TÉMA

Výkupní cena

Obilí z Ruska a Běloruska nemá v Evropě co dělat, shodli se hosté Otázek Václava Moravce

Dovoz ruského obilí znamená podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) podporu agresora. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, v nichž se na tom shodl se stínovou ministryní zemědělství za ANO Margitou Balaštíkovou a předsedou Asociace soukromého zemědělství Jaroslavem Šebkem. Na jednání unijních ministrů zemědělství chce Výborný usilovat o zařazení komodit na sankční seznam. Podle dat Eurostatu exportovalo loni Rusko do zemí EU přes 1,5 milionu tun obilovin, což je o padesát procent víc než před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu.
17. 3. 2024|

Čeští farmáři mají starosti. Třetina zemědělců je prý ve ztrátě

Zisk členů Zemědělského svazu vloni klesl o tři pětiny. Dohromady vydělali osm miliard a 700 milionů korun. Producenti potravin si stěžují hlavně na nízké výkupní ceny a vysoké náklady.
16. 1. 2024|

Vrchní soud zrušil Zemkovi v kauze solárních podvodů náhradu škody 18,6 milionu korun

Vrchní soud v Olomouci zrušil v kauze podnikatele Zdeňka Zemka staršího odsouzeného za solární podvody část rozsudku týkající se povinnosti náhrady škody ve výši 18,6 milionu korun státu. Učinil tak na základě rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), ke kterému podal Zemek ústavní stížnost. Spornou část výroku krajský soud doplnil k předem schválené dohodě o vině a trestu, vrchní soud jí poté potvrdil. Podle ÚS nemohly soudy o škodě rozhodnout za situace, kdy ji Zemek jasně neakceptoval. Vrchní soud stát odkázal s náhradou škody na občanskoprávní řízení.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:12|

Vylité pivo už stát nezačne danit. Poslanci schválili i prodloužení bezpečnostních prověrek při nouzovém stavu

Stát nejspíše přestane nadobro účtovat spotřební daň za nespotřebované či vylité pivo. Novelu, která má rozšířit nynější provizorní opatření, schválila Poslanecká sněmovna na druhé ze čtvrtečních schůzí. Na té první poslanci dokončili druhé čtení novely o výkupních cenách pro nový dukovanský blok a také schválili novelu, která zamezí tomu, aby v době nouzového stavu přestaly kvůli úředním průtahům platit bezpečnostní prověrky.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 13:31|

Poslanci si zmrazili platy, jednání o výkupních cenách Dukovan nedokončili

Poslanci si pro příští rok zmrazili platy. Nevzrostou ani dalším ústavním činitelům. Sněmovnou prošel poslanecký návrh, který kromě ročního zmrazení platů stanoví pravidla pro jejich další budoucí navyšování. O platech jednali poslanci na první ze čtyř pátečních mimořádných schůzí, které následují po čtvrtečním dlouhém jednání o nouzovém stavu a zrušení superhrubé mzdy. Po poledni sněmovna neschválila program schůze, na níž se Piráti chtěli zabývat protikorupční legislativou, čím poskytla větší prostor jednání o výkupních cenách pro dukovanskou elektrárnu. Ani tak jej ale poslanci nestihli dokončit.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 14:30|

Ve Španělsku se bouří tisíce zemědělců, centrum Valencie ochromily traktory

Tisíce zemědělců protestovaly v řadě španělských měst proti nízkým výkupním cenám svých produktů. Dopravní chaos způsobily ve Valencii stovky traktorů, velké demonstrace se podle deníku 20 Minutos konají i v jihošpanělském regionu Andalusie. Protesty ve Španělsku začaly už v lednu a mají pokračovat i příští týden. Vláda slíbila situaci urgentně řešit.
14. 2. 2020|