TÉMA

Detektivka

Brakový detektiv Léon Clifton je sám případ. Jeho autorem je i anonymní švec

Detektiv Léon Clifton, když byl v mládí kovbojem, měl v brašně sedla vždycky jednu dvě knihy. Ty, které vznikaly o něm, ovšem strážci dobrého literárního vkusu označovali za pokleslé čtivo. Ale nic naplat, čtenářstvo takzvané cliftonky hltalo. Možná i proto, že šlo o první původní seriálovou detektivku psanou v češtině, přestože hrdina potíral zločin ve Spojených státech. K fenoménu z počátku dvacátého století se nedávno vrátil literární historik Michal Jareš v monografii Případ Clifton.
19. 1. 2023|

Z Hlavy medúzy jde strach, ukáže detektivní minisérie ČT

Jitka Čvančarová jako nekompromisní policejní vyšetřovatelka a Jiří Dvořák coby její parťák, to je nová detektivka Hlava medúzy, inspirovaná slavným obrazem Paula Rubense. Režisér Filip Renč chtěl dle svých slov připomenout atmosféru detektivek z 60. let a dbal na psychologické motivy. Tomu pomáhá i detektiv David, který toho příliš nenamluví: „Nejsem přítelem ukecaných věcí,“ tvrdí Jiří Dvořák, který postavu ztvárnil. Renč s Dvořákem byli hosty Studia 6.
9. 1. 2021|

Jmenuju se Clifton, Léon Clifton. Dějiny české detektivky vedou z Ameriky na sever

Detektivky jsou nejoblíbenějším oddechovým žánrem tuzemských čtenářů. Kriminálním příběhům propadli ostatně už před více než stoletím. A právě za dějinami české detektivky se nyní ohlíží stejnojmenná monografie literárních publicistů Pavla Mandyse a Michala Jareše.
13. 2. 2020|