TÉMA

Staré Město

Proti kolonám v centru potřebuje Praha jinou zbraň než okruhy, hájí náměstek i dopravní expert zpoplatnění vjezdu

Praha se chystá změnit systém parkování a zároveň dál připravuje zpoplatnění průjezdu po části pravého vltavského nábřeží a Malou Stranou. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl v Událostech, komentářích, že nepovažuje problematiku zpoplatnění vjezdu do části centra za závislou na dostavbě kapacitních okruhů. Ty i podle dopravního experta Michala Vojtíška auta do Prahy spíše přivedou, než že by jejich počet limitovaly.
6. 12. 2023|

Zákazy vjezdu na Starém Městě platily jedinou noc. Primátor je nechal škrtnout, magistrát prověří zákonnost

Noční zákaz vjezdu do části pražského Starého Města platil jen jednu noc. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nechal v pátek dopravní značky přeškrtnout, dokud zákaz vydaný Prahou 1 nepřezkoumá městský odbor dopravy. Magistrát ale podle večerních informací Deníku N žádnou žádost o zneplatnění na Technickou správu komunikací (TSK) neposlal. Předseda dopravního výboru pražského zastupitelstva Martin Sedeke (ODS) řekl, že považuje osazení značek za nezákonné, městská část podle něj účelově využila silniční zákon. Radnice zákaz vysvětlila tím, že chce zabránit hlučnému nočnímu ježdění staroměstskými uličkami pro zábavu.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:20|

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Linku A ochromí víkendová výluka, metro nepojede mezi Dejvickou a Můstkem

Na víkend se zastaví metro A pod historickým centrem Prahy. Nebude jezdit mezi stanicemi Dejvická a Můstek, neobslouží tedy Hradčany, Malou Stranu, Staré a převážně ani Nové Město. Jako náhradu zavede dopravní podnik tramvajové linky XA a 35 a částečně pomohou i prodloužené autobusy 107 a 147.
29. 9. 2023|

Vlaky mezi Starým Městem a Veselím nad Moravou šest týdnů nepojedou. Trať potřebuje opravit

Začala výluka, která se týká železniční dopravy ve Zlínském i Jihomoravském kraji. Po dobu šesti týdnů nepojedou vlaky mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Veselím nad Moravou na Hodonínsku. Důvodem jsou opravy trati za víc než 130 milionů korun.
26. 7. 2023|

Na Uherskohradišťsku se srazila tři auta. Na místě zemřeli dva lidé

Při srážce tří osobních aut u Zlechova na Uherskohradišťsku zemřeli v neděli odpoledne dva lidé. Potvrdila to policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Další tři lidé včetně dvou dětí utrpěli zranění. Silnice I/50 byla v místě nehody několik hodin uzavřena, policisté odkláněli dopravu na objízdné trasy.
18. 6. 2023Aktualizováno18. 6. 2023, 21:52|

Na mnoha místech se konaly akce ke Dni Země, lákaly na jídlo i sochu žraloka

Na mnoha místech Česka se během soboty konaly akce ke Dni Země, jejichž cílem bylo podpořit ochranu životního prostředí. Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka přichystalo kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. U přehrady Pastviny dobrovolníci čistili břehy. V hlavním městě se v Malešickém parku v Praze 10 konal festival ekologických a místních organizací.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 18:03|

Silničáři začali stavět nový dálniční most přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku

U Napajedel na Zlínsku začali ve čtvrtek silničáři stavět nový dálniční mostu na D55 přes řeku Moravu. Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má být zprovozněn v srpnu 2025, řekl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Náklady na vybudování dálničního mostu o délce 145 metrů jsou 674 milionů korun bez DPH.
20. 4. 2023|

V Česku se točí akční film Ballerina. Zabijáky v něm hrají de Armasová a Reeves

V ulicích pražského Starého Města se o víkendu točily scény amerického akčního thrilleru Ballerina. Snímek, v němž má hlavní roli herečka Ana de Armasová, vznikal v minulých dnech hlavně v okolí Národního divadla. V projektu, který se má dějově odehrávat ve světě představeném snímky o zabijákovi Johnu Wickovi, se má v menší úloze objevit i jeho představitel Keanu Reeves.
28. 11. 2022|

Vedle Památníku Velké Moravy otevřeli Cyrilometodějské centrum s moderní expozicí a depozitářem

Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku otevřeli Cyrilometodějské centrum Slováckého muzea. Jeho součástí jsou moderní expozice, archeologické pracoviště, depozitáře, knihovna s badatelským zázemím a výukový sál. Výstavba třípatrové budovy začala koncem roku 2019, i s úpravou tří blízkých archeologických lokalit přišla téměř na 123,5 milionu korun.
31. 8. 2022|

Řidiči poprvé projeli částí mimoúrovňové křižovatky dálnice D55

Silničáři v pátek odpoledne zprovoznili čerstvě dokončenou část mimoúrovňové křižovatky u Starého Města na Uherskohradišťsku. Ta je součástí právě budovaného úseku dálnice D55 za téměř tři miliardy korun. Blízké obce se díky němu zbaví tranzitní dopravy.
17. 6. 2022|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Pochod izraelských nacionalistů Jeruzalémem se neobešel bez konfliktů

Desítky tisíc izraelských nacionalistů prošly muslimskou čtvrtí jeruzalémského Starého Města. Na Chrámové hoře se předtím strhlo několik potyček mezi policií a skupinkami radikálních Palestinců, kteří házeli na bezpečností složky kamení. Policie proti nim zakročila zábleskovými granáty. Pochodem izraelští nacionalisté oslavují výročí dobytí východní části města za války v roce 1967. Toto výročí každoročně vyvolává napětí, protože Palestinci chtějí východní Jeruzalém za hlavní město svého budoucího státu.
29. 5. 2022|

Stavět domy v okolí bývalých dolů bude snazší. OKD už připravuje prodej pozemků

Postavit dům v okolí bývalých dolů na Karvinsku nebo Frenštátsku bude jednodušší. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo hned několik lokalit v Moravskoslezském kraji, kde se zákonem chránila ložiska černého uhlí. Zájemci už proto nebudou potřebovat povolení Báňského úřadu. Pozemky v okolí dnes už nečinných dolů vlastní těžební společnost OKD, která je bude v blízké budoucnosti nabízet k prodeji.
9. 5. 2022|

Do pražských ulic vyběhnou v neděli maratonci. Autům se uzavřou některé ulice, MHD čekají výluky

Rozsáhlé dopravní uzavírky i krátké výluky městské hromadné dopravy budou provázet nedělní Pražský mezinárodní maraton. Nejdéle zůstane pro dopravu uzavřeno okolí Staroměstského náměstí, kde závod startuje a končí. V době, kdy závodníci poběží, ale nebudou jezdit auta ani tramvaje v rozsáhlé oblasti od Libně po Podolí a Smíchov.
7. 5. 2022|

Na Slovácku začala stavba dalšího úseku dálnice D55. Zvýší bezpečnost a uleví obcím

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v úterý odpoledne zahájilo stavbu úseku dálnice D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku. Za téměř dvě miliardy korun ho postaví společnost Skanska. Se zprovozněním tahu dlouhého přes osm kilometrů počítají silničáři v roce 2024.
7. 9. 2021|

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště na Baťově kanále

Povodí Moravy otevřelo nové přístaviště Kunovský les na Baťově kanále u Starého Města na Uherskohradišťsku. Přístaviště nabídne zázemí pro krátkodobé až střednědobé kotvení rekreačním plavidlům, bude sloužit také jako čekací stání před vplutím do plavební komory. Stavba si vyžádala deset milionů korun, zahájena byla loni v listopadu.
4. 8. 2021|

Bagry vyjely. Za tři roky by mohla být hotová dálnice ze Starého Města do Moravského Písku

Dělníci začali pracovat na stavbě úseku dálnice D55 ze Starého Města na Uherskohradišťsku do Moravského Písku na Hodonínsku. Úsek dlouhý téměř devět kilometrů bude stát necelé dvě miliardy korun. První řidiči tam podle plánu projedou za tři roky.
2. 8. 2021|

Ve východním Jeruzalémě se Palestinci střetli s pravicovými Židy. Policie zatkla patnáct lidí

Izraelští policisté zatkli v noci na pátek ve východním Jeruzalémě patnáct Palestinců. Policie zasahovala při nepokojích, v nichž se střetli Palestinci s pravicovými Židy, informovala agentura AFP. Napětí vyvolávají soudní spory o vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů. Později zaútočili na izraelské vojáky na základně na palestinském Západním břehu Jordánu tři ozbrojení Palestinci. Izraelci dva z nich zastřelili a třetího těžce zranili.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:44|

Archeologové našli na staveništi dálnice D55 u Starého Města pozůstatky sídliště z doby železné

Archeologové našli v budoucí trase dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku pozůstatky sídliště, které předběžně datují do mladší doby železné. Jde zhruba o období mezi lety 480 a 30 před naším letopočtem, kdy se rozvíjela laténská kultura.
18. 3. 2021|

Staré Město má po 14 letech nového starostu. Bazalu vystřídal Psotka

Lidoveckého starostu Starého Města na Uherskohradišťsku Josefa Bazalu vystřídal ve funkci jeho spolustraník a dosavadní místostarosta Kamil Psotka. Bazala z funkce odešel po čtrnácti letech, protože na podzim uspěl v senátních volbách. Kombinovat práci starosty a senátora podle něj nelze.
18. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 10:31|

Dálnici z Babic do Starého Města postaví Eurovia a Strabag. Hotová má být za tři roky

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) vybralo zhotovitele stavby dálnice D55 z Babic do Starého Města na Uherskohradišťsku. Úsek by mělo za 2,85 miliardy korun postavit sdružení společností Eurovia a Strabag. S pracemi se má začít už na podzim a potrvají asi tři roky.
14. 8. 2020|

Praha koupí odsvěcený kostel sv. Šimona a Judy na Starém Městě

Hlavní město Praha koupí odsvěcený kostel Šimona a Judy na Starém Městě, který nyní slouží jako koncertní síň pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Památku město koupí za 99,99 milionu korun. O rozhodnutí vedení města informoval radní Jan Chabr (TOP 09). Vlastníkem kostela je Českomoravská provincie Hospitálského řádu svatého Jan z Boha –⁠ Milosrdných bratří.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 18:27|

Oprava Prašné brány se posouvá o rok. Praha ji chce předat jinému správci

Oprava Prašné brány v Praze se podruhé posouvá, a to na rok 2021. Muzeum hlavního města totiž pozastavilo na zbytek letošního roku rekonstrukci této významné středověké památky. Důvodem je změna správce věže. Její zřizovatel, pražský magistrát, se ji od ledna 2021 chystá svěřit společnosti Prague City Tourism (PCT). Stejný osud možná čeká i Petřín nebo věže Karlova mostu. České televizi to potvrdil Tadeáš Provazník z Magistrátu hlavního města Prahy.
22. 2. 2020|