TÉMA

Choreografie

Kaskadéři, choreografie, efekty bez počítače. Za co se neuděluje Oscar, ale mohl by

Nejprestižnější filmové ocenění Oscar se uděluje ve třiadvaceti základních kategoriích. Je to dost? Pro letošní předávání 10. března je počet sošek už neměnný, pořádající Akademie filmového umění a věd ale oznámila, že na ceremoniálu v roce 2026 přibude nová cena – za casting. K rozšíření kategorií dojde po téměř čtvrtstoletí a vyvolává otázku, jestli by si podobnou pozornost nezasloužily i další složky filmu, třeba choreografové nebo kaskadéři.
8. 3. 2024|

StarDance zná svého vítěze. Taneční parket ovládl herec Jan Cina

Titul krále tanečního parketu jedenácté řady StarDance získal herec Jan Cina. Stříbrná skončila farářka Martina Viktorie Kopecká a třetí místo obsadil krasobruslař Tomáš Verner. Leitmotivem letošního ročníku byl čas. V publiku na pražském Výstavišti zasedli i zdravotníci z takzvané první linie. Divácky oblíbená soutěž se vrátila na obrazovky České televize po roce pauzy, kterou způsobil koronavirus.
18. 12. 2021Aktualizováno18. 12. 2021, 23:33|

Do začátku StarDance nezbývá ani měsíc. Kamera sledovala při tréninku herce Pavla Trávníčka

Do začátku další řady StarDance zbývá necelý měsíc. Divácky oblíbená soutěž se vrací na obrazovky po jednom roce pauzy, kterou způsobil koronavirus. O titul krále a královny tanečního parketu se letos bude vůbec poprvé ucházet třeba duchovní, tenistka nebo krasobruslař. Zato moderátoři pořadu jsou stálicemi. I jedenáctou řadou provede Marek Eben a Tereza Kostková. Poprvé tanečníky i diváky uvítají v sobotu 16. října.
19. 9. 2021|

Baletka s Alzheimerovou chorobou si vybavila choreografii. Nic překvapivého, míní odborníci

Miliony lidí na sociálních sítích viděly v posledních dnech video, na němž je Marta Gonzalezová s Alzheimerovou nemocí. Bývalá primabalerína newyorského baletu si na záběrech vzpomněla na choreografii Labutího jezera, když slyšela ve sluchátkách známou hudbu. Gonzálezová zemřela loni v pečovatelském domě ve španělské Valencii. Podle psycholožky a terapeuta její reakce není výjimečná.
13. 11. 2020|

„Odkud vychází cit.“ Oněgin v Národním opět opisuje Crankovu choreografii

Národní divadlo uvádí v obnovené premiéře balet inspirovaný veršovaným románem ruského romantika Alexandra Puškina. Milostný příběh samolibého mladíka Evžena Oněgina a sentimentální Taťány inspiroval tvůrce napříč žánry. První scéna zvolila nejznámější taneční zpracování od choreografa Johna Cranka.
20. 2. 2020|