TÉMA

Vladislav Surkov

Rusko je dle některých „třetí Řím“. Myšlenka z 16. století slouží jako argument k agresi

V Rusku v posledních několika desetiletích ožila středověká myšlenka, že Moskva je jediným následníkem antického Říma. Vlivní myslitelé ji využívají jako argument pro imperiální politiku i napadení Ukrajiny.
30. 3. 2022|

Sankce proti Putinovu příteli či žíznící Krym. Analytici nabízejí možná vysvětlení ruských manévrů

Otočka ukrajinského vedení od naivní snahy o dialog k tvrdě protiruské pozici. Vysychající Krym zoufale potřebující obnovu zásobování vodou z Dněpru. Podzimní parlamentní volby v Rusku. Potřeba otestovat nového amerického prezidenta. Nebo příhodná geopolitická situace. To jsou některé z možných příčin nové eskalace mezi Ruskem a Ukrajinou zmiňované světovými analytiky. O cílech Vladimira Putina jen opatrně spekulují. Nejčastěji se kloní k variantě, že chce Ukrajinu vyprovokovat k vojenské akci, která by se stala záminkou pro vyslání ruských „mírových sil“. Upozorňují, že role oběti hrdinně se bránící přesile může v něčem vyhovovat i Kyjevu.
15. 4. 2021|

Putin odvolal svého dlouholetého poradce. Kreml to oznámil ve stručné zprávě

Ruský prezident Vladimir Putin uvolnil z funkce dlouholetého poradce Vladislava Surkova, který se zabýval i vztahy s Ukrajinou. Podle ruských agentur o tom ve stručném sdělení informovala tisková služba Kremlu.
18. 2. 2020|