TÉMA

Viceprezident

Peking slibuje tvrdou odpověď na cestu tchajwanského viceprezidenta do USA

Čína tvrdě odsoudila nynější návštěvu tchajwanského viceprezidenta Williama Laie ve Spojených státech a slíbila tvrdou odpověď. Peking Laie označil za „potížistu“. Jeho návštěvu ve Spojených státech vnímá jako další pokus Tchaj-wanu o získání nezávislosti. Čína ostrov, který funguje od roku 1949 de facto nezávisle, považuje za součást svého území. Podle tchajwanských úřadů Lai New Yorkem jen projíždí na své cestě na inauguraci paraguayského prezidenta Santiaga Peni, napsaly agentury AFP a Reuters. Čína v poslední době stále častěji narušuje tchajwanský prostor. Podle expertů možná chystá blokádu.
13. 8. 2023|

Potíže Bidena se starými utajovanými dokumenty rostou. Úřady zahájily oficiální vyšetřování

V domě amerického prezidenta Joea Bidena našli pracovníci ministerstva spravedlnosti v závěru minulého týdne další důvěrné vládní dokumenty. Jde o písemnosti z doby, kdy Biden sloužil jako senátor a později jako viceprezident Obamovy administrativy.
24. 1. 2023|

V bývalé kanceláři Bidena se našly tajné dokumenty, ministerstvo a FBI je prověřuje

V bývalé kanceláři současného amerického prezidenta Joea Bidena se našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem. Napsal to zpravodajský server televize CBS. Dokumentů podle něj bylo asi deset a žádný z nich neobsahoval informace týkající se jaderných zbraní USA. Případ nyní prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti. Kvůli tomu, že měl ve své floridské rezidenci řadu utajovaných dokumentů z doby svého prezidentství, se do hledáčku úřadů nedávno dostal také exprezident Donald Trump.
10. 1. 2023|

Pence jde proti Trumpovi. Před stranickými primárkami v Georgii podpořil guvernéra Kempa

Někdejší viceprezident USA Mike Pence se odvrací od svého bývalého šéfa Donalda Trumpa. V předvečer úterních stranických primárek ve státě Georgia podpořil znovuzvolení guvernéra Briana Kempa. Toho spolu s některými dalšími úředníky chce Trump odstavit v odvetě za to, že nepodpořili jeho vyvrácené tvrzení o zmanipulovaných prezidentských volbách. Pencovo vystoupení může být přípravou na jeho vlastní prezidentskou kandidaturu za republikány v roce 2024.
25. 5. 2022|

Zemřel bývalý Carterův viceprezident Walter Mondale, bylo mu 93 let

Ve věku 93 let zemřel bývalý americký viceprezident Walter Mondale. Oznámily to v úterý tiskové agentury s odvoláním na rodinu zesnulého politika. Mondale podle pozůstalých zemřel v pondělí v Minneapolisu. Příčinu smrti rodina neuvedla.
20. 4. 2021|

Biden se bude moci spolehnout na většinu v Senátu. Potřebuje ji i ke jmenování některých ministrů

Senát hraje v legislativním a exekutivním soukolí Spojených států důležitou roli. Především schvaluje legislativu a potvrzuje prezidentské nominace do vlády či federálních soudů. Bez většiny v něm má hlava státu velmi omezené možnosti vládnout. Funguje také jako soud při impeachmentu prezidenta. V případě rovnosti hlasů ve stočlenné horní komoře Kongresu rozhoduje její formální předsedkyně, jíž je viceprezidentka. Tou se 20. ledna stane demokratka Kamala Harrisová.
7. 1. 2021|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

„Křesťan, konzervativec a republikán“, přesně v tomto pořadí. Pence podruhé stojí za Trumpem v boji o Bílý dům

Stejně jako v předchozích volbách si Donald Trump i v těch současných za svoji pravou ruku zvolil Mikea Pence. Kandidát na viceprezidenta se snaží příliš nevyčnívat a často „hasí požáry“, které prezident napáchá svojí nekonvenční rétorikou. Američtí investigativní novináři Pence kritizují za jeho vazby na těžařské firmy a prosazování „nezelené ideologie“. Konzervativně laděný Pence je Trumpovou oporou a do jeho agendy přináší zkušenosti z vrcholné politiky. Předtím byl guvernérem Indiany a dlouholetým kongresmanem.
8. 10. 2020|

„Všichni vědí, že je lhář,“ vytkl Biden v debatě prezidentu. „Na tobě není nic chytrého, Joe,“ oponoval Trump

Republikánský prezident Donald Trump a jeho demokratický soupeř Joe Biden se v první debatě kandidátů před americkými prezidentskými volbami přeli o obsazení nejvyššího soudu, o přístupu k pandemii covidu-19, násilí kolem demonstrací v amerických městech, klimatické změně či o regulérnosti voleb. Ale mnohem více než obsah výměn názorů debatu charakterizovaly ostré osobní výpady, urážky a skákání si do řeči, k němuž se uchyloval především prezident Trump.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 21:54|

Dvakrát poražený demokratický favorit Biden se nevzdává. Naděje upíná k Jižní Karolíně

Joe Biden byl ještě nedávno favoritem boje o demokratickou nominaci do Bílého domu. V primárkách v New Hampshiru ale skončil až na pátém místě s pouhými osmi procenty hlasů. Americkým prezidentem se sedmasedmdesátiletý Biden pokouší stát už potřetí. I když jeho podpora podle průzkumů veřejného mínění klesá, politický matador se nevzdává a naděje teď upíná k Jižní Karolíně.
13. 2. 2020|