TÉMA

Přestávky

Sněmovna schválila roční odložení části stavebního zákona

Sněmovna schválila roční odklad účinnosti klíčových částí nového stavebního zákona, které zavádějí státní stavební správu. V závěrečném kole dolní komora schválila výjimku z přestávek pro řidiče kamionů v určitých úsecích silnic a uzákonění povinných prověrek bezpečnosti dálnic a silnic. Debatovalo se také o vládních prioritách při zvládání příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Páteční jednání sněmovny odblokovala dohoda vládních klubů s opozicí, uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, který věří, že podobně by komora mohla fungovat i dál.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 19:19|

Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.
1. 1. 2022|

Strojvůdce čeká více odpočinku. Pečlivěji se bude kontrolovat i prodlužování směn

Strojvedoucím se mírně prodlouží čas na odpočinek. Mezi směnami budou mít nárok na minimálně sedm hodin odpočinku místo současných šesti. Směna pak může být ze 13 hodin prodloužena výhradně po dobu krátké režijní jízdy. Úpravy vyhlášky, které budou platit od nového roku, na pondělním jednání schválila vláda. Změny by podle ní měly zamezit možnému přetěžování strojvedoucích. Právě to může být podle některých z nich jednou z příčin relativně častých železničních nehod.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:03|

Soud se zastal vězeňských dozorců ve sporu o proplácení obědových přestávek

Krajský soud v Praze přiznal vězeňským dozorcům právo na proplácení přestávek. Dal za pravdu dozorcům z věznice ve Vinařicích u Kladna, že obědová pauza, při níž je nemá kdo vystřídat, by se jim měla započítávat do pracovní doby. Rozsudek může být precedenční pro tisíce vězeňských dozorců v celém Česku. Na advokáta Zdeňka Honzíka, který vinařické strážce zastupoval, už se obrátilo asi čtrnáct set dalších dozorců.
23. 7. 2021|

Káva a cigareta v pracovní době? Ve Španělsku si tyto přestávky musí napracovat

Španělským zaměstnancům zřejmě skončily doby, kdy si mohli dát kávu a cigaretu v pracovní době. Opatření jedné z místních firem mohou podle tamního nejvyššího soudu zavést i další společnosti. Umožňuje to paradoxně loni přijatý zákon, který měl omezit přesčasy. Odbory se proti verdiktu odvolají.
12. 2. 2020|