TÉMA

Karlovo náměstí

Stavba plovoucího heliportu má zpoždění, záchranářské vrtulníky dál přistávají v sadech v centru Prahy

Pražští záchranáři stále čekají na heliport, který měl usnadnit dopravu pacientů do nemocnic na Karlově náměstí a v Podolí. Hotový měl být loni, zatím se ale ještě ani nestaví. Městská společnost, která má přípravu heliportu na starosti, nyní slibuje, že bude hotový příští rok v létě. Do té doby budou muset vrtulníky přistávat v dlouhodobém provizoriu, kterým jsou Zítkovy sady.
30. 9. 2023|

Mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova v Praze nejezdí tramvaje. Omezení se týká deseti linek

Oprava vytížené tramvajové trati v Ječné ulici mezi zastávkami Karlovo náměstí a I. P. Pavlova zkomplikovala v pátek brzy ráno tramvajovou dopravu v centru Prahy. Provoz šesti denních a čtyř nočních linek bude přerušen až do 20. srpna. Omezení se dotkne také provozu na magistrále, protože dělníci opraví koleje křižující Sokolskou a Legerovu ulici. Cestující budou muset využít náhradní autobusy X10 a X91, které pojedou mezi oběma zmíněnými zastávkami. Trať se neopravovala skoro třicet let.
11. 8. 2023|

V Praze v neděli a v pondělí nepojede část metra na lince C

V neděli a v pondělí, na které připadá svátek, nepojede v Praze kvůli opravě stropní desky ve stanici Florenc metro na trase C mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská. Linka bude znovu celá v provozu od úterního rána. Do té doby musí cestující využít náhradní tramvajovou dopravu.
30. 4. 2023|

Pražské metro čekají velikonoční výluky. Části linek A a C nahradí tramvaje a autobusy

Dopravní podnik Praha chystá od pátku 7. do pondělí 10. dubna výluku metra na linkách A a C z důvodu opravy trati. Po celé Velikonoce tak bude obousměrně přerušen provoz metra na lince A v úseku Náměstí Míru – Strašnická, a na lince C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vltavská. Cestující budou muset místo metra využít tramvaje nebo autobusy.
3. 4. 2023|

Za letošní opravy pražských silnic a mostů zaplatí magistrát dvě a půl miliardy korun

Pražský magistrát letos investoval do oprav komunikací zhruba 2,5 miliardy korun, což meziročně znamená zhruba 870milionový nárůst. Mezi nejvýznamnější stavby patří podle vedení Prahy rozšíření Strakonické ulice nebo oprava povrchu Hlávkova mostu. Magistrát v uplynulých měsících často čelil kritice opozice zejména kvůli množství uzavírek a jejich koordinaci.
2. 12. 2021|

Karlovo náměstí má novou dlažbu. Přechody jsou bez bariér

Na pražském Karlově náměstí skončily opravy chodníků a silnic. Na náměstí byly postupně opraveny povrchy i semafory a u ústí Resslovy ulice přibyly přechody pro chodce. Semafory byly vyměněny na křižovatkách Karlova náměstí s Ječnou, dále v ústí Žitné a rovněž na křižovatce náměstí s ulicí Odborů, sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
4. 11. 2021|

Národní muzeum dominuje Václavskému náměstí už 130 let. Jeho stavbu komplikovalo počasí i hledání vhodného místa

Za výstavbou Národního muzea v Praze stála potřeba získat větší prostory pro jeho sbírky. Myšlenku na Panteon, který by dominoval Václavskému náměstí, přitom navrhoval už František Palacký. Stavbu vítězného projektu od Josefa Schulze pak komplikovala jednání o parcele, ale i nepříznivé počasí. Budova byla nakonec slavnostně otevřena 18. května roku 1891. Potřeba získat větší prostory tím ale neskončila.
18. 5. 2021|

V Ječné ulici nebudou kvůli havárii potrubí do sobotního rána jezdit tramvaje

Kvůli prasklému vodovodnímu potrubí v Ječné ulici v Praze byl v úterý před sedmou hodinou v obou směrech zastaven provoz tramvají ve frekventovaném úseku mezi stanicemi I. P. Pavlova a Karlovo náměstí. Provoz bude zřejmě obnoven až v sobotu ráno, sdělila mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Tramvajové linky 4, 6, 10, 16, 22 a 24 kvůli havárii vodovodu jezdí podle webu podniku po objízdných trasách.
4. 8. 2020|

Koněvova, Jižní spojka či Štěrboholská. Pražany čekají uzavírky, díky mírné zimě začínají brzy

Řada pražských silnic se letos dočká opravy. Jde o rekonstrukce komunikací i tramvajových tratí. Mezi nejvýznamnějšími jsou opravy Koněvovy ulice, Jižní spojky a Štěrboholské radiály. Tramvajové koleje pak budou vyměněny v Nádražní ulici. Kromě toho se chystají desítky drobných oprav, dopravu ovlivní i kulturní a sportovní akce.
4. 3. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|