TÉMA

Zábava

Světští nestojí o velkou pozornost, touží po svobodě, nastiňuje nová kniha

Koupit si lístek na kolotoč je snadné, získat od majitelů kolotočů rozhovor už ale téměř nemožné, říká spisovatelka Kamila Hladká, která ve své knize Lidi od kolotoče zachycuje vyprávění o neustálém životě na cestách. Autorka s nimi strávila dva roky a sepsala autentické životní osudy několika generací.
30. 10. 2023|

Zemřela legenda československé televizní zábavy, scenárista Gustav Oplustil

Po krátké nemoci v pátek po poledni zemřel televizní a rozhlasový scenárista a dramatik Gustav Oplustil. Bylo mu 96 let. Oplustil byl legendou československé televizní zábavy, jedním z jejích zakladatelů, dlouholetým šéfdramaturgem redakce zábavy a scenáristou úspěšných komedií Zdeňka Podskalského. O jeho skonu informovala jeho dcera Ludmila Olbertová.
22. 10. 2022|

Ukrajině pomohly s ofenzivou válečné hry. Stratégové s nimi promýšlejí války už dvě stě let

Válečné hry mohou pomáhat generálům, ale i nižším důstojníkům vymýšlet nejrůznější plány, odhadovat, jak se zachová nepřítel a promýšlet nejrůznější strategické a taktické možnosti. Vznikla z nich ale i zábava, která se stala fungujícím průmyslem.
19. 9. 2022|

30 let zpět: Dvě kuriozity ze světa automobilismu

V Praze se při kouzelnické show centrem města projížděl v roadsteru MTX s černou páskou na očích mág Vladimír Kotík. V Jihlavě se tentýž den konalo celostátní setkání majitelů majestátních amerik, mezi nimiž byl i bezmála osmimetrový cadillac nebo oldsmobil se spotřebou 30 litrů na 100 kilometrů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 9. 2022|

Venkovským fotbalovým klubům chybějí hráči i peníze, zachránit je často může jen sloučení

Po letní pauze ožila fotbalová hřiště a začaly soutěže, včetně těch nejnižších – okresních přeborů. Venkovské kluby překonaly zákaz covidové činnosti, teď ale čelí další hrozbě, růstu cen za energie. Kvůli nedostatku hráčů i peněz se začaly oddíly slučovat.
8. 8. 2022|

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

Veselé figuríny z kartonu se zpozdily o půlrok. Obyvatelé Valencie slaví svátek Las Fallas

Španělský svátek Las Fallas se slaví na počest svatého Josefa v polovině března. Ulice Valencie se v té době pravidelně zaplní stovkami barevných figurín, které jsou vyrobeny z kartonu, sádry a dřeva. Ninot, jak se také sochy nazývají, se letos veřejnosti představují s půlročním zpožděním. Ohňostroje a oslavy v ulicích se přesunuly z obav před šířením covidu-19 až na začátek září.
5. 9. 2021|

Největší pouliční party v Evropě byla opět zrušena. Karneval Notting Hill se někteří fanoušci přesto vydali slavit

Kvůli obavám z šíření onemocnění covid-19 byla druhý rok po sobě zrušena akce Notting Hill Carnival. „Bylo to neuvěřitelně obtížné rozhodnutí,“ uvedli v prohlášení pořadatelé karnevalu, který je označovaný za největší evropskou pouliční party. Akce, jejíž historie se datuje do roku 1959, se koná pravidelně na konci měsíce srpna a během víkendu přiláká do londýnských ulic přes milion návštěvníků. Loni byla událost nahrazena on-line festivalem. Několik skupin „skalních“ fanoušků nedovedlo oslavu britské afro-karibské komunity ze svého programu vypustit a vydali se do ulic na vlastní pěst.
31. 8. 2021|

Po otevření klubů v Británii je Scotland Yard ve střehu. Brojí proti násilí a obtěžování v podnicích

Stovky zaměstnanců nočních podniků v Londýně prošly v posledních týdnech novým tréninkem. Cílem je, aby dokázali pomoct mladým lidem, kteří se ocitnou v nesnázích. Scotland Yard se obává, že znovuotevřením zábavních podniků po konci restriktivních opatření opět naroste zločin. Podle průzkumů víc než polovina žen zažila sexuální obtěžování v barech, hospodách a klubech. Nejvíc případů bylo právě v Londýně.
29. 8. 2021|

Nizozemci nabrousili ostří a vyrazili na zamrzlé kanály

Kovová „želízka“ si Holanďané připínali na boty již ve třináctém století. Zábava prostého lidu si uchovala v zemi tradici dodnes a bruslení je možné považovat za národní sport. Pokud to podmínky dovolí, neváhají bruslaři okamžitě vyjet na zamrzlé kanály, které jsou jindy doménou lodní dopravy. Nadšenci se tak mají možnost projet například Amsterdamem nebo po ledě navštívit větrné mlýny v Kinderdijku.
17. 2. 2021|

30 let zpět: Bereme si nazpátek ukradený svátek

Místo dechovky rocková hudba, místo sešikovaných pionýrů parodické průvody studentů, místo slavnostních slibů brigád socialistické práce mítink nezávislých odborů. Podívejte se, jak na mnoha místech po celém Československu probíhaly prvomájové oslavy v prvním roce svobody.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 5. 2020|

30 let zpět: Strip show nevalné úrovně

Strip show – v komunistickém Československu něco naprosto nemyslitelného. I na poli zábavy jsme se po sametové revoluci snažili dohnat Západ, ne vždy se to však dařilo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 2. 2020|

Česko, země tisíce masopustů. Radějovicemi prošly tradiční masky

Obec Radějovice nemá hospodu, školu ani školku. Počet obyvatel se pohybuje kolem 460. Zato již čtvrtým rokem pořádá masopustní oslavu. O víkendu se tak opět vrátila k tradici, která byla několik desetiletí uspaná. Hudba, tanec, dobré jídlo i pití spojily sousedy tradiční vesnickou zábavou a daly alespoň na chvíli zapomenout moderním technologiím.
24. 2. 2020|

30 let zpět: Objevil se nový fenomén

Lambada. Jihoamerický tanec, který na začátku 90. let opanoval diskotéky v Československu. Navštivte dvoudenní rychlokurs lambady pořádaný kulturním domem Poldi v Kladně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 2. 2020|