TÉMA

První kanál

Ruská propaganda líčí zničení Mariupolu jako jeho osvobození a obránce označuje za fanatiky

Ruská státní média líčí dobytí Mariupolu a jeho faktické zničení jako osvobození. Reportéři nejsledovanějších ruských televizí natáčejí přímo v troskách, odpovědnost za jeho devastaci připisují ukrajinské armádě. Obránci Mariupolu i jiných měst jsou lživě vykreslováni jako fanatici.
22. 4. 2022|

Ruská novinářka stanula kvůli protiválečnému protestu před soudem. Vpád na Ukrajinu je zločin, trvá si na svém

Novinářka Marina Ovsjannikovová, kterou policie zadržela v pondělí večer po jejím protestu proti válce na Ukrajině v živém vysílání ruské státní televize, stanula podle novináře webu Meduza u soudu. Zaměstnankyně ruského Prvního kanálu ještě před televizním incidentem natočila video, ve kterém dění na Ukrajině označila za zločin, za který je odpovědný ruský prezident Vladimir Putin. V případě, že by byla odsouzená za „veřejné šíření úmyslně lživé informace“, hrozí jí až patnáct let ve vězení. Podle agentur jí ruský soud zatím vyměřil pokutu 30 tisíc rublů (přes šest tisíc korun).
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 20:13|

Koronavirus už má přes osm set obětí. Podle šéfa WHO maří boj s nemocí konspirace a trollové

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37 500, z toho valná většina v Číně. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 13:45|