TÉMA

Zahraniční cesta

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

OBRAZEM: První rok Petra Pavla ve funkci prezidenta

Prezident Petr Pavel převzal svůj úřad během slavnostní inaugurace ve Vladislavském sále Pražského hradu dne 9. března 2023. Během uplynulého roku procestoval jak naše nejbližší sousedy, tak vzdálené spojence, přičemž navštívil země jako Ukrajina a Izrael. V následující galerii představujeme výběr fotografií zachycujících jeho cesty a setkání se zahraničními funkcionáři.
9. 3. 2024|

Parlament plánuje škrty ve svém provozu, nabízí se omezení zahraničních cest

Parlament připravuje milionové úspory na svém provozu. Poslanci, senátoři i zaměstnanci obou komor třeba omezí zahraniční cesty. Sníží se i náhrady zákonodárců. Více škrtů plánuje Poslanecká sněmovna. Začíná propouštěním – v první vlně od 1. října údajně zruší sedm úvazků, minimálně další tři od nového roku.
1. 10. 2023|

Výjimečná je naše spolupráce v odpovědi na ruskou agresi, řekl Blinken po jednání s Lipavským

Posílení dvoustranných vztahů, podpora Ukrajiny nebo spolupráce v indopacifickém regionu byly tématem úterního jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem. Šéf české diplomacie to uvedl na Twitteru, přičemž rozhovor s Blinkenem označil za skvělý. Blinken při setkání ocenil „mimořádně silnou“ reakci Česka na ruskou válku proti Ukrajině.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:53|

Po Slovensku Pavel navštíví Polsko, přijal pozvání Varšavy

Prezident Petr Pavel navštíví příští týden ve čtvrtek a v pátek Polsko. Potvrdila to jeho mluvčí Markéta Řeháková. Program Hrad zveřejní příští týden. Půjde o druhou Pavlovu zahraniční cestu ve funkci prezidenta, první návštěvou bude v pondělí a v úterý tradičně Slovensko.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 18:15|

Prezidentští kandidáti řekli, jak se staví k podpoře Ukrajiny i kam by měla hlava státu jezdit na zahraniční cesty

Do prezidentských voleb zbývá již necelý měsíc, lidé budou moci potřetí přímo volit hlavu státu. Kandidátům položila Česká televize sérii otázek na různá témata a postupně v Událostech představuje jejich názory. Nyní ČT nabízí odpovědi na otázku, jak podstatné jsou z pohledu kandidátů sankce proti Rusku a jak důležitá je podpora Ukrajiny. Kandidáti také odpovídali na otázku, kam by měl prezident jezdit na zahraniční cesty.
17. 12. 2022|

Pekarová Adamová se na Slovensku setkala s předsedou sněmovny a uctí Kuciakovu památku

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pondělí zahájila dvoudenní návštěvu Slovenska, na programu má mimo jiné schůze s vrcholnými politiky. Pokračuje tak v tradici, že první zahraniční cesta představitelů Česka i Slovenska vede do druhé republiky bývalého Československa.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:11|

Na jaře by se mohlo uskutečnit společné zasedání české a slovenské vlády, řekl Heger po jednání s Fialou

Premiér Petr Fiala (ODS) se vydal na první zahraniční cestu ve funkci – na Slovensko. V Bratislavě se setkal se svým protějškem Eduardem Hegerem. Premiéři se shodli na tom, že budou pokračovat v tradici společného zasedání vlád obou zemí. Tradiční setkání kabinetů v poslední době překazila pandemie covidu-19. Fialu přijala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Boris Kollár.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 18:59|

Prezident Miloš Zeman je na zahraniční cestě v Rakousku

Prezident Miloš Zeman se ve Vídni setkal se svým rakouským protějškem Alexanderem Van der Bellenem. Schůzka hlav obou států se uskutečnila dopoledne během pracovní návštěvy Zemana v Rakousku. Oba pak vystoupili na tiskové konferenci.
10. 6. 2021|

Politici kvůli pandemii tolik necestují. Ušetřené peníze posloužily na posílení konzulátů či videokonferenční techniku

Prezident, premiér a ostatní členové vlády podnikli za dobu pandemie covidu-19 násobně méně zahraničních cest než v letech předcházejících. Kancelář hlavy státu, Úřad vlády a jednotlivé resorty tak ušetřily desítky milionů korun, které stát naopak využil na posílení konzulátů České republiky v zahraničí nebo na nákup techniky pro videokonference. Kvůli pandemii covidu-19 se celosvětově omezily zahraničněpolitické styky a politici častěji jednají on-line.
12. 5. 2021|

Hrad nejednal s Hamáčkem ohledně cesty do Moskvy, reagoval Jindrák. Vycházeli prý z tweetu o summitu

Server Seznam Zprávy v neděli napsal, že šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák potvrdil, že s přípravou chystané cesty do Moskvy pomáhal vicepremiérovi a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) také Hrad. Pomoc se měla týkat uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Informaci Seznamu ale Jindrák následně korigoval v Radiožurnálu. S Hamáčkem přímo nejednali, uvedl s tím, že jejich činnost jen reagovala na vicepremiérův tweet. Seznam Zprávy v reakci na to zveřejnily na svém webu nahrávku a přepis telefonického rozhovoru s Jindrákem.
9. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 16:35|

Do Prahy dorazil na první zahraniční cestu slovenský premiér. Setkal se s Babišem

Nový slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) se vydal na první zahraniční cestu do České republiky. Setkal se se svým českým protějškem Andrejem Babišem (ANO) a společně vystoupili v Praze na tiskové konferenci. Jedním z hlavních témat bylo očkování proti koronaviru.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 16:09|

Příprava Nejedlého cesty do Ruska vyvolává spekulace. Podle Černínského paláce byla nestandardní

Příprava cesty poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nebyla standardní a vyvolává spekulace. Ve středu to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Chtěl by zlepšit komunikaci ministerstva s prezidentovou kanceláří. V jejím zájmu podle Petříčka je, aby cesty externího poradce byly transparentní. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 17:18|

30 let zpět: Půjčí nám švýcarské banky?

Během cesty do Švýcarska vedl prezident Václav Havel s delegací mnohá jednání. Navštívil celou řadu institucí včetně Mezinárodního červeného kříže či Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). V rozhovoru po návratu hovořil o půjčce, o kterou Československo svého švýcarského partnera požádalo, a také o nadcházejících komunálních volbách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
23. 11. 2020|

Česko cestou na Tchaj-wan narovnalo páteř, myslí si senátoři. „Je to facka Číně,“ říká Luzar z KSČM

Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) zhodnotil cestu na Tchaj-wan jako povedenou. Ocenil podporu z Česka i mimo něj. Senátoři Pavel Fischer (nestr.) a Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN) zdůraznili, že se Česká republika prezentovala jako rovný a suverénní stát. Návštěva vyvolala domácí i mezinárodní ohlas a ostré odsouzení komunistické vlády v Pekingu i její ambasády, která v sobotu označila cestu za porušení suverenity. Podle Lea Luzara (KSČM) cesta od začátku směřovala k tomu, aby provokovala. „Je to facka Číně,“ řekl.
5. 9. 2020Aktualizováno5. 9. 2020, 19:32|

Vystrčil na Tchaj-wanu zmínil nutnost chránit demokracii. „Zaplatí vysokou cenu,“ řekl čínský ministr k cestě

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pokračuje v zahraniční cestě na Tchaj-wan. Zúčastnil se semináře zástupců českých a tamních firem, na univerzitě Čcheng-čch' ve svém projevu pak zmínil odkaz demokracie a nutnost hájit svobodu. Ze strany čínské diplomacie se k cestě ozvala další kritika. „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I na adresu Vystrčila. Česká diplomacie si kvůli tomu předvolala čínského velvyslance.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 14:02|

Brífink českých senátorů a zástupců firem před cestou na Tchaj-wan

Cesta na Tchaj-wan má podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) prokázat zájem Česka o spolupráci se všemi demokratickými zeměmi bez ohledu na to, zda si to někdo přeje nebo nepřeje. Vystrčil očekává, že mise bude úspěšná i s ohledem na prohloubení ekonomických vztahů. Předseda Senátu to uvedl na brífinku před zahájením cesty.
27. 8. 2020|

30 let zpět: Dvojí protesty kvůli Havlově cestě do Rakouska

Přítomnost prezidenta Václava Havla na zahájení hudebního festivalu v Salcburku doprovázely protesty dvojího charakteru. Doma mu bylo vyčítáno, že neodmítl setkání s rakouským prezidentem Kurtem Waldheimem, který byl za nacistického Německa členem wehrmachtu, a v Rakousku musel čelit demonstrantům proti československým jaderným elektrárnám.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 7. 2020|

30 let zpět: To jenom my jsme dělali, že ty lidi neznáme, říká Pithart o krajanech

Předseda české vlády Petr Pithart hovoří před cestou do Spojených států amerických o dluhu, jejž má československá společnost vůči svým krajanům žijícím v zámoří.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 7. 2020|

30 let zpět: Havel v Moskvě

Víte, kdo to byl Andrej Sacharov, na jehož památku Evropský parlament každoročně udílí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení? Tušíte, jak Václav Havel sovětským kolegům vysvětloval, proč naše republika ze svého názvu vynechá slovo „socialistická“? Obojí se dozvíte v reportáži z Havlovy návštěvy v Moskvě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 2. 2020|

30 let zpět: Poslíčkem mezi dvěma domy

Když prezidenta Václava Havla po návratu z USA přivítaly na Staroměstském náměstí v Praze tisíce občanů, odvděčil se jim parafrází známého Gottwaldova výroku i vtipným glosováním absolvovaného programu zahraniční cesty. Průběh jejího posledního dne poté divákům Televizních novin přiblížila další reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 2. 2020|

30 let zpět: Nejvíc nám pomůžete, když pomůžete Sovětskému svazu

Po Lechu Wałęsovi byl Václav Havel druhým představitelem postkomunistické země, který s projevem vystoupil před oběma komorami amerického Kongresu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 2. 2020|

30 let zpět: Američtí Valaši zdraví prezidenta Havla

Prezident Václav Havel s vládní delegací přicestoval do USA. I tady ho čekalo bouřlivé přijetí ze strany krajanů a náročný program včetně setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem. Reportáž se vrací také k poslednímu dni Havlovy návštěvy v Kanadě a k jeho setkání s Josefem Škvoreckým.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 2. 2020|

30 let zpět: Máme tu mnoho přátel, žije tu mnoho našich krajanů

O tom, jak zabránit rozprodání národního majetku, debatoval na druhé straně Atlantiku prezident Václav Havel na setkání s československými krajany v rámci druhého dne návštěvy Kanady.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 2. 2020|

30 let zpět: Už jsem nedoufal, že se do Ameriky ještě někdy podívám

Prezident Václav Havel se chystá na důležitou zahraniční cestu, během níž postupně navštíví Island, Kanadu a Spojené státy americké. V rozhovoru před odletem žertuje s novináři o tom, čeho jediného se v souvislosti s právě začínající cestou obává.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 2. 2020|