TÉMA

Televizní debata

Republikáni se v debatě opřeli do Trumpa. Ten opět nedorazil

V USA se odehrála třetí debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta. Na středeční akci, která probíhala v Miami, vystoupilo celkem pět uchazečů. Bývalý prezident Donald Trump, který o křeslo americké hlavy státu rovněž usiluje, se nezúčastnil. Podle zahraničního zpravodaje ČT Bohumila Vostala uchazeči diskutovali o konfliktu v Pásmu Gazy, zákazu TikToku nebo americké podpoře Ukrajině.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 12:19|

Polsko je na prahu parlamentních voleb. Nejsilnější stranou zůstává PiS, tvrdí průzkumy

Polsko během neděle čekají parlamentní volby a v zemi nyní vrcholí politická kampaň. Její součástí jsou i televizní debaty, jedna z těch nejočekávanějších přitom proběhla v pondělí. Odvysílala jí polská veřejnoprávní televize Telewizja Polska (TVP). Poláci budou kromě vybírání nového osazenstva Sejmu a Senátu během hlasování odpovídat i na několik otázek v referendech. Dění v Polsku okomentoval zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 12:28|

Rozbíhá se druhá část kampaně. Pavel i Babiš ladí strategii, jak získat voliče

Začíná druhá část prezidentských kampaní Petra Pavla i Andreje Babiše (ANO). Generál ve výslužbě neděli trávil pracovně a s týmem řešil výjezdy do krajů nebo účast v debatách. Expremiér Babiš byl doma s rodinou. Jeho štáb se sejde v pondělí. I on plánuje kontaktní kampaň a besedy s lidmi. S koncem prvního kola prezidentské volby začíná také finální počítání příjmů a výdajů na transparentních účtech všech kandidátů. Zákonný limit měli 40 milionů korun. Postupující do druhého kola můžou pro další kampaň využít ještě 10 milionů.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 22:24|

Debatu vyhrál Macron, opět z něj však byla cítit arogance vůči Le Penové, uvedl zpravodaj Šmíd

Současný prezident Francie Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová se před druhým kolem voleb hlavy státu utkali v televizní debatě. Podle pařížského zpravodaje ČT Jana Šmída byl vítězem debaty právě Macron, který z hlediska odbornosti působil údajně mnohem přesvědčivěji než jeho soupeřka. Souboj byl ale vyrovnanější než před pěti lety, kdy Le Penová jasně prohrála, což tehdy i přiznala. Macron se prý nedokázal zbavit arogance vůči soupeřce.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 12:10|

Za padesát dní volí Francie prezidenta. Z řad pravice se Macronovi postaví hned několik protivníků

Do francouzských voleb zbývá padesát dní a všechny průzkumy ukazují, že by měl prezident Macron hladce postoupit do druhého kola. Proti němu stane někdo z trojice kandidátů pravice. A nemusí to být nutně Marine Le Penová.
19. 2. 2022|

Debata kandidátů na německého kancléře přinesla spory hlavně o daně a klima

Spory o výši daní, o odpovědnost za dění v Afghánistánu a bezpečnost Německa nebo o cestě za klimatickou neutralitou provázely nedělní televizní debatu kancléřských kandidátů konzervativní unie CDU/CSU Armina Lascheta, sociální demokracie SPD Olafa Scholze a Zelených Annaleny Baerbockové.
29. 8. 2021|

Demokraté se střetli v další debatě, Biden a Sanders vyzvali k jednotě proti Trumpovi

Uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany se střetli v televizní debatě. Sedmička kandidátů se vzájemně popichovala, hodnotila si volitelnost i politické zkušenosti. Jeden z aktuálních favoritů nominace Bernie Sanders a také bývalý viceprezident Joe Biden ale vyzvali ke stranické jednotě v úsilí o vítězství nad stávajícím prezidentem Donaldem Trumpem v letošních volbách. Velkou pozornost média věnovala nejmladšímu kandidátovi, 38letému Peteu Buttigiegovi, který se prezentoval jako politik nového střihu.
8. 2. 2020|