TÉMA

Laviny

Před 70 lety sestoupila do rakouských údolí bílá smrt. Série lavin za sebou nechala stovku mrtvých

Mezi trojici nejtragičtějších katastrof svého druhu v poválečné Evropě patří série lavin, které před sedmdesáti lety zasypaly obec Blons v západním cípu Rakouska nedaleko lichtenštejnských hranic. Vyžádala si nejméně 57 lidských životů. Zničení vesnice s několika stovkami obyvatel ale bylo jen jednou, byť nejtragičtější, epizodou lavinového týdne, během kterého ve druhé nejmenší spolkové zemi Vorarlbersko zemřelo celkem přes sto lidí.
13. 1. 2024|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

V Jeseníkách se uvolňují laviny, platí třetí stupeň nebezpečí

V Jeseníkách se kvůli velkému množství čerstvě napadeného sněhu samovolně uvolňují laviny. Jejich sesuvy zaznamenala jesenická horská služba především v oblasti Velkého Kotle, záchranáři apelují na turisty, aby se těmto běžně nepřístupným místům vyhnuli.
8. 2. 2022|

Sabina si v Česku vyžádala jednu oběť, kalamita trvá v deseti krajích

Česko zasáhla bouře Sabina čili Ciara doprovázená nebezpečně prudkým větrem. I když v pondělí odpoledne přestala platit výstraha na silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, stále silně fouká a například na jižní Moravě výpadků elektřiny v podvečer přibylo. Energetici vyhlásili kalamitní situaci v deseti krajích, počet domácností bez elektřiny ale začal klesat – z více než čtvrt milionu v pondělí odpoledne jich večer zůstávalo bez proudu 127 tisíc. Sabina zkomplikovala silniční a železniční dopravu a podle policistů silný vítr zavinil smrtelnou nehodu na Sokolovsku.
9. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 22:05|

Jak zabíjejí laviny: Vše, co potřebujete vědět o jejich vzniku i důsledcích

Laviny připraví o život každý rok po celém světě průměrně 150 lidí – nejčastěji jde o lyžaře, snowboardisty a turisty. V minulosti však byly následky lavin mnohem horší.
26. 1. 2017|