TÉMA

Ozon

V Evropě se vynikajícím způsobem daří zlepšovat kvalitu vzduchu. Problémem zůstává znečištění ozonem

Od začátku jednadvacátého století se Evropa dokázala zbavit obrovského množství emisí, které znečišťovaly životní prostředí. V nové analýze údajů za několik desetiletí pomohla vědcům umělá inteligence.
18. 3. 2024|
Doporučujeme

Vědci na stopě pravěké tragédii. Dávná erupce supervulkánu Toba dočasně zničila ozonovou vrstvu

Podle řady studií se v dějinách lidského druhu v době před 100 tisíci až 60 tisíci lety stalo cosi zvláštního – kosterní nálezy nasvědčují, že šlo o tragédii obřích rozměrů. Věda zná více hypotéz a mezinárodní výzkumný tým nyní přišel s dalším možným vysvětlením. Domnívá se, že se udál katastrofální pokles hladiny ozonu v tropických oblastech, který byl způsoben erupcí supervulkánu Toba nacházejícího se v dnešní Indonésii.
2. 6. 2021Aktualizováno5. 6. 2021, 13:28|

Havířovská nemocnice bojuje s viry jinak. Používá automatizovaný generátor ozonu

Nemocnice v Havířově na Karvinsku začala využívat automatický systém likvidace virů, pachů a plísní. Investice přišla na dva miliony korun bez DPH a zaplatil ji kraj, který je zřizovatelem nemocnice. Speciální technologie se postupně instaluje i v dalších krajských nemocnicích. Ojedinělost řešení spočívá v propojení dezinfekce ozonem s IT technologiemi a speciálně vyvinutými prvky pro optimální množství ozonu v závislosti na okolním prostředí a dezinfikovaném materiálu. Oznámil to provozně-technický náměstek nemocnice Petr Baránek.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 14:18|

Ozonová díra nad Antarktidou byla loni jedna z největších od začátku měření

Ozonová díra nad Antarktidou se zacelila v posledních prosincových dnech, vloni však patřila k největším za posledních 40 let. Uvedla to tento týden Světová meteorologická organizace (WMO). Rozrostla se kvůli velice nízkým teplotám ve stratosféře, ze stejného důvodu se netypicky vyskytla i nad Arktidou.
8. 1. 2021|

Lepší než savo. Pražský dopravní podnik kvůli chřipce vydezinfikuje tramvaje ozonem

Pražský dopravní podnik (DPP) nechá vydezinfikovat tramvajové vozy ozonem, což má zajistit lepší a dlouhodobější odstranění choroboplodných zárodků než běžné každodenní čištění. Rozhodnutí padlo v souvislosti s vyhlášením chřipkové epidemie na konci ledna.
12. 2. 2020|