TÉMA

Káně

Někdo otrávil ohrožené luňáky, případy bude vyšetřovat speciální tým vědců

Ornitologové našli na Hodonínsku a Litoměřicku otrávené kriticky ohrožené luňáky červené. Dravce dohledali poté, co vysílačky, kterými byli ptáci vybaveni, signalizovaly, že se nepohnuli z místa. Speciálně vycvičení psi pak našli ještě otrávenou káni lesní. Vyšetřovat otravy divokých zvířat bude nová skupina vědců.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 17:46|

Českým ptákem roku se stala káně lesní. Rozšířený dravec, který pomáhá snižovat počty hrabošů

Ptákem roku 2021 ornitologové vyhlásili káni lesní. V Česku jde o nejhojnějšího dravce, který je ale veřejností přehlížený. Udělením titulu chtějí ornitologové káni lépe představit. Dravého ptáka zvolili teprve potřetí od roku 1992. Loni byla ptákem roku jiřička obecná.
4. 2. 2021|

Káně plaší havrany. V Táboře na černá hejna povolali sokolníky

Havrany pomáhají v Táboře na Pražském sídlišti plašit tři cvičená káňata. Tábor je první město v republice, které havrany takto vyhání. Kolonie černých opeřenců tam sídlí přibližně deset let a jejich počet pomalu narůstá až na dnešní zhruba dvě stovky. Obyvatelé si stěžovali především na hluk, který havrani dělají.
18. 2. 2020|

Tábor vypustil káňata proti koloniím havranů. Nevenčete v oblasti malé psy, radí město

Sokolníci v Táboře vypustili na žádost radnice káňata. Mají rozhánět tamní kolonie havranů. Jejich hnízda totiž rostou přímo před okny panelových domů a měření potvrdila, že krákání překračuje limity hluku, jež platí pro průmyslovou výrobu. Kromě havranů by se před káňaty měli mít na pozoru také majitelé menších psů.
14. 2. 2020|