TÉMA

Světelný smog

Svítíme moc a špatně. Odborníci upozorňují na světelný smog, který škodí lidem i přírodě

Evropu trápí světelný smog. Noci, které by měly být tmavé, už zdaleka tak tmavé nejsou. Může za to umělé osvětlení. Až 99 procent obyvatel Evropy žije pod osvětlenou oblohou. Situaci zhoršuje i trend posledních let, kdy obce a města ve snaze ušetřit za energie instalují LED osvětlení. Kvůli tomu se ale na řadě míst svítí příliš, a to i tam, kde to není potřeba. Navíc se často svítí nevhodným bílým světlem, což ruší biologické rytmy člověka a ohrožuje druhovou rozmanitost.
6. 8. 2023|

V noci na neděli oblohou proletí meteorický roj Lyridy, podmínky pro pozorování jsou ideální

V časných ranních hodinách v neděli bude k vidění meteorický roj Lyridy. Podle astronomů jsou letos pro jeho pozorování ideální podmínky, kdy sledování nebude rušit svit Měsíce. Zahlédnout bude možno během maxima roje asi jen patnáct meteorů, takže Lyridy nenabízejí takový zážitek jako třeba Perseidy s desítkami meteorů za hodinu.
22. 4. 2023|

Světelný smog škodí lidem i zvířatům. Česko chce na téma upozornit v Evropě

Ministerstvo životního prostředí chce zakročit proti světelnému znečištění, což si stanovilo za jednu z priorit pro české předsednictví v Radě EU. Za 25 let se zvýšilo světelné znečištění v Evropě o polovinu a zasahuje 99 procent obyvatel, upozornil náměstek ministerstva pro ochranu klimatu Jan Dusík. Podle ředitele Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu Ruskina Hartleyho se z energetického hlediska odhaduje, že se ročně kvůli světelnému znečištění zbytečně utratí energie za deset miliard eur (přibližně 250 miliard korun). Snižování spotřeby světla tak může vést i k úsporám v současné energetické krizi v důsledku ruské invaze na Ukrajině.
26. 10. 2022|

Nesvítí se někde zbytečně? Astronomové vyzývají, aby města během zákazu vycházení omezila noční osvětlení

Zhasněme alespoň ta světla, která nepotřebujeme, vyzývají čeští astronomové. Obzvlášť během momentálního nouzového stavu a zákazu vycházení je podle nich zbytečné plýtvat energií a rušit zbytečným svícením odpočívající přírodu. Typicky jde o sochy, kostely, zámky anebo i o reklamy a pouliční lampy. Větší tma by navíc pomohla astronomům k lepšímu pozorování oblohy.
13. 11. 2020|

„Chytrá světla“ jako recept na světelný smog. Podle noční hodiny mění intenzitu a zabarvení

Každoročně přibývá ve městech a obcích umělé osvětlení, které způsobuje nárůst světelného znečištění. Podle astronomů začíná být tma vzácná, ve městech a jejich okolí neexistuje a tam, kde bývaly vidět hvězdy, už se pozorovat nedají. U hvězdárny na Kraví hoře v Brně proto zkoušejí biodynamická světla, která v noci svítí minimálně a jantarovou barvou.
18. 2. 2020|