TÉMA

Čchen Čchiou-š'

Z epidemie vyjdeme silnější, prohlásil čínský ministr. Podle kritiků ale režim umlčuje varovné hlasy

Čína z epidemie nového koronaviru vyjde silnější než kdy dříve a dále bude „pochodovat ještě odhodlanějším krokem“, je přesvědčen její ministr zahraničí Wang I. Prohlásil to v projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci. Aktuální vývoj podle něj ukazuje, že epidemii je možné zvládnout. Zahraničním státům poděkoval za pomoc. První oběť nemoci mimo Asii je hlášena z Evropy, ve Francii zemřel čínský turista.
15. 2. 2020|
Newsroom téma týdne

Státní a občanští novináři v Číně. První o koronaviru posílají optimistické zprávy, druzí záhadně mizí

Co měsíc, to jiná strategie komunikace. V prosinci Čína o koronaviru mlčela. V lednu začala informovat, ale poměrně sporadicky. S únorem přišla změna. Zahraničním zpravodajským agenturám čínská státní televize denně nabízí množství rozhovorů, příběhů a reportáží. Jenže jsou ještě více než dřív plné propagandy. K tomu mlknou hlasy, které se snažily z místa informovat pokud možno objektivně. Co se stalo, komu věřit a dá se vůbec dělat občanská novinařina v Číně? Zjišťoval Newsroom ČT24.
14. 2. 2020|

Zmizel čínský bloger, který natáčel v nemocnicích a krematoriích ve Wu-chanu

Bloger a právník Čchen Čchiou-š', který dával na sociální sítě videa z nemocnic a krematorií v čínském Wu-chanu v souvislosti s epidemií nového koronaviru, je od čtvrtečního večera nezvěstný. Ochránci lidských práv se obávají, že je další, jehož se úřady snaží umlčet.
10. 2. 2020|