TÉMA

Luděk Galuška

Stupava přitahovala tisíce poutníků. Od „objevu“ falešného hrobu svatého Metoděje uplynulo 90 let

Uplynulo přesně devadesát let od jedné z největších afér v dějinách tuzemské archeologie. Amatérští badatelé našli v roce 1932 ve Stupavě poblíž Uherského Hradiště údajný hrob slovanského věrozvěsta svatého Metoděje. Tato zpráva vzbudila obrovský zájem lidí o nové poutní místo. Nadšení ale trvalo pouhý rok, než se ukázalo, že Metodějův náhrobek byl falešný.
20. 5. 2022|

Moravští antropologové rekonstruovali podobu středověkých velmožů

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek už šest let vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů. Posledními dvěma výstupy jsou podoby raně středověkých velmožů ze Sadů u Uherského Hradiště. Letitou tvorbu, na níž spolupracují i s archeologem Luďkem Galuškou, představili v nové knize „Tváří v tvář předkům. Laboratoř antropologické rekonstrukce“, kterou vydalo stejnojmenné pracoviště Moravského zemského muzea, pro nějž oba zmínění tvůrci pracují.
15. 12. 2021|

Opevnění jako za Velkomoravské říše dokončili v archeoskanzenu na Slovácku

V Archeoskanzenu Modrá na Uherskohradišťsku dokončili stavbaři novou dřevohliněnou hradbu s čelní kamennou zdí z doby Velké Moravy. Podkladem pro její vznik byly zbytky opevnění, které archeologové objevili v Uherském Hradišti před čtyřiačtyřiceti lety.
19. 6. 2021|

Objev, nad kterým archeologové žasnou. U Starého Města našli další velkomoravské hroby

Sedm hrobů z období Velké Moravy objevili archeologové ve Starém Městě u Uherského Hradiště v místě, kde má stát nové Cyrilometodějské centrum. Lokalitu odborníci už před 70 lety prozkoumali. Pro současné archeology tak bylo nalezení kosterních pozůstatků velkým překvapením.
13. 2. 2020|