TÉMA

Prajutch Čan-Oča

Thajskou vládu sestavila strana blízká rodině Šinavatrů. Expremiérovi král snížil trest

Thajsko má novou vládu, které předsedá jedenašedesátiletý realitní magnát Sríttcha Tchavisin nominovaný Stranou Thajců. Stal se i novým ministrem financí. Strana Thajců, která skončila v květnových volbách druhá, se na koalici dohodla i se subjekty podporovanými armádou, přestože to původně vylučovala. Hlavní vládní strana má blízko k rodině expremiéra Tchaksina Šinavatry, kterému po nedávném návratu do vlasti snížil král trest za zneužití moci a další zločiny. Šinavatra uvedl, že jeho návrat s novou vládou nesouvisí.
2. 9. 2023|

Expremiér Šinavatra se vrátil z exilu do Thajska, odpyká si osmiletý trest

Do Thajska se po 15 letech v exilu vrátil 74letý expremiér Tchaksin Šinavatra, jehož armáda v roce 2006 zbavila moci pro údajnou korupci a neúctu vůči monarchii. Šinavatra v Bangkoku stanul před nejvyšším soudem, který potvrdil, že ho čeká osmiletý trest vězení za zneužití moci a další zločiny, za něž byl odsouzen v nepřítomnosti.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 12:29|

Thajce neodradil zásah policie, dál protestují proti vládě a monarchii

Thajci opět protestovali v sobotu v ulicích Bangkoku proti vládě i monarchii. Neodradil je páteční, první větší zásah proti demonstrantům, při němž policie použila vodní dělo. Podle agentury AFP se na třech různých místech v thajské metropoli shromáždilo zhruba deset tisíc lidí.
17. 10. 2020|

Thajský premiér odmítl rezignovat. V Bangkoku se opět protestovalo, policie použila vodní děla

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča prohlásil, že nehodlá rezignovat na funkci. K demisi předsedu vlády opět vyzývaly tisíce lidí, kteří vyšli do ulic navzdory zákazu shromažďování pěti a více osob a varování premiéra, aby v demonstracích nepokračovali. Policie proti protestujícím zakročila vodními děly, informovaly zahraniční agentury.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 18:22|

Thajská policie zabila vojáka, který zastřelil 29 lidí a dalších pět desítek zranil

Thajská policie po asi 16hodinové operaci v obchodním centru ve městě Nakchon Rátčchasímá (Korat) zabila vojáka, který v sobotu zastřelil 29 lidí a dalších 57 osob zranil. Informoval o tom thajský premiér Prajutch Čan-Oča. Podle něj byl motivem vojákova činu spor o majetek. Před střelbou v nákupním centru útočník zabil ve své posádce důstojníka a jednu ženu.
9. 2. 2020|