TÉMA

Iva Brožová

Komunistické soudce řešil už porevoluční zákon, podotkla Brožová a varovala před uplatněním dnešní optiky

Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová v pořadu 90' ČT24 podotkla, že pokud se třicet let po sametové revoluci řeší předlistopadové angažmá soudců, svědčí to o tom, že většina lidí neví, jak tuto situaci po revoluci řešil zákon. Reagovala tak na nynější kauzu kolem schváleného kandidáta na ústavního soudce Roberta Fremra. Ona by prý Fremra jmenovala. Podle ní nelze optikou dneška soudit konkrétní tehdejší rozhodnutí. Soudci byli při rozhodování vázáni zákonem a neměli úniku, tvrdí.
8. 8. 2023|

Pod Baxovým vedením bude Ústavní soud garancí ústavnosti, věří Fiala. Oceňuje ho i právní prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že Ústavní soud (ÚS) bude pod vedením Josefa Baxy garancí ústavnosti a bude chránit základní práva a svobody. Končícímu šéfovi Pavlu Rychetskému poděkoval za dlouhodobou práci pro justici i Českou republiku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) doufá, že Baxa naplní, co avizoval, tedy že se z ÚS nestane aktivistický tvůrce práva.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 23:10|

K přepočtu hlasů na mandáty vede více cest, politici diskutují hlavně o bonusu pro vítěze. Možná je i jednorázová úprava

Politici jednají o nové podobě volebního zákona. Ústavní soud rozhodl, že způsob, kterým se rozdělovaly mandáty v posledních pěti volbách, odporuje ústavě, a zrušil přepočet podle d'Hondtovy metody. Politici nyní musí volit mezi alternativami. Část stran by ráda zachovala bonus pro silnější strany, jiné trvají na tom, aby rozložení nové Poslanecké sněmovny co nejvíce odpovídalo podílům hlasů ve volbách. Podle bývalé ústavní soudkyně Ivy Brožové jsou většinové prvky žádoucí a před přísnou poměrností varovala. Volebnímu systému se věnovali politici a právní experti v 90' ČT24 a Událostech, komentářích.
10. 2. 2021|

Za své jmenování jsem prezidentovi nic neslíbil, řekl Angyalossy

Novým předsedou Nejvyššího soudu jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu Petra Angyalossyho. Ten ve čtvrtek řekl, že za své jmenování nic prezidentovi neslíbil, nedostal od něj ani žádné podmínky, které by musel splnit. Délku rozhodování Nejvyššího soudu chce s kolegy řešit individuálně.
21. 5. 2020|

Nový předseda Angyalossy chce zrychlit práci Nejvyššího soudu. Brožová mluví o politizaci funkce

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu (NS) soudce Petra Angyalossyho. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přitom doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Bývalá předsedkyně NS Iva Brožová označila jmenování Angyalossyho za možnou politizaci vedení soudu, sám Angyalossy naopak tvrdí, že na něj politika žádný vliv nemá.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 23:26|

Petr Angyalossy působil i jako mluvčí soudu v Olomouci. U Nejvyššího soudu je tři roky

Petr Angyalossy se stal předsedou Nejvyššího soudu (NS), do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Šestapadesátiletý předseda senátu trestního kolegia působí na NS od roku 2017, přišel sem po třináctiletém působení na Vrchním soudu v Olomouci. Tam zastával také funkci tiskového mluvčího a má tak bohaté zkušenosti v komunikaci s novináři. Angyalossy bude funkci šéfa Nejvyššího soudu zastávat po dobu deseti let.
20. 5. 2020|

Křeček je ombudsmanem, složil slib do rukou místopředsedy sněmovny Okamury

Stanislav Křeček se v poledne oficiálně stal ombudsmanem – v Poslanecké sněmovně složil slib do rukou jejího místopředsedy. Do Brna, kde úřad veřejného ochránce práv sídlí, by měl jedenaosmdesátiletý exposlanec zamířit ve čtvrtek. Bude se ale muset vypořádat s pokusem o protestní blokádu.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 12:22|
Události komentáře

Ombudsman má chránit před zvůlí státní moci. Její součástí ale Křeček léta byl, kritizuje Brožová jeho volbu

Středeční zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem jen rozvířilo debatu o jeho schopnostech a budoucím směřování úřadu veřejného ochránce práv pod jeho vedením, která začala již před volbou. I někteří poslanci, kteří ombudsmana vybírali, neskrývali překvapení, že volba byla vůbec úspěšná. Politická linie ve sněmovně se při volbě nakonec zhruba ustálila na rovině vládních stran plus SPD ve prospěch Křečka a zbytku opozice proti němu. Politici i právní experti debatovali o ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi v Událostech, komentářích.
13. 2. 2020|