TÉMA

Počet

Schodek rozpočtu chtějí Fiala se Stanjurou snížit pomocí rušení daňových výjimek i propouštění úředníků

Vláda trvá na své ambici mít v rozpočtu na příští rok schodek o 70 miliard korun nižší než letos. Pomoci by tomu měly změny v daních a důchodech a také snížení počtu státních zaměstnanců. Úpravy daní by ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) neměly zvýšit celkové daňové zatížení. Vláda uvažuje hlavně o rušení daňových výjimek. Po inspekční návštěvě na ministerstvu financí u Zbyňka Stanjury (ODS) řekl jeho vládní i stranický šéf, že do parlamentu by se měl konsolidační balíček dostat na jaře.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 19:58|

Proti vnitru se odvolají uchazeči o prezidentský úřad Diviš, Janeček, Březina i Zítko

Uchazeči o post prezidenta Karel Diviš, Karel Janeček, Tomáš Březina i Pavel Zítko se odvolají proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které je nezaregistrovalo do lednových voleb. Po započtení závad podle resortu vnitra chybělo Divišovi do padesátitisícové hranice 116 podpisů, Březinovi přes čtyři tisíce. Vysoký počet nedostatků v kontrolovaných petičních arších vedl i k vyškrtnutí Janečka. Tomu scházely necelé dva tisíce podpisů.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 22:24|

Starostové obcí na Liberecku protestují proti spojování policejních oddělení. Bojí se o bezpečnost

Starostové devíti měst a obcí z Liberecka jsou proti spojování obvodních policejních oddělení v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Obávají se zhoršení bezpečnosti. Otevřeným dopisem se obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a na vědomí ho dají i premiérovi Petru Fialovi (ODS) a policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi. Požadují zachování obou obvodních oddělení.
28. 6. 2022|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech do dvou let zvýší počet lékařů. Je to podmínka jejího zachování

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku by do roku 2024 měla zvýšit počet lékařů. Informovali o tom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Momentálně se o šest úvazků dělí osm dětských psychiatrů. Za dva roky by nemocnice měla mít deset míst na plný úvazek. Nemocnici přitom loni kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu hrozil zánik.
6. 6. 2022|

Brazilské pralesy v květnu shořely nejvíc za posledních 18 let. Může za to kombinace úmyslu a sucha

Počet požárů v brazilském amazonském pralese se v květnu meziročně zdvojnásobil. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) díky záznamům ze satelitu zachytil na 2300 požárů, což byl nejvyšší květnový údaj za posledních 18 let.
3. 6. 2022|

Izrael zdvojnásobí počet svých osadníků na Golanských výšinách, oznámil premiér Bennett

Izrael chce zdvojnásobit počet osadníků na Golanských výšinách, řekl v neděli na schůzi vlády premiér Naftali Bennett. Na tomto syrském strategickém území, které Izrael obsadil za války v roce 1967, nyní žije asi 25 tisíc izraelských osadníků a 23 tisíc drúzů, z nichž většina se považuje za Syřany se statusem izraelských rezidentů. Izrael v roce 1981 obsazenou část výšin anektoval, což ale OSN a mnoho zemí považuje za neplatné.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 21:50|

Zvýhodnění technických oborů by nebylo spravedlivé, musíme spolupracovat, shodli se zástupci univerzit

Výrok guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka o zavedení školného na vysokých školách vyvolal v posledním týdnu rozporuplné reakce. Uvedl, že studenti by mohli platit patnáct tisíc za semestr a v případě technických oborů by za ně ale poplatek uhradil stát. „Zavádět takové školné, kdy jednomu ano a druhému ne, by opravdu nebylo fér,“ reaguje rektor Vysokého učení technického (VUT) v Brně Petr Štěpánek. Souhlasí s ním ředitelka Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (UK) Hana Kosová, podle níž jde v debatě o nepochopení smyslu humanitních oborů. Odborníci o tom diskutovali v pořadu Události, komentáře.
16. 12. 2021|

Na Slovensku po nedávném smrtelném útoku na člověka řeší, zda regulovat počet medvědů

Na Slovensku se po nedávném smrtelném útoku na člověka znovu debatuje o rozšíření medvědů. Myslivci a lesníci tvrdí, že se největší šelma žijící v zemi přemnožila. Ochranáři nesouhlasí. V současnosti se smí lovit vybraní jedinci výhradně na povolení.
25. 6. 2021|

Prymula: Volnočasové aktivity se asi omezí na deset až dvacet lidí

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předpokládá, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast deset až dvacet lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek, řekl v pořadu Partie na televizi Prima. Neočekává také, že by se v rámci opatření proti koronaviru uzavíraly základní školy, pravděpodobný je ale podle něj přechod středních škol na dálkovou výuku. Opatření považuje za nutná ke snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru, nyní je mezi 1,26 a 1,29.
27. 9. 2020Aktualizováno27. 9. 2020, 18:09|

Za pátek přibylo 2946 odhalených nákaz. Strmě rostou hospitalizace

Počet případů nemoci covid-19 v Česku v pátek stoupl opět o 2946, což je nejvýraznější denní nárůst za tento týden a druhý nejvyšší od březnového začátku pandemie v Česku. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu testů byl v pátek třetí nejvyšší od začátku epidemie. Stoupl ze čtvrtečních 12,61 procenta na 13,34 procenta. V sobotu večer zatím testy potvrdily 1247 případů.
26. 9. 2020Aktualizováno26. 9. 2020, 20:42|

V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry

Vědci v Novém Mexiku se snaží přijít na kloub otázce, proč v posledních týdnech v různých oblastech tohoto státu na jihozápadě USA uhynuly statisíce tažných ptáků.
17. 9. 2020|

Kamiony objíždějí placené úseky silnic. Obce na jihu Moravy budou měřit hustotu dopravy

Po zpoplatnění silnic prvních tříd se zvýšil provoz kamionů na objízdných trasách. Upozorňují na to někteří starostové měst a obcí na jihu Moravy. Mýtné platí řidiči kamionů na hlavním tahu I/43 mezi Brnem a Svitavami nebo na silnici I/50 směrem na Slovensko. Provoz proto začnou v obcích měřit a s výsledky se chtějí obrátit na ministerstvo dopravy.
7. 2. 2020|