TÉMA

Hanau

Útočníka z Hanau trénovali lidé se zkušeností z jednotek speciálního nasazení, píše německý list

Atentátník, který v německém Hanau postřílel v únoru devět lidí, prošel loni nejméně dvěma bojovými tréninky u jedné soukromé bezpečnostní firmy na Slovensku. V pátek o tom informoval německý zpravodajský magazín Der Spiegel. Podle listu absolvoval Tobias Rathjen výcviky v červenci a září, za instruktory měl přitom bývalé vojáky nebo příslušníky jednotek speciálního nasazení.
3. 4. 2020|

Německo po rasistickém teroristickém útoku zpřísní ochranu mešit, nádraží i hranic

Masakr v Hanau byl podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) jednoznačně rasisticky motivovaným teroristickým útokem. Německo po útoku zpřísní ochranu „citlivých zařízení“ včetně mešit. Více policistů zamíří na nádraží, letiště nebo hranice.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 14:49|

„Hnědé nebezpečí se nepodařilo zahnat.“ V Německu se podle tisku šíří pravicový teror, i vinou AfD

Německem se znovu šíří pravicový teror, který útočí na demokracii, píší německá média po útocích v Hanau, při nichž zemřelo devět lidí s migračními kořeny. Zodpovědnost za ně podle tisku nese i pravicově populistická až radikální Alternativa pro Německo (AfD), protože rozsévá nenávist, paušálně útočí na některé skupiny obyvatel a znejišťuje společnost. AfD je v německém parlamentu nejsilnější opoziční stranou.
21. 2. 2020|

Útočník v německém Hanau měl xenofobní motiv. Zastřelil nejméně devět lidí

V německém Hanau zastřelil útočník ve dvou barech s vodními dýmkami devět lidí a další čtyři zranil. Všech devět obětí mělo migrační kořeny. Podezřelého brzy ráno našli policisté mrtvého u něho doma, spolu s ním tam byla i jeho zastřelená matka. Policie také nalezla pamflet, který naznačuje pravicově extremistické motivy střelce. Německé nejvyšší státní zastupitelství vyšetřuje střelbu s podezřením na terorismus. V Hanau i v Berlíně se večer sešly davy lidí k pietním akcím. Prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval společnost k soudržnosti tváří v tvář nenávisti.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 21:04|

Podezřelý z Hanau nenáviděl ženy, šířil bludy a vyzýval k vyhlazení některých etnických skupin

Muž podezřelý ze střelby v hesenském Hanau byl aktivní na internetu, kde zanechal několik dokumentů. Jedním z nich je čtyřiadvacetistránkový pamflet, který už sice není na síti dostupný, k jeho obsahu se ale dostala některá média. Podle jejich informací z dokumentu mimo jiné vyplývá, že útočník zastával xenofobní a rasistické názory a šířil konspirační teorie.
20. 2. 2020|