TÉMA

Krajané

Opozice opět blokovala debatu o korespondenční volbě. Okamurovo vystoupení trvalo skoro jedenáct hodin

Sněmovna ve čtvrtek v devět hodin večer přerušila debatu o koaličním návrhu na uzákonění možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Skoro celý jednací den vyplnilo zjevně obstrukční vystoupení předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, který hovořil téměř jedenáct hodin. Navrhl zamítnutí novely. Podle něj je účelová a není v souladu s ústavou. Po něm vystoupil už jen předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), který varoval před zvýšením polarizace ve společnosti. Koalice svůj návrh hájí a oponuje tím, že krajané žijící v zahraničí budou moci snáze uplatnit své volební právo. K úvodnímu kolu diskuse o volbě poštou se poslanci opět vrátí v pátek ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 21:17|

ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci

Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.
17. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 01:07|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

30 let zpět: My jsme se až dosud zdržovali kritiky

„Myslím, že už to nebude dlouho trvat a začneme kritizovat. Protože mnohé věci se nám nelíbí, také i ve vztahu domova k těm krajanům, kteří jsou na druhé straně hranice.“ I tato slova zazněla na konferenci exilového PEN-klubu německé jazykové oblasti pořádaného ve spolupráci s Nadací Konrada Adenauera.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 1. 2022|

Čechům pivo chutná. I když žijí v Emirátech, potvrzuje jediná česká hospoda na Arabském poloostrově

Ve Spojených arabských emirátech žijí a pracují zhruba dvě tisícovky Čechů. Kulturně a klimaticky jde o zcela odlišné prostředí. I proto krajané letos uvítali obnovu česko-slovenského spolku.
18. 10. 2021|

Polovina Čechů v zahraničí volila koalici PirátiSTAN

Češi v zahraničí nejvíce volili do sněmovny koalici PirátiSTAN, která získala polovinu všech odevzdaných hlasů. Druhá byla koalice SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která obdržela třetinu hlasů. Vládní hnutí ANO těsně zůstalo pod pětiprocentní hranici, ostatní kandidující strany a hnutí skončily hluboko pod ní. Češi volící v zahraničí vybírali z kandidátů v Ústeckém kraji.
9. 10. 2021|

30 let zpět: Česká menšina ve válkou zasažené Slavonii

Boje v Jugoslávii na začátku září 1991 opět eskalovaly – navzdory veškerým snahám mezinárodního společenství zprostředkovat mezi znesvářenými stranami smír. Konflikt se bezprostředně dotýkal také početné české a slovenské krajanské komunity v chorvatském Daruvaru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
3. 9. 2021|

Nový on-line atlas přináší historické mapy bitev i poutních míst

Mapy bitev, proměn hranic českých zemí, ale i místních výsledků parlamentních voleb nebo poutních míst si lidé mohou prohlédnout na novém webu. On-line Český historický atlas je přístupný od počátku května. Přináší řadu map a doplňujících informací pokrývajících období českých dějin od středověku po 20. století. Akademie věd ČR (AV) o atlasu informovala na webu.
5. 5. 2021|

30 let zpět: Volyňští Češi se začínají vracet do vlasti

Českou krajanskou komunitu usazenou na Ukrajině těžce zasáhla už havárie jaderné elektrárny v Černobylu roku 1986, a když československá polistopadová vláda přišla s nabídkou na přesídlení zpět do vlasti, mnozí krajané tuto příležitost vítali. První fází návratu byly takzvané ozdravné pobyty pro děti a mladistvé, jejichž nedílnou součástí byla také intenzivní výuka češtiny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
3. 4. 2021|

Svůj významný den by mohli získat krajané v cizině. V historii hráli zásadní roli

Ocenit význam krajanů v českých dějinách i jejich roli v současnosti má významný den připomínající Čechy v zahraničí. Jeho datum si mohli vybrat oni sami, vyslovili se pro 4. únor spojený s odchodem Jana Amose Komenského. V historii přitom bylo z čeho vybírat, například čeští krajané ve Spojených státech měli značný vliv na vznik samostatného Československa. Pro návrh na stanovení Dne Čechů v zahraničí se tento týden vyslovila vláda, hlasovat o něm budou poslanci.
18. 2. 2021|

30 let zpět: Pomoc krajanům z černobylské oblasti

Výbor dobré vůle vypravil na Ukrajinu tři letecké zásilky (nejen) materiální pomoci pro volyňské Čechy, těžce postižené havárií jaderné elektrárny v Černobylu roku 1986. Polistopadový zájem o tyto krajany vyvrcholil pozváním k návratu do Československa, jež v průběhu 90. let několik tisíc potomků původních vystěhovalců přijalo a do vlasti předků skutečně přesídlilo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 12. 2020|

30 let zpět: Nacionalismus je neblahým dědictvím 19. století, říká Vladislav

V Paříži působící exulant, básník, překladatel a někdejší šéfredaktor Světové literatury Jan Vladislav při návštěvě vlasti zavítal do studia Aktualit. Jako Čech narozený ve slovenském Hlohovci a česky píšící autor žijící ve Francii odmítal nacionalismus, který v té době hýbal politickým děním v Československu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 10. 2020|

30 let zpět: To jenom my jsme dělali, že ty lidi neznáme, říká Pithart o krajanech

Předseda české vlády Petr Pithart hovoří před cestou do Spojených států amerických o dluhu, jejž má československá společnost vůči svým krajanům žijícím v zámoří.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 7. 2020|

30 let zpět: Havel v Moskvě

Víte, kdo to byl Andrej Sacharov, na jehož památku Evropský parlament každoročně udílí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení? Tušíte, jak Václav Havel sovětským kolegům vysvětloval, proč naše republika ze svého názvu vynechá slovo „socialistická“? Obojí se dozvíte v reportáži z Havlovy návštěvy v Moskvě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 2. 2020|

30 let zpět: Američtí Valaši zdraví prezidenta Havla

Prezident Václav Havel s vládní delegací přicestoval do USA. I tady ho čekalo bouřlivé přijetí ze strany krajanů a náročný program včetně setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem. Reportáž se vrací také k poslednímu dni Havlovy návštěvy v Kanadě a k jeho setkání s Josefem Škvoreckým.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 2. 2020|

30 let zpět: Máme tu mnoho přátel, žije tu mnoho našich krajanů

O tom, jak zabránit rozprodání národního majetku, debatoval na druhé straně Atlantiku prezident Václav Havel na setkání s československými krajany v rámci druhého dne návštěvy Kanady.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 2. 2020|