TÉMA

John Kerry

Konec fosilní éry, řekl eurokomisař k závěru COP28. Hladík očekává modernizaci

Je to dobrá zpráva pro celý svět, komentovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová středeční dohodu o odklonu od fosilních paliv na závěr klimatické konference COP28 v Dubaji. Jedná se o konec fosilní éry, řekl eurokomisař pro klima Wopke Hoekstra. Výsledek komentovali i český ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a další čeští i světoví politici. Na společném cíli se shodli zástupci téměř 200 zemí světa, připomněl předseda konference Sultán Džábir.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 22:28|

Biden si cení vztahu s čínským prezidentem, prohlásil americký diplomat v Pekingu

Americký prezident Joe Biden si cení svého vztahu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a zasazuje se o stabilitu vztahů obou zemí, vzkázal v Pekingu americký zmocněnec pro klimatické otázky John Kerry. Jeho návštěva Číny navazuje na cesty šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena a ministryně financí USA Janet Yellenové v posledních týdnech, které mají podle americké diplomacie přispět ke zlepšení vzájemných vztahů.
18. 7. 2023|

Kerry v Davosu burcuje za odpovědný přístup ke klimatu. Doma však čelí odporu republikánů

Už v pátek končí tradiční ekonomické fórum ve švýcarském Davosu a jedním z klíčových témat je letos opět klimatická změna. Americký zástupce a někdejší ministr zahraničí ve vládě Baracka Obamy John Kerry, varoval, že čas na zmírnění jejích projevů rychle ubývá. Jeho vláda přitom čelí velkému odporu vůči svým ekologickým krokům doma ve Spojených státech.
19. 1. 2023|

Slovensko sníží závislost na ruském plynu o dvě třetiny

Slovensko podepsalo nové kontrakty na nákup zemního plynu, kterými do konce příštího roku sníží závislost na dodávkách suroviny z Ruska asi o dvě třetiny. Ministr hospodářství Richard Sulík řekl, že země má zajištěny dodávky plynu do konce roku 2023. Podle něj do 10. července bude mít Slovensko zásobníky dostatečně naplněné, aby pokryly spotřebu do konce příští zimy. Bratislava dosud byla na dodávkách plynu i ropy z Ruska značně závislá.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 16:44|

Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř dvou set zemí světa se na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 22:49|

Taliban požádal Valné shromáždění OSN o vystoupení ministra, chce také vyměnit velvyslance

O vystoupení svého ministra zahraničí na Valném shromáždění OSN požádalo islamistické hnutí Taliban, které ovládá většinu afghánského území. Generální tajemník OSN António Guterres skrze svého mluvčího potvrdil, že dopis se žádostí obdržel. Požadavek musí teď vyhodnotit výbor, ale není jisté, zda se sejde ještě před koncem jednání v pondělí. Čínský prezident Si Ťin-pching pak ve svém projevu slíbil, že jeho země nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí, a potvrdil závazek, že Čína dosáhne uhlíkové neutrality před rokem 2060.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 09:45|

Peking při návštěvě americké diplomatky vyzval Spojené státy, aby Čínu nedémonizovaly

Spojené státy musejí přestat Peking démonizovat a dělat z něj fiktivního nepřítele. U příležitosti návštěvy náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanové v Číně to uvedl přední čínský diplomat Sie Feng. Americká diplomatka během jednání s čínskými představiteli podle svých slov Čínu vyzvala, aby se povznesla nad rozdíly a spolupracovala s USA při řešení globálních problémů, jako jsou klimatické změny nebo pandemie koronaviru, napsala tisková agentura AP.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 17:12|

Bidenův virtuální klimatický summit startuje. V plánu má přesvědčit Čínu k většímu důrazu na ekologii

Začíná virtuální klimatický summit, který svolal americký prezident Joe Biden. Ten se snaží po čtyřech letech vlády Donalda Trumpa, jenž závažnost klimatické změny popíral, nastolit nový kurz a udělat ze zelené politiky svoji prioritu. To vítá i Evropská unie, která nyní chce ve spolupráci právě s USA přesvědčit k ambicióznějšímu omezování emisí další velké znečišťovatele, jako je Čína či Indie. Během prvního dne summitu pak některé státy oznámily své nové, ambicióznější závazky, jak snižovat emise skleníkových plynů.
22. 4. 2021|

Washington jedná s Pekingem o klimatu. Čína cítí příležitost vést

Americký zmocněnec pro klima John Kerry se v Šanghaji sejde s čínským protějškem Sie Čen-chuanem. Schůzka se koná v choulostivé atmosféře, protože USA zároveň vyslaly neoficiální delegaci na Tchaj-wan. Čína ovšem cítí, že v otázce klimatu se může stát světovým lídrem. Uhlíkové neutrality chce Peking dosáhnout do roku 2060.
15. 4. 2021|

USA se vrátily k Pařížské dohodě. Boj se změnami klimatu je část Bidenovy agendy

Spojené státy se v pátek oficiálně vracejí k Pařížské klimatické dohodě. Americký prezident Joe Biden sliboval návrat k jednáním o životním prostředí dlouhou dobu. V roce 2015 působil jako viceprezident USA, tehdy země pod vládou někdejší hlavy státu Baracka Obamy k Pařížské klimatické dohodě přistoupila. Jeho nástupce Donald Trump od ní ovšem posléze odstoupil. Podle zahraničního zpravodaje Davida Miřejovského Biden považuje boj s klimatickými změnami za součást své politické agendy.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 21:50|

Americkou dopravu má vést Buttigieg. Bidenův výběr ministrů zdůrazňuje čistou energetiku

Zvolený americký prezident Joe Biden předeslal, že v jeho administrativě by měl ministerstvo dopravy vést někdejší soupeř z demokratických primárek Pete Buttigieg. V čele resortu energetiky by mohla stát Jennifer Granholmová, někdejší guvernérka Michiganu. Hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn má být bývalá předsedkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová.
16. 12. 2020|

Biden nominuje různorodý kabinet. Zahrnul architekty mezinárodních smluv či elitní ekonomku

Zvolený prezident USA Joe Biden představil první jména své chystané administrativy. Soustředil se na klíčové posty především v zahraniční politice, ale důraz dal i na domácí ekonomické a sociální problémy. Jak Biden předeslal, jeho kabinet má být různorodý a reprezentovat americkou společnost, zároveň má být sborem expertů. Web ČT24 přináší medailonky lidí, kteří mají v následujících letech řídit Spojené státy americké.
27. 11. 2020|

S Bidenem se vrátí tým z Obamovy éry. Diplomacii má vést Blinken, finance Yellenová

Nově zvolený prezident USA Joe Biden plánuje jmenovat ministrem zahraničí svého blízkého poradce Antonyho Blinkena a poradcem pro národní bezpečnost Jakea Sullivana. Ministryní financí bude někdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, píše list The Wall Street Journal. Bývalý ministr zahraničí John Kerry bude mít v kabinetu na starosti reakci na klimatické změny. Biden chce rovněž do pozice ředitelky tajných služeb dosadit Avril Hainesovou a do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase. Velvyslankyní USA při OSN by pak měla být zkušená diplomatka Linda Thomasová Greenfieldová.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 22:24|

Nová hvězda demokratů. „Starosta Pete“ umí řadu jazyků, má manžela a chce jiný přístup k migrantům i klimatu

Je mladý, působil v Afghánistánu a nebojí se dát najevo, že je homosexuál. Osmatřicetiletý Pete Buttigieg, který zvítězil v demokratickém souboji v Iowě, ovládá hned sedm cizích jazyků a za sebou má úspěšné oživení stotisícového města v Indianě, jemuž dělal starostu. Vycházející hvězda demokratů má jasný cíl: dostat Donalda Trumpa z Bílého domu. Plánuje zmírnit imigrační zákony, klást důraz na ekologii a zrušit trest smrti.
7. 2. 2020|