TÉMA

Petr Hruška

V Knize roku 2022 se básník Miloš Doležal vyrovnává s odchodem své ženy

Teprve podruhé v historii cen Magnesia Litera se Knihou roku stala poezie. Z loňské knižní produkce oslovila porotce nejvíce sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ. Autor básní Miloš Doležal jejich prostřednictvím zachytil poslední týdny života své ženy i bolestné období po jejím odchodu. Ceny Magnesia Litera vybraly také nejlepší loňskou prózu, debut či nakladatelský čin.
11. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:38|

Magnesia Litera nominovala nejlepší knihy roku 2022. Nově i detektivky, fantastiku a humor

Anna Bolavá, Petr Hruška, Jana Šrámková či Vilma Kadlečková patří k autorům nominovaným na ceny Magnesia Litera za rok 2022. Nominaci získalo celkem třiatřicet knižních titulů a jsou mezi nimi i nominace ve třech nových žánrových kategoriích. Samostatnou Literu tak poprvé obdrží knihy z žánru detektivka, fantasy a humoru, a to už 16. dubna. Vítězové ostatních kategorií budou známi o den později, za přítomnosti kamer České televize. Vybrána bude také napříč nominacemi jedna Kniha roku.
8. 3. 2023|

„Za pět set let se nic podstatného nezměnilo.“ Básník Hruška vyplul na cestu kolem světa

Před pěti sty lety se vrátilo torzo výpravy slavného mořeplavce Fernãa de Magalhãese s důkazem, že je Země kulatá. Inspirován zprávou o první cestě kolem světa a hrůzami, které během ní člověk napáchal, stvořil básník Petr Hruška loď a vyslal ji na fiktivní objevitelskou plavbu nejasným směrem. Zprávu o ní podává ve sbírce Spatřil jsem svou tvář.
27. 9. 2022|

Zemřel básník a textař Karel Šiktanc

Ve věku 93 let zemřel český básník, textař a scenárista Karel Šiktanc. Jeho literární počátky ovlivnila komunistická ideologie, ale po roce 1968 jej režim pronásledoval a publikovat mohl pouze v samizdatu a v zahraničí. V roce 2010 ho tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy.
26. 12. 2021|

Recenze: Hruška v závalu není povrchní, naopak se noří hlouběji

Svazek kratších textů básníka Petra Hrušky nese název V závalu. Možná si tak autor někdy skutečně připadal, jeho esejisticky laděné miniatury však tak rozhodně nepůsobí. Naopak, autorský nadhled z nich činí četbu nejen dobrou, ale i podnětnou.
3. 11. 2020|

Recenze: Daleko do ničeho, blízko od Wernische

Monografie Petra Hrušky Daleko do ničeho je věnována žijícímu klasikovi české poezie Ivanu Wernischovi. A nebude-li figurovat v anketách o nejlepší knihu roku 2019, bude to jen ignorantstvím hlasujících.
12. 2. 2020|