TÉMA

Přejezd

Řidič kamionu, který se v Holešově srazil s vlakem, zaplatí padesát tisíc. Přejezd už je lépe zabezpečený

Státní zástupkyně podmíněně zastavila stíhání řidiče nákladního vozu, který se loni v červnu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, srazil s vlakem. Informovalo o tom dozorové Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Vlak po srážce vykolejil, devět lidí se lehce zranilo, řidič nákladního auta těžce. Nyní musí zaplatit padesát tisíc korun na konto obětí trestné činnosti. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu předtím hrozilo až pět let vězení. Podle Správy železnic je už přejezd lépe zabezpečený a v budoucnu na něm budou i závory.
20. 3. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Kampaň varuje před přebíháním kolejí i před rizikem přejezdů. Letos při střetu s vlakem zemřely už dvě stovky lidí

Budeš nám chybět, vzkazuje nová kampaň Správy železnic těm, kdo nedodržují pravidla chování na železničních přejezdech i v okolí kolejí. Reaguje na docela vysoké množství obětí. Loni zemřelo při střetech s vlaky 238 lidí, podobné množství nehod skončilo zraněním. I když částečně šlo o sebevraždy či pokusy o ně, podle železničářů dochází čím dále častěji k neštěstí i proto, že lidé jdou po kolejích a nevnímají okolí.
25. 10. 2023|

Když do bagru narazil vlak, světla na přejezdu zřejmě nesvítila, ukazuje video nehody s 21 zraněnými

Najevo vyšly nové závažné okolnosti středeční srážky motorového osobního vlaku s nákladním autem převážejícím bagr na přejezdu ve Stráži nad Nisou, při níž se zranilo 21 lidí. Vypadá to, že bezprostředně před příjezdem vlaku a v době srážky na přejezdu zřejmě nefungovala signalizace – svědčí o tom video, které okamžik nehody zaznamenalo, a také zkušenosti místních. Podle starosty Stráže nad Nisou Lukáše Beneše (nestr.) zde upozorňují už několik let na to, že signalizace u přejezdu nefunguje, jak by měla.
23. 6. 2023|

Rozpočtové provizorium pozastavilo zabezpečování železničních přejezdů

Správa železnic musí kvůli státnímu rozpočtovému provizoriu odložit modernizace některých železničních přejezdů. Zrušila proto chystané tendry na zvýšení jejich bezpečnosti. Pokračovat zatím mohou jen ty stavby, u kterých už stavební firmy podepsaly smlouvy. V jihočeských Vodňanech je jedna z takových tratí, na které mělo dojít ke zvýšení bezpečnosti přejezdů třeba přidáním závor. Zatím se to ale nestane.
13. 1. 2022|

Závory byly nahoře, přes přejezd se přesto prohnala lokomotiva. Nejde o systémový problém, tvrdí Havlíček

Výstražná světla nesvítila, závory byly zvednuté a přesto přes přejezd u zastávky Oleško na Litoměřicku projela plnou rychlostí lokomotiva – jeden z novějších strojů s druhem elektromotoru, které měly před lety na českých tratích problém kvůli bludným proudům. Ministr dopravy ale odmítl, že by šlo o systémový problém. Správa železnic sice měla potíže i s dalšími třemi přejezdy, kde ale podle ministra už je příčina jasná a s incidentem na Litoměřicku nesouvisela.
25. 11. 2020|

Jeden přejezd zruší a dva opraví. Vracovu se ale záměr správců železnice příliš nelíbí

Správa železnic plánuje do roku 2027 zrušení celkem třinácti křížení na koridorových tratích, nahradí je podjezdy nebo nadjezdy. Vedle toho správa bez náhrady ruší i další přejezdy. Jeden zmizí například na silnici ve Vracově, další dva projdou rekonstrukcí. Obec ale se záměrem nesouhlasí. Starosta se bojí, že se tím zkomplikuje doprava v celém městě.
20. 7. 2020|

Stát do konce roku zmodernizuje 142 přejezdů, investice plánuje dál zvyšovat

Správa železnic bude zvyšovat investice do zabezpečení železničních přejezdů. Letos zmodernizuje 142 křížení za 1,36 miliardy korun, v příštím roce pak investice zvýší na 1,5 miliardy, za které se zrekonstruuje 170 přejezdů. Zároveň v příštích sedmi letech plánujeme úplné zrušení třinácti přejezdů, uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. V první polovině letošního roku zemřelo při nehodách na železničních přejezdech 18 lidí. Oproti stejnému období loni je to o 38 procent více.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 19:34|

Nehod na přejezdech je letos méně, mrtvých a raněných ale přibylo

V první polovině letošního roku zemřelo při nehodách na železničních přejezdech 18 lidí. Oproti stejnému období loni je to o 38 procent více. Téměř dvojnásobně se pak zvýšil počet raněných, letos si jich střety s vlakem vyžádaly 57.
1. 7. 2020Aktualizováno1. 7. 2020, 14:38|

Kvůli tragédii na přejezdu potrestal soud řidiče sanitky podmínkou

Roční podmíněný trest dostal řidič převozové služby hořovické nemocnice, který loni v dubnu vjel se sanitkou na přejezdu na Příbramsku před vlak. Při nehodě zahynul pacient a utrpěla zranění spolujezdkyně. Rozsudek zatím není pravomocný – obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali čas na rozmyšlenou.
29. 6. 2020|

Na Brněnsku po srážce s vlakem na přejezdu zemřel řidič

Po srážce s vlakem na přejezdu mezi Moravskými Bránicemi a Silůvkami na Brněnsku zemřel v sobotu odpoledne řidič auta. Utrpěl zranění neslučitelná se životem, uvedla mluvčí záchranky Barbora Truksová Zuchová. Provoz na trati se již podařilo obnovit.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 19:02|