TÉMA

František Moravec

Stálo to za to, atentát byl klíčovou událostí celosvětových dějin, řekl Zeman k 80. výročí operace Anthropoid

„Stálo to za to. Atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých dějin, ale i klíčovou událostí evropských a celosvětových dějin,“ prohlásil  český prezident Miloš Zeman. Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si v Národním muzeu připomněl společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Během pietní akce slavnostně otevřeli výstavu Nikdy se nevzdáme!, kterou připravily Národní muzeum a Vojenský historický ústav.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 19:44|

Vojenský speciál přepravil do Česka ostatky generála Moravce. Byl iniciátorem útoku na Heydricha

Vojenský speciál přepravil do České republiky ostatky brigádního generála Františka Moravce, bývalého velitele československé rozvědky a iniciátora útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Urna byla za doprovodu čestné stráže dopravena na čáslavský hřbitov a uložena v kolumbáriu. Ukládání ostatků se účastnili politici, armáda i veřejnost, provázely ho salvy čestné stráže a modlitba.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 17:26|

Černochová v Pentagonu potvrdila záměr Česka uzavřít s USA obrannou dohodu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu oficiálně potvrdila záměr České republiky uzavřít se Spojenými státy obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Svému protějšku Lloydu Austinovi to řekla na začátku jejich čtvrtečního jednání v Pentagonu. Chce s ním jednat také o otázce nákupu dalších vojenských vrtulníků Bell, stíhacích letadel a o budoucnosti těžké brigády české armády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:14|

Americké vojáky v Česku politici považují za citlivou otázku. Vláda myšlenku teprve projedná

Pro případ přítomnosti vojáků Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově, řekl v Partii CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O konkrétních lokalitách pro případnou vojenskou základnu USA v ČR se nyní nejedná, uvedlo večer na webu ministerstvo obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce téma americké přítomnosti v Česku otevřít. Podle Jurečky debata kabinetu na toto téma ještě ani nezačala. Opozice reaguje nesouhlasem.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 21:23|

Dvojitý nacistický agent inkasoval od českého odboje statisíce. Pravou totožnost utajil až do konce války

Paul Thümmel byl v tuzemské válečné historii možná nejznámějším dvojitým agentem. České zpravodajské službě předával informace o nacistických plánech a nechal si za to štědře platit. Podle některých historiků se ovšem jeho význam zveličuje, ačkoliv české straně dodával i informace o zrádcích v jejich vlastních řadách. Od Thümmelova narození uplynulo 15. ledna přesně 120 let.
18. 1. 2022|

Brigádní generál František Moravec se vrátí domů. V létě má spočinout v rodné Čáslavi

Rodina brigádního generála Františka Moravce chce letos převézt jeho ostatky ze Spojených států do rodné Čáslavi. Legionář Moravec vedl před nacistickou okupací československé zpravodajce, v Londýně pak pracoval pro exilovou vládu a řídil mimo jiné výsadky parašutistů do protektorátu.
10. 2. 2020|