TÉMA

Jaromír Bláha

Výborný chystá změny pravidel pro myslivce. Přemnožená zvěř ničí lesy

Ministerstvo zemědělství chystá novelu mysliveckého zákona. Má hlavně snížit škody, které působí zvěř v lesích, a posílit práva vlastníků pozemků. Profesní organizace má zásadní výhrady. Pokusů upravit přes dvacet let starý zákon bylo už víc, ale žádný nevyšel.
4. 11. 2023|

Průlomové rozhodnutí na Šumavě. Pro turisty se otevře hraniční přechod Modrý sloup

Hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě se otevře turistům. Průlomové rozhodnutí ve čtvrtek vydala státní správa národního parku. O zpřístupnění cesty Luzenským údolím usilují na Šumavě už od devadesátých let. Zatímco z Bavorska je přechod přístupný, na české straně byly zatím veškeré snahy o otevření marné. Hlavním důvodem je ochrana tetřeva hlušce, který se v oblasti vyskytuje.
16. 6. 2022|

Na Krnovsku pokáceli staletý dub. Kácení přibývá, zřejmě i kvůli poklesům ceny dřeva

Česká inspekce životního prostředí zahájila šetření případu pokáceného dubu v lesích na Krnovsku. Její inspektoři ve středu zkoumali zbytky mohutného stromu přímo na místě. Pokácení dubu v minulých dnech pobouřilo veřejnost. Není to jediný podobný případ, za vyšším kácením listnáčů může stát snaha kompenzovat si příjmy kvůli poklesům ceny jehličnatých stromů.
6. 5. 2021|

Kácet se v Boubínském pralese může, ale za přísných podmínek. Ministerstvo k nevoli státních lesů potvrdilo pravidla

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo pravidla pro kácení v Boubínském pralese. Odmítlo tak odvolání Lesů ČR proti rozhodnutí Správy Národního parku a CHKO Šumava, upozornil Český rozhlas. Lesy se tak při kácení stromů zasažených kůrovcem budou muset řídit přísnými pravidly. Na druhé straně kácení bude možné, proti čemuž protestovaly ekologické spolky.
6. 11. 2020|

Myslivci chtějí volnější pravidla, ochranářům a zemědělcům se to nelíbí

Na podzim se do sněmovny dostanou novinky od ministerstva zemědělství, které se týkají pravidel lovu. Neplatila by už plošně, ale podle revírů. Záleželo by na tom, jak je která oblast poškozená přemnoženou spárkatou zvěří. Šlo by o další úpravy mysliveckého zákona necelý rok od posledních změn.
9. 7. 2020|

Šumava má nové zóny. Dvě s nejpřísnější ochranou zabírají přes polovinu národního parku

Zóna přírodní, zóna přírodě blízká, zóna soustředěné péče a zóna kulturní krajiny vládnou nyní Šumavě. Nová zonace platí od neděle a rozložení zón schválilo ministerstvo životního prostředí i přesto, že neustávaly stížnosti z obou stran – od obcí i od ekologických spolků. Podle parkové správy nová zonace, o které se tolik diskutovalo, prakticky nijak neomezí návštěvníky Šumavy. Naopak by se jim měly otevřít nové oblasti.
3. 3. 2020|

„Obnova lesů se stane nesplnitelným snem.“ Ekologové kritizují novelu mysliveckého zákona

Novela mysliveckého zákona podle ekologů zvýší počty přemnožené spárkaté zvěře a poškodí krajinu. Stát novelou částečně odstraňuje odpovědnost myslivců, kteří už nebudou muset zajistit, aby les nebyl poškozený zvěří příliš. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci ekologických organizací. Podle ministerstva zemědělství, které novelu předložilo do meziresortního připomínkového řízení, je cílem změn naopak snížení počtu zvířat a také zjednodušení byrokracie.
14. 2. 2020|