TÉMA

Václav Pelikán

Řeháková končí ve funkci prezidentovy mluvčí

Markéta Řeháková odchází z pozice mluvčí prezidenta Petra Pavla. Je to necelý měsíc poté, co skončila ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru. Informaci Deníku N potvrdil Hrad. Řeháková provázela Pavla celou předvolební kampaní, po zvolení si ji prezident vybral jako svou mluvčí a šéfku hradní komunikace. Na začátku září vedoucí kanceláře hlavy státu Jana Vohralíková oznámila, že Řeháková končí ve funkci ředitelky hradního tiskového odboru a zůstává prezidentovou mluvčí.
2. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 06:10|

Hradní úředníci dostali loni rekordní odměny. Mynář bezmála 900 tisíc

Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Miloše Zemana. Vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář dostal na mimořádných odměnách 895 tisíc korun, celkem měl čistý příjem asi 2,4 milionu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Kancelář prezidenta republiky (KPR). V porovnání s dříve zveřejněnými údaji dostali vedoucí zaměstnanci KPR před koncem Zemanova mandátu nejvyšší odměny od roku 2016. Hrad mezi devět úředníků rozdělil celkem 3,87 milionu korun.
6. 1. 2023|

Rodí se seznam lidí, kteří budou kontrolovat tajné služby. Nahlédnou i do živých kauz

Už tři a půl roku má fungovat nezávislá kontrola tajných služeb s právem nahlížet i do živých kauz. Vládě se ale nedařilo najít potřebných deset kandidátů. Po změně zákona jich bude ovšem od července stačit pět a premiér hodlá ještě tenhle měsíc poslat jména ke schválení do sněmovny.
21. 5. 2021|

Hrad za spor o Peroutkův neexistující článek dosud zaplatil přes půl milionu korun

Kancelář prezidenta republiky zaplatila za právní služby kvůli soudnímu sporu ohledně výroku prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi 518 tisíc korun. Na základě informací získaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím to napsal server Aktuálně.cz. Peníze Pražský hrad zaplatil Advokátní kanceláři Nespala. Advokát Marek Nespala Pražský hrad zastupuje i v dalších sporech. Od počátku prezidentství Miloše Zemana mu kancelář zaplatila asi 8,8 milionu korun, uvedl server.
20. 2. 2020|