude v Česku deštivý, v horských oblastech nasněží. V horách na severu Česka bude vydatně pršet. Teploty přes den zůstanou nadprůměrné, na některých místech překročí i deset stupňů Celsia. V noci se v závěru týdne ochladí, ojediněle teploty klesnou i pod nulu, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ústav zároveň vydal ve čtvrtek výstrahu varující před rozvodněním části řek.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 13:08|

Česko čeká oblačný týden s přeháňkami, na horách bude sněžit

Česko čeká oblačný až zatažený týden s přeháňkami. Na horách bude sněžit. Nová sněhová pokrývka bude podle týdenní předpovědi mokrá. Vyplývá to z informací na webu a Facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
19. 2. 2024|

Nadprůměrně teplé počasí pokračuje. O víkendu se začne lehce ochlazovat

V pátek mohou denní teploty vystoupat až na čtrnáct stupňů Celsia, o víkendu se pak začne mírně ochlazovat. Obloha bude spíše zatažená a občas se vyskytnou přeháňky. Na horách může sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
15. 2. 2024|

První turnus jarních prázdnin mohou završit teploty až přes deset stupňů. Návrat k průměru se čeká s dalším týdnem

Tento týden má být v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. Podle meteorologů by se měl stát nejteplejším obdobím v první dekádě února od roku 1931. V některých dnech budou odpolední maxima zřejmě až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti budou nejspíš také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí, vyplývá z týdenní předpovědi ČHMÚ. V dalších třech týdnech by se ale podle dlouhodobého výhledu mělo ochladit.
6. 2. 2024|

Postupně se oteplí, koncem týdne mají dorazit srážky. Meteorologové varují před námrazou

Počasí na začátku tohoto týdne budou provázet velké regionální rozdíly – zatímco na některých místech se teploty dostanou i přes deset stupňů Celsia, jinde zůstanou jen těsně nad nulou. Později se teploty sjednotí a o víkendu se budou pohybovat od sedmi do dvanácti stupňů. Od pátku už nemá mrznout ani v noci. Zpočátku slunečná obloha se postupně zatáhne, koncem týdne se přidá déšť, na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. V noci na úterý se v Česku vyskytnou mrznoucí mlhy a námraza na silnicích a chodnících. Počítat by s tím měli zejména lidé v jihozápadní polovině země.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:30|

O víkendu se má mírně ochladit, noci mohou být mrazivé. Silně foukat bude až do soboty

Teploty o víkendu sice mají mírně poklesnout, kromě hor však nejspíš zůstanou nad nulou, přinejmenším přes den. V sobotu a neděli může být až sedm stupňů Celsia, v pátek ještě tepleji. V noci naopak mají klesnout teploty k nule nebo i pod ni. Zpočátku by mělo také silně foukat, výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na čtvrtek a znovu i na noc z pátku na sobotu. Po víkendu meteorologové očekávají opět pozvolné oteplování.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 11:33|

V Česku má být přes den do konce týdne kolem nuly, pak se zřejmě začne oteplovat

V Česku se teploty přes den budou do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci se dostanou až k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy, přes den bude podle meteorologů většinou polojasno až jasno. Na začátku příštího týdne se pak oteplí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Při poklesu teplot pod nulu bude v celém Česku do pátku na mokrých silnicích a chodnících vznikat náledí. Varování meteorologů platí pro všechny kraje do pátečních devíti hodin ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:26|

Mrazy na víkend mírně poleví, přes den se teploty dostanou i nad nulu

Mrazy v Česku na víkend mírně poleví, přes den se teploty na některých místech vyšplhají na tři stupně. Na horách na severu a severovýchodě může do konce týdne připadnout kolem pěti centimetrů sněhu. Výraznější oteplení meteorologové očekávají ve středu. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
11. 1. 2024|

Česko zažívá prudký nástup lednové zimy. Silný vítr, sníh a mráz trápil nejvíc východ země

Na řadě míst Česka, především na východě, klesla v pondělí teplota během čtyřiadvaceti hodin o dvanáct stupňů, foukal silný vítr a ve vyšších polohách se k tomu přidal i sníh. I další dny budou podle meteorologů mrazivé. Zejména v noci a ráno mohou teploty klesat hluboko pod nulu.
8. 1. 2024|

Česko čekají mrazivé dny a noci. Do Evropy pronikne ledový vzduch ze severu

O víkendu se prudce ochladí. Od neděle budou panovat celodenní mrazy, v noci teploty klesnou až k patnácti stupňům pod nulou. Během týdne se pak ale začne pomalu oteplovat.
3. 1. 2024|

Začátek roku bude zatažený s deštěm a přeháňkami, ČHMÚ vydal výstrahu před povodněmi

Počátek nového roku bude převážně oblačný nebo zatažený s deštěm a přeháňkami. Na horách může sněžit. Teploty přes den se budou šplhat k deseti stupňům Celsia, pod nulu klesnou v noci jen v úterý a v pátek. Ochlazení může přijít o víkendu, na začátku příštího týdne se mohou objevit i celodenní mrazy. Ve třetím lednovém týdnu se mírně oteplí. Vyplývá to z aktuální předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho sdělení na sociální síti X. Meteorologové zároveň dopoledne vyhlásili výstrahu před povodněmi, týká se větší části Čech.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 18:28|

Do konce týdne se teploty udrží nad nulou, na Štědrý den může být až osm stupňů

V Česku se v následujících dnech průměrné denní i noční teploty udrží nad nulou. V neděli na Štědrý den teplota přes den stoupne až k osmi stupňům Celsia, ráno by přesto na některých místech mohlo být bílo. Sněžení ale bude velmi rychle přecházet do deště, předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Do konce týdne má v Česku zároveň hodně foukat a na horách sněžit. Od čtvrtečního večera platí výstraha před sněhovými jazyky a na horách závějemi. Pro celé Česko je nadále v platnosti varování před silným větrem.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 13:37|

Před víkendem se ochladí, v noci se může tvořit náledí

Třetí adventní víkend přinese nejprve náznak návratu zimy, ale vzápětí též oteplení. Noc na pátek bude leckde mrazivá a po předchozím dešti hrozí, že se vytvoří náledí. V pátek přes den bude jen mírně nad nulou, ale do konce víkendu vystoupají teploty až k devíti stupňům, na počátku posledního předvánočního týdne se ukazatele teploměrů dostanou i k deseti stupňům. Počasí ale přes teplotní výkyvy nebude příliš divoké, vát má jen mírný vítr, deštivá by měla být hlavně sobota, ne však příliš.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 10:35|

Ranní ledovku vystřídají teploty blížící se deseti stupňům. Druhá polovina týdne bude už chladnější

Nový týden přinese ve své první polovině teploty, které dají vzpomenout spíše na teplý listopad než na mrazivý začátek prosince, denní maxima se přiblíží až k deseti stupňům. Čtvrtek a pátek budou však již výrazně chladnější. Chladněji bude celý týden i na horách, nehrozí tedy, že by sněhová pokrývka zmizela.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 20:20|

Umělá inteligence už umí předpovídat počasí. Dělá to skvěle, ale dopouští se i hrubých chyb

Umělá inteligence pronikla i do předpovídání počasí. A velmi rychle dokázala i tento obor změnit – v některých druzích předpovědí je totiž už přesnější než klasické modely, které generují superpočítače.
29. 11. 2023|