TÉMA

Filosofie

30 let zpět: Filosof Derrida v Praze ocenil Havla či Patočku

Do Prahy zavítal významný francouzský filosof Jacques Derrida. V rozhovoru pro Deník ČST zmiňuje Václava Havla jako příklad politika, který si je vědom užitečnosti filosofie pro praktickou politiku, a Jana Patočku jako inspirační zdroj pro jeho vlastní myšlení.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 3. 2022|

Truchlíme nad ekonomikou, abychom netruchlili nad mrtvými, myslí si Tomáš Sedláček

Ekonomika by po citelném propadu z roku 2020 měla letos růst. Makroekonomické výhledy, které porovnává ministerstvo financí, odhadují v průměru něco přes tři procenta. Klesnout by naopak měla inflace, která by se mohla přiblížit cíli České národní banky –⁠ tedy dvěma procentům. O výhledech na následující rok hovořil v pořadu Události, komentáře ekonom Tomáš Sedláček.
12. 1. 2021|

BLOG: V době (před)koronavirové jsme byli svědky inflace kontaktů založených na prázdné zábavě

V současné „koronavirové době“ jsou lidé ústy svých politických představitelů často upozorňováni a napomínáni, aby se nesdružovali, nepořádali oslavy a večírky, necestovali na dovolené a neúčastnili se hromadných akcí. Chtělo by se říci, že s těmito omezeními se nám zcela vytrácí náš běžný a jediný možný „plný život“. „Cesta do normálu“, po které všichni tolik toužíme, se přece spojuje primárně s navázáním tolik důležitých mezilidských kontaktů, které jsou z velké části spojeny se zábavou.
25. 10. 2020|

BLOG: Koronavirová situace z hlediska filosofického. Ocitli jsme se v nouzi bytné

Společnost se v době koronavirové krize ocitla v ontologické nouzi, domnívá se filosofka Anna Hogenová. „Najednou je vidět, kdo je opravdu lidský a komu jde jen o slávu a peníze,“ všímá si ve svém blogu. Poté, co se objevila nadějná čísla o počtu mrtvých, začala podle ní honba za penězi. „Všichni vypočítávali ztráty a žebrali peníze od státu, který předtím tak neměli rádi. Najednou stát byl od toho, aby jim pomohl…“
29. 7. 2020|

Zemřel soudce a spisovatel Veverka. Řešil případy generála Lorence a Kajínka, chtěl pochopit celý svět

Ve věku 92 let zemřel spisovatel a někdejší soudce Nejvyššího soudu Miroslav Veverka. Později působil u Vrchního soudu v Praze, kde řešil i známé případy generála Alojze Lorence, agenta a kontroverzní postavy sametové revoluce Ludvíka Zifčáka či vraha Jiřího Kajínka. O jeho úmrtí informovala Denisa Novotná z nakladatelství Prostor, kde Veverkovi vyšlo několik překvapivých knih.
1. 5. 2020|

Česko se rozloučilo s Erazimem Kohákem. Filozofem, který varoval před plundrováním přírody

Rodina a veřejnost se v pražském kostele svatého Klimenta rozloučily s Erazimem Kohákem. Filozof se zkušeností z univerzit v Praze i Bostonu patřil mezi významné české a československé myslitele ekologického hnutí, ve svých textech varoval mimo jiné před negativními dopady konzumu na přírodní zdroje. Zemřel 8. února, ve věku nedožitých sedmaosmdesáti let.
9. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 14:56|