TÉMA

Kuřáci

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Britové chtějí s kouřením zatočit rozdáváním e-cigaret, Česko sází na intenzivní léčbu

Britská vláda spouští unikátní projekt. Kuřákům bude zdarma rozdávat elektronické cigarety. Doufá, že se tím sníží počet závislých na tabáku. V Česku je postup při odvykání odlišný. Podle odborníků je nejúčinnější intenzivní léčba. Zároveň ale upozorňují, že ji absolvuje velmi málo lidí.
24. 4. 2023|

Kouřit se smí jenom v soukromí. Cigareta není důvodem pro sundání roušky na ulici

Lidé, kteří venku kouří, mohou dostat pokutu za to, že nemají zakrytá ústa a nos. Kouření totiž není důvodem pro sundání roušky nebo respirátoru v obci. Vyplývá to z nařízení ministerstva zdravotnictví. Podle mluvčí resortu Barbory Peterové je povolené roušku sundat jen v případě konzumace jídla nebo pití. Za porušení opatření hrozí pokuta na místě až deset tisíc korun. Podle policie už někteří kuřáci pokutu dostali.
18. 3. 2021|

Na daních loni stát vybral 1,1 bilionu korun. Letos bude tratit i na chybějících turistech

Stát loni vybral na všech daních, ale bez povinného pojistného, celkem 1105 miliard korun. Meziročně tak vybral téměř o 63 miliard korun víc. Vláda to uvedla ve státním závěrečném účtu za loňský rok, který předložila poslancům. Do státního rozpočtu zamířilo 764 miliard korun, o zbytek se rozdělily v souladu s rozpočtovým určením daní obce, kraje a Státní fond dopravní infrastruktury.
16. 5. 2020|

Káva a cigareta v pracovní době? Ve Španělsku si tyto přestávky musí napracovat

Španělským zaměstnancům zřejmě skončily doby, kdy si mohli dát kávu a cigaretu v pracovní době. Opatření jedné z místních firem mohou podle tamního nejvyššího soudu zavést i další společnosti. Umožňuje to paradoxně loni přijatý zákon, který měl omezit přesčasy. Odbory se proti verdiktu odvolají.
12. 2. 2020|