TÉMA

Židovské muzeum v Praze

Holocaust připomíná, že v lidech je skryto i zlo, řekl Fiala na setkání k památce obětí

Holocaust naléhavě připomíná, že v lidech je kromě dobra skryto i zlo, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na slavnostním setkání ke Dni památky holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, které se konalo v Senátu. Zdůraznil také společnou odpovědnost chránit slabší a bojovat proti nenávisti v každé době, každý den. Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že hrůzy holocaustu a dalších zločinů proti lidskosti musí zůstat v naší společnosti jako ukázka toho, kam až nenávist a lhostejnost mohou vést.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:23|

Přežily holocaust a šíří osvětu. Eva Erbenová a Zuzana Marešová dostaly ocenění a varují před opakováním minulosti

Zuzana Marešová a Eva Erbenová jsou ženy, které přežily holocaust. Jedna před nacistickým lágrem ujela Wintonovým vlakem, druhá přežila Osvětim a pochod smrti. Za to, že o své zkušenosti s nacistickým režimem šíří osvětu, získaly ve čtvrtek ocenění. Pro pořad 168 hodin s nimi natáčela Eva Koryntová.
23. 10. 2023|

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

Antisemitismus roste v krizi a nekončí u Židů, upozorňuje Pavlát

Antisemitismus je téma obecné, Židé sice byli první, ale autoritáři a rasisté směřují dále i proti liberálům, kteří hájí demokracii, míní bývalý ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, jenž na této pozici skončil po necelých třech dekádách. Projevy nenávisti vůči Židům podle něj rostou vždy, když je svět v krizi, v Interview ČT24 tím vysvětluje i aktuální vývoj.
27. 7. 2023|

Židovské muzeum v Praze dostalo obrazy amerického výtvarníka. Inspiroval ho zdejší hřbitov

Soubor šesti rozměrných pláten amerického abstraktního expresionisty Clevea Graye za několik milionů korun věnovala jeho rodina Židovskému muzeu v Praze. Autor k nim inspiraci čerpal během dvou návštěv hlavního města tehdejšího Československa v osmdesátých letech.
29. 3. 2023|

Kokoschkův obraz Žena a otrok je na seznamu odcizených děl, tvrdí kurátorka

Obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok, který v neděli nabídla v aukci galerie Adolf Loos v Praze, je na seznamu odcizených děl. Uvedla to kurátorka sbírek Židovského muzea v Praze Michaela Sidenberg. Podle galerie jsou ale všechny nároky dědiců vypořádané.
22. 3. 2023|

Hřbitovy byly snadnou kořistí, komunisté tomu nebránili, říká k rozřezaným náhrobkům Pavlát

Kusy rozřezaných židovských náhrobků, které na Václavském náměstí v Praze sloužily jako dlažební kostky, se do hlavního města dostaly nejspíš z bývalého židovského hřbitova v Údlicích na Chomutovsku. Podle ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta byly hroby snadnou kořistí a po celém Česku zbytků rozřezaných náhrobků zbývá mnoho. Řekl to v Událostech, komentářích.
13. 5. 2020|

Knihkupectví nabízela nacistickou knihu pro děti, případ šetří policie. „Nejsme v Číně,“ hájí ji vydavatel

Nacistickou knihu pro děti Jedovatá houba z roku 1938 nabízela tuzemská internetová knihkupectví. V textu se například píše, že „Židé jsou špatní a prolhaní“. Obchody knihu stáhly z prodeje po upozornění na sociálních sítích a případem už se zabývá policie. Federace Židovských obcí žádá o předběžné opatření, které by zamezilo dalšímu šíření.
12. 2. 2020|