TÉMA

Prodejny

Prodejny potravin Enapo řeší problémy s dodávkami. Provozovatel je v insolvenci

Provozovatel prodejen potravin Enapo je v úpadku. Část obchodů už zavřela, další se snaží udržet. V některých prodejnách přetrvávají potíže se zásobováním, týkají se zejména Jihomoravského a Zlínského kraje.
25. 7. 2023|

Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený

Pokračuje diskuse o regulaci kratomu. Povzbuzující látka, která podle adiktologů může způsobovat závislost často i u dětí, totiž zatím v Česku nepodléhá kontrole a je volně dostupná v prodejnách i automatech. Meziresortní tým kvůli jeho účinkům jednal s lékaři i zastánci této látky.
4. 2. 2023|

Malé obce usilují o zachování koloniálů, jednou z podmínek jsou i lokální potraviny

Řada obcí bojuje o záchranu svých obecních prodejen. Tyto obchody často fungují na hraně existence a někde si na provoz ani nedokážou vydělat. Přesto jsou ale hlavně pro starší lidi jedinou možností, kde si nakoupit. Starostové obcí se tak snaží sehnat peníze, které by provozování obecních prodejen pomohly udržet.
25. 10. 2021|

Kvůli pandemii skončilo v maloobchodu deset tisíc živnostníků, ukázaly statistiky

Dlouhou uzávěru ekonomiky kvůli opatřením proti koronaviru letos v maloobchodu nepřežilo více než dva tisíce firem a deset tisíc živnostníků. Aktuálně je podle statistik poradenské a analytické společnosti Dun & Bradstreet v Česku registrováno 34 tisíc společností a přes 173 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které podnikají v maloobchodu. Je to nejméně od roku 2016.
25. 5. 2021|

Rizikové skóre kleslo na 57 bodů, zákaz vycházení platí až od 23. hodiny

Skóre v protiepidemickém systému PES, podle kterého se v Česku mění opatření proti onemocnění covidem-19, kleslo na 57 bodů, to znamená třetí stupeň. V Česku ale platí od pondělí stupeň čtvrtý. V předchozích čtyřech dnech bylo totiž skóre 62 bodů. Za neděli laboratoře prokázaly 1509 nových případů, nejméně od 28. září. K pondělnímu podvečeru pak přibylo 1841 nakažených.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 20:56|

30 let zpět: Vlády se shodly na pravidlech malé privatizace

Prezident Václav Havel se zúčastnil jednání federální vlády a obou vlád národních, na kterém se rozhodovalo o pravidlech malé privatizace. Ke které zvažované variantě se přikláněl prezident a na jakém znění návrhu zákona se nakonec shodly vlády?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 9. 2020|

30 let zpět: Výstražné stávky proti malé privatizaci

Proti navrhované podobě malé privatizace pořádali výstražné stávky provozovatelé prodejen prakticky po celé zemi včetně hlavního města. Poslechněte si, jaké byly jejich požadavky a jaká dilemata musela řešit vláda při rozhodování o tom, do jaké míry těmto požadavkům vyhovět.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 9. 2020|

30 let zpět: Chystá se malá privatizace. Jak nastavit její pravidla?

V září 1990 zahájila vláda přípravu takzvané malé privatizace, v jejímž rámci měly provozovny maloobchodu a služeb přejít z rukou státu do rukou soukromníků. Projednávání podmínek, za kterých se tak mělo stát, vyvolávalo u veřejnosti rozporuplné reakce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
25. 9. 2020|

Většinu žádostí o kurzarbeit úřady stornovaly. Pendleři kritizují změnu režimu, údajně nepomůže

Úřady práce v Česku evidují už 9100 žádostí o kurzarbeit, až sedmdesát procent z nich je však vyplněno špatně a úředníci je museli stornovat. Jenom v úterý přibylo více než pět tisíc žádostí, řekla to mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý oznámil změny pro takzvané pendlery, ti budou v zahraničí nově pracovat dva týdny a poté nastoupí dvoutýdenní karanténu. Sdružení Pendleři bez hranic úpravu kritizuje, situaci pracovníků v zahraničí prý nezlepší.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 19:55|

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupl na 2279, návrat k normálu je zatím podle Babiše nejasný

Česko má k pátečnímu večeru 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Laboratoře dosud otestovaly přes 31 tisíc lidí. Dále platí nouzový stav, který se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prodlouží o 30 dní. „Myslím, že se tomu nevyhneme,“ uvedl ministerský předseda. Dále pro ČT uvedl, že zájem vlády je co nejdříve se vrátit do normálního stavu. „Kdy to bude, ale teď říct nemůžu,“ dodal.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 22:20|

Česko jako velmoc supermarketů. Konkurence likviduje menší původní obchody

Prodejen spadajících pod velké obchodní řetězce je v současnosti v České republice více než 1500. Jejich síť v přepočtu na obyvatele je jedna z nejhustších na světě. Pořád přitom přibývají nové a firmy neplánují omezení expanze ani v příštích letech. Ve velkých městech ale už chybí příhodné pozemky. Nákupní parky se tak přesouvají do menších sídel a konkurují původním místním prodejnám.
8. 2. 2020|