TÉMA

ČSSZ

Stanjura: Vláda dosud nemá od Liberty Ostrava věrohodný plán restrukturalizace

Vláda dosud nedostala od hutní společnosti Liberty Ostrava (LO) věrohodný plán restrukturalizace firmy. Splátky Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a ostatní závazky vůči státu ale Liberty plní, řekl po středečním jednání na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje v Ostravě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda a kraj zároveň hledají způsob, jak pomoci dodavatelským firmám, které by se kvůli problémům Liberty mohly samy octnout v potížích. Jsou jich stovky.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:29|

Obliba otcovské roste. Muži doma zůstávají nejčastěji oba dva týdny

V Česku roste zájem otců o placené volno po narození dítěte. Od státu ho teď žádá zhruba polovina otců, zatímco v roce 2018, kdy dávka — otcovská – vznikla, to byla asi třetina. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí souvisí popularita tohoto volna s celkovým přerodem společnosti. Moderní otcové se chtějí víc zapojit do péče o děti. Doma podle ČSSZ zůstávají nejčastěji dva týdny, průměrně pobírají 13 316 korun.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 15:35|

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web a nabádá klienty, aby na nich rozhodně nevyplňovali údaje o svých bankovních účtech. Mohli by přijít o peníze. Úřad a také ministerstvo práce o tom informovaly na svých webech a sociálních sítích. ČSSZ zdůraznila, že její oficiální stránky jsou www.cssz.cz a www.eportal.cssz.cz. V úterý také varoval Úřad vlády před SMS, které se jeho jménem snaží získat citlivé údaje.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:36|

Mnoho důchodců, kteří mají nově nárok na výchovné, ho dosud nedostalo

Někteří důchodci, kteří mají od letoška nárok na takzvané výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé vychované dítě, peníze zatím nedostali. Týká se to minimálně 42 tisíc žen, které v 65 letech přešly z invalidního do starobního důchodu. O částku podle státu nepřijdou, úřady ji plánují vyplatit formou doplatku v následujících týdnech. Výchovné ale buď vůbec nedorazilo, nebo přišlo špatně vypočítané i dalším lidem.
11. 1. 2023|

Drahé Česko: Na jaké příspěvky mají lidé s handicapem nárok?

Systém státních příspěvků je pro mnohé záchrannou sítí. Zvláště pak v období inflace a ekonomické krize. O jaké příspěvky mohou lidé s handicapem žádat a jaká pro ně platí pravidla? Na otázky diváků pořadu Drahé Česko odpovídaly Šárka Jelínková, poradkyně ministra práce a sociálních věcí, a Lenka Vlková Šárová, ředitelka sekce zpracování dávek důchodového pojištění ČSSZ.
7. 12. 2022|

Výdaje ČSSZ na správu pojistného v letech 2015 až 2018 nebyly efektivní, zhodnotil kontrolní úřad

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vynaložila v letech 2015 až 2018 na správu pojistného 7,6 miliardy korun. Z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ale vyplynulo, že ministerstvo práce a sociálních věcí ani samotná správa tyto výdaje ani postupy výběru pojistného nesledovaly a neupravovaly tak, aby byly co nejefektivnější.
28. 6. 2021|

Desetina Čechů ještě nepodala daňové přiznání, čas mají do 18. srpna

Přiznání k dani z příjmů už odevzdalo asi 90 procent lidí a firem. ČT to potvrdilo Generální finanční ředitelství (GFŘ). Ti, kteří si daňové přiznání zatím nevyřídili, na to mají ještě zhruba dva týdny, vláda v červnu schválila prodloužení termínu do 18. srpna. Na včasné podání a zaplacení daně by si ale měli opozdilci dát pozor. Případné sankce se totiž počítají zpětně od dubna. Přehled pojišťovnám navíc musí podnikatelé podat už do 3. srpna.
30. 7. 2020|

E-neschopenky stále čelí kritice. Drobné dětské nemoci, oponuje ministryně Maláčová

Výhrady k elektronickým neschopenkám i spokojenost s jejich spuštěním vyjadřují poslanci sociálního výboru sněmovny, kteří hodnotili první měsíc fungování systému. Ministerstvo práce projekt chválí, někteří praktičtí lékaři ale zůstávají kritičtí.
7. 2. 2020|