TÉMA

Finančně analytický úřad

České úřady prověřují ruské kulturní středisko. Je aktivní na webu i sociálních sítích
V Česku stále funguje ruské kulturní středisko, jehož provozovatelem je sankcionovaná moskevská státní agentura. Známé je například kvůli tomu, že nechalo do češtiny přeložit brožuru s protiukrajinskou tematikou. České úřady činnost střediska prověřují. Jeho provozu se věnoval i redaktor ČT Jiří Hynek.
1. 7. 2023|
Rusko působí proti stabilitě v Česku, oznámil Lipavský. Na sankčním seznamu jsou další lidé
Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku, je hrozbou pro bezpečnost, uvádí nová Bezpečnostní strategie ČR, kterou ve středu schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Jan Lipavský (Piráti). Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, také Čína zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost. Česko také zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Jde o druhý zápis na sankční seznam, před dvěma měsíci na něj Česko zařadilo kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu moskevského patriarchu Kirilla.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 23:13|
Rodina ruského oligarchy Vorobeje prodává vilu v Karlových Varech. Sleduje to analytický úřad
Rodina ruského oligarchy Igora Vorobeje vlastní v Karlových Varech vilu za desítky milionů korun. Nyní je objekt na prodej. Podnikatel je majitelem farmaceutického koncernu a měl také problémy se zákonem. Případu se věnují redaktoři ČT Jiří Hynek a Jevhenija Vachničenko.
14. 5. 2023|
Vyšetřování pádu ERB banky je ve slepé uličce, ruská prokuratura přestala spolupracovat
Vyšetřování pádu česko-ruské ERB banky se dostalo do slepé uličky. Většinový majitel Rus Roman Popov obviněný z toho, že zavinil škodu téměř 1,5 miliardy korun, pobývá mimo Česko a ruská prokuratura přestala spolupracovat. Popov měl také blízko k prominentům Putinova režimu a Česko prověřuje, jak se zbavil svého majetku.
23. 10. 2022|
Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat
Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|
Z krácení daní policie obvinila 19 lidí a pět firem. Škoda přesahuje 180 milionů korun
Devatenáct lidí a pět firem obvinila policie kvůli krácení daní se škodou přesahující 180 milionů korun. Při domovních prohlídkách policisté zabavili majetek za 120 milionů, z toho 44 milionů korun v hotovosti. Pět obviněných je ve vazbě. Případ souvisí s agenturním zaměstnáváním, čeští kriminalisté na něm spolupracují se slovenskou policií.
12. 2. 2020|