TÉMA

Zdeněk Šarapatka

Exprezident Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci

Miloš Zeman se nevyhne omluvě, kterou dluží Zdeňku Šarapatkovi. Jak upozornily Seznam Zprávy, neuspěl bývalý prezident s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Šarapatka již dříve podal na Zemana exekuční návrh, protože se ve lhůtě stanovené v pravomocném rozsudku neomluvil za nepravdivé tvrzení, že svého někdejšího poradce vyhodil pro neschopnost. Nejvyšší soud ale pozastavil vykonatelnost rozsudku, právě než rozhodne o dovolání.
1. 4. 2024|

Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.
13. 4. 2023|

Využití veřejných peněz na Zemanův spor se Šarapatkou nebylo podle žalobců trestným činem, píše iRozhlas

Využívání veřejných peněz na soukromý spor Miloše Zemana ve funkci prezidenta se Zdeňkem Šarapatkou nebylo trestným činem. Rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze sdělil v úterý serveru iRozhlas.cz jeho mluvčí Aleš Cimbala. Žalobci tak potvrdili dřívější konstatování policie a Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.
14. 3. 2023|

Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Zemana ve sporu se Šarapatkou

Advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila prezidentské kanceláři peníze za obhajobu Miloše Zemana ve sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hrad předtím Nespalu vyzval, aby mu peníze vrátil. Zhruba po roce totiž změnil původní názor, že prezidentovi má v kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako hlava státu. Nespala vrácenou částku neupřesnil, podle dřívějších informací jde přibližně o 150 tisíc korun.
22. 2. 2023|

Zeman se zatím nemusí omlouvat Šarapatkovi, řekl prezidentův advokát

Prezident Miloš Zeman se zatím nemusí omlouvat bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za dřívější výrok, že ho z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Oznámil to Zemanův advokát Marek Nespala, podle kterého Nejvyšší soud vyhověl návrhu na odklad vykonavatelnosti pravomocného verdiktu, kterým soudy dříve naopak omluvu Šarapatkovi přiznaly. Šarapatka na Twitteru reagoval slovy, že soudní rozhodnutí ukazuje, že Zeman je občanem jiné kategorie.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 14:37|

Šarapatka podal exekuční návrh na Zemana, chce soudem nařízenou omluvu

Bývalý poradce Miloše Zemana Zdeněk Šarapatka podal na prezidenta exekuční návrh, kterým se chce domoci omluvy za jeho výrok, že ho jako tehdejší premiér z úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Šarapatka to napsal na Twitteru. Omluvu Zemanovi pravomocně nařídil soud, prezident se však ve stanovené lhůtě neomluvil. Zemanův advokát Marek Nespala už dříve řekl, že proti soudnímu rozhodnutí podal dovolání a požádal Nejvyšší soud o odložení vykonatelnosti rozsudku.
17. 1. 2023|

Šarapatka hrozí Zemanovi exekucí, pokud se mu neomluví

Ve sporu prezidenta Miloše Zemana s jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou jsou podle Zemanova advokáta Marka Nespaly splněny všechny předpoklady pro to, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost pravomocného rozsudku. Podle verdiktu se má Zeman Šarapatkovi omluvit za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Lhůta pro omluvu Zemanovi končí v pondělí. Šarapatkův advokát Artur Ostrý uvedl, že v úterý podá exekuční návrh, aby se omluvy domohl. Je podle něj zřejmé, že Zeman povinnost nesplní.
16. 1. 2023|

Zeman podal dovolání ve sporu se Šarapatkou, jde o omluvu za výrok o neschopnosti

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:10|

Prezident Zeman se musí omluvit Šarapatkovi, v letitém sporu padl pravomocný rozsudek

Prezident Miloš Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za to, že o něm v roce 2017 řekl, že ho vyhodil pro neschopnost. Zeman neuspěl s odvoláním proti prvoinstančnímu verdiktu a rozsudek je pravomocný. Šarapatka vysoudil omluvu již podruhé – původní verdikt zrušil Ústavní soud. Někdejší Zemanův poradce chtěl omluvu od státu, podle Ústavního soudu ale za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta.
16. 11. 2022|

Zemanova právníka ve sporu se Šarapatkou platil Hrad, podle policie to ale není trestný čin

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zjistila, že za právní zastupování prezidenta Miloše Zemana ve sporu s jeho bývalým poradcem z doby premiérství Zdeňkem Šarapatkou zaplatila Kancelář prezidenta republiky advokátovi Marku Nespalovi 148 909 korun. Podle policistů to ale není trestný čin. Uvedl to server Seznam Zprávy. Šarapatka a jeho advokát chtějí policejní zdůvodnění napadnout.
16. 10. 2022|

Ve druhém kole senátního obvodu Mělník se střetnou Smotlachová a Brzobohatá

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Mělník postoupily Jarmila Smotlachová (ODS) a Andrea Brzobohatá (ANO). Smotlachová získala 25,02 procenta hlasů, druhá Brzobohatá 24,07 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 41,29 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

Policie prověří, z jakých peněz se platí právní služby pro Zemana ve sporu se Šarapatkou

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se budou zabývat tím, z jakých peněz jsou placeny právní služby za zastupování prezidenta Miloše Zemana v soukromém sporu s bývalým poradcem Zdeňkem Šaparatkou. Trestní oznámení podal Šarapatka, státní zástupce ho předal NCOZ, který nyní rozhodne o dalším postupu. Serveru Seznam Zprávy to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Podle serveru stát, konkrétně Kancelář prezidenta republiky, ve sporu zaplatil přes 97 tisíc korun. Podle Šarapatky za Zemana v této věci nemůže platit právní služby stát.
28. 7. 2022|

Zeman se odvolal ve sporu se Šarapatkou, případ projedná pražský krajský soud

Prezident Miloš Zeman se odvolal proti rozsudku, podle kterého se má omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Případ tak projedná Krajský soud v Praze. Potvrdil to Marcel Lehečka, mluvčí Okresního soudu v Rakovníku, který o omluvě v květnu rozhodl. Zeman před pěti lety prohlásil, že v době, kdy byl premiérem, nechal svého poradce Šarapatku vyhodit pro neschopnost. Ten však podle soudu odešel sám a po dohodě.
1. 7. 2022|

Zeman se má za svůj výrok omluvit Šarapatkovi sám, rozhodl soud

Miloš Zeman se má za dehonestující výrok z roku 2017 omluvit někdejšímu spolupracovníkovi Zdeňku Šarapatkovi sám jako občan. Rozhodl o tom Okresní soud v Rakovníku, který tak změnil dřívější verdikty, že omluvu má učinit stát. Zprávu přinesl server iDNES.cz. Zeman před pěti lety prohlásil, že v době, kdy byl premiérem, nechal svého poradce Šarapatku vyhodit pro neschopnost. Ten však podle soudu odešel sám a po dohodě. Rozsudek není pravomocný.
9. 5. 2022|

Šarapatka podal kvůli Zemanovu výroku novou žalobu, píší Seznam Zprávy

Zdeněk Šarapatka, poradce tehdejšího premiéra Miloše Zemana, podal novou žalobu kvůli sporu s prezidentem o své údajné neschopnosti. V úterý to řekl serveru Seznam Zprávy. Šarapatka se obrátil na Okresní soud v Rakovníku, potvrdil jeho advokát.
14. 12. 2021|

Soud zamítl žalobu Šarapatky kvůli Zemanovým výrokům

Obvodní soud pro Prahu 1 z procesních důvodů zamítl žalobu bývalého poradce z Úřadu vlády Zdeňka Šarapatky, který se domáhal omluvy za výroky prezidenta Miloše Zemana. Šarapatka podal žalobu na ministerstvo financí, Ústavní soud (ÚS) ale později rozhodl, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba. Žalobce se ihned po vynesení rozhodnutí vzdal práva na odvolání, resort si naopak lhůtu pro případné odvolání ponechal.
15. 10. 2021|

Šarapatka stáhl žalobu na ministerstvo a podal novou přímo na Zemana za jeho výrok o vyhození pro neschopnost

Bývalý poradce z úřadu vlády a současný radní České televize Zdeněk Šarapatka stáhl žalobu na ministerstvo financí, kterou se domáhá omluvy za výrok prezidenta Miloše Zemana o vyhození Šarapatky pro neschopnost. Současně plánuje podat novou přímo na prezidenta. Reaguje tak na rozsudek Ústavního soudu, že odpovědnost za výrok nese Zeman jako soukromá osoba. Informovaly o tom Seznam Zprávy.
12. 8. 2021|

Za prezidenta se nemělo omlouvat ministerstvo, uvedl Ústavní soud ke kauze se Šarapatkou

Za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi se nemělo omlouvat ministerstvo financí, odpovědnost nese Zeman jako soukromá osoba. Nepravdivý výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce. Vyplývá to z úterního nálezu Ústavního soudu (ÚS), který vyhověl stížnosti ministerstva a vrátil spor k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Nález je dostupný na webu soudu. Ministerstvo nález označilo za potvrzení svého postoje. Advokát Hradu Marek Nespala se chce nejprve důkladně seznámit s obsahem.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 11:11|

Rada ČT zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi

Rada České televize (ČT) ve středu zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi. Zasednou v ní Michal Petrman, Petr Juchelka, Jan Lamser, Eva Hubková a Zuzana Prokopcová. Rada vybírala z 12 kandidátů, které během veřejného zasedání blíže nepředstavila. Dosavadních pět členů poradního orgánu rada kvůli vážným výhradám odvolala před dvěma týdny.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 19:38|

Ministerstvo financí podalo ústavní stížnost. Nelíbí se mu, že se muselo omluvit místo Zemana

Ministerstvo financí podalo ústavní stížnost proti verdiktu, na jehož základě se omluvilo za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi. Soudem nařízenou omluvu zveřejnilo ministerstvo v září na svém webu a také ji Šarapatkovi poslalo. Podání ústavní stížnosti je patrné z justičních databází. Ministerstvo uvedlo, že dlouhodobě zastává právní názor, že veřejný projev prezidenta republiky by neměl být z právního hlediska považován za nesprávný úřední postup podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci.
23. 11. 2020|

Kubík se Slonkovou před dvaceti lety odmítli prezidentskou milost. Vyšetřováním chtěli potvrdit ochranu zdroje

Je to kauza, která vešla do dějin české žurnalistiky. Říká se jí Olovo, podle iniciál političky Petry Buzkové. Právě k její diskreditaci měl v týmu poradců tehdejšího premiéra Miloše Zemana vzniknout rozsáhlý dokument. Na veřejnost se plán dostal díky dvěma reportérům – Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi. A především díky jejich anonymnímu zdroji. Policie tehdy po novinářích chtěla zdroj odtajnit, reportéři ale trvali na jeho ochraně. Proto odmítli milost od Václava Havla a nechali policii vyšetřovat. Aféra Olovo je dalším důležitým milníkem v české žurnalistice, který připomíná pořad Newsroom ČT24.
6. 10. 2020|

Ministerstvo financí se omluvilo Šarapatkovi za Zemanův výrok

Ministerstvo financí se omluvilo za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho exporadci Zdeňku Šarapatkovi. Omluvu zveřejnilo na webu, ve středu ji Šarapatkovi poslalo. Úřad tak učinil poté, co neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Zemanův bývalý poradce Šarapatka stát žaloval poté, co prezident řekl, že jako premiér Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Soudy potvrdily, že tomu tak nebylo.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 11:36|

Stát se omluví za prezidentův výrok o Šarapatkovi, oznámilo ministerstvo. Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání

Ministerstvo financí se omluví za prezidenta republiky Miloše Zemana kvůli jeho výroku na adresu jeho někdejšího poradce Zdeňka Šarapatky. Úřad to oznámil poté, co Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání. Zemanův bývalý poradce Šarapatka stát žaloval poté, co prezident řekl, že jako premiér Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Soudy potvrdily, že tomu tak nebylo.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 13:29|

Stát se musí omluvit za Zemanův výrok o bývalém poradci Šarapatkovi, potvrdil soud

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi. Ve středu o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z Úřadu vlády v době, kdy ho Zeman vedl, odešel po dohodě. Za Zemanův výrok se musí omluvit ministerstvo financí, přímo hlavu státu totiž zažalovat nelze. Prezidentův mluvčí označil rozhodnutí soudu za Pyrrhovo vítězství.
12. 2. 2020|