TÉMA

Leo Pavlát

Holocaust připomíná, že v lidech je skryto i zlo, řekl Fiala na setkání k památce obětí

Holocaust naléhavě připomíná, že v lidech je kromě dobra skryto i zlo, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na slavnostním setkání ke Dni památky holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, které se konalo v Senátu. Zdůraznil také společnou odpovědnost chránit slabší a bojovat proti nenávisti v každé době, každý den. Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) řekl, že hrůzy holocaustu a dalších zločinů proti lidskosti musí zůstat v naší společnosti jako ukázka toho, kam až nenávist a lhostejnost mohou vést.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:23|

Antisemitismus roste v krizi a nekončí u Židů, upozorňuje Pavlát

Antisemitismus je téma obecné, Židé sice byli první, ale autoritáři a rasisté směřují dále i proti liberálům, kteří hájí demokracii, míní bývalý ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, jenž na této pozici skončil po necelých třech dekádách. Projevy nenávisti vůči Židům podle něj rostou vždy, když je svět v krizi, v Interview ČT24 tím vysvětluje i aktuální vývoj.
27. 7. 2023|

Hřbitovy byly snadnou kořistí, komunisté tomu nebránili, říká k rozřezaným náhrobkům Pavlát

Kusy rozřezaných židovských náhrobků, které na Václavském náměstí v Praze sloužily jako dlažební kostky, se do hlavního města dostaly nejspíš z bývalého židovského hřbitova v Údlicích na Chomutovsku. Podle ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta byly hroby snadnou kořistí a po celém Česku zbytků rozřezaných náhrobků zbývá mnoho. Řekl to v Událostech, komentářích.
13. 5. 2020|

Je snazší trestat hajlování než vydávání antisemitských knih jako Jedovatá houba, říká žalobce

Policie stále prošetřuje prodej antisemitských knih v internetových obchodech. Trestní oznámení kvůli titulu Jedovatá houba podala minulý týden Federace židovských obcí. Nacistické dílo pro děti z roku 1938, které vykresluje Židy jako špatné a prolhané, bylo k dostání hned v několika e-shopech. Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty je však posuzování trestnosti v podobných případech často komplikované.
19. 2. 2020|

Knihkupectví nabízela nacistickou knihu pro děti, případ šetří policie. „Nejsme v Číně,“ hájí ji vydavatel

Nacistickou knihu pro děti Jedovatá houba z roku 1938 nabízela tuzemská internetová knihkupectví. V textu se například píše, že „Židé jsou špatní a prolhaní“. Obchody knihu stáhly z prodeje po upozornění na sociálních sítích a případem už se zabývá policie. Federace Židovských obcí žádá o předběžné opatření, které by zamezilo dalšímu šíření.
12. 2. 2020|