TÉMA

Bezpečnostní výbor

Kontrolor tajných služeb by mohl být zvolen do poloviny roku

Poslanecká sněmovna by do prázdnin mohla zvolit členy Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb, potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi premiér Petr Fiala (ODS). Zákon s touto institucí počítá přes šest let, doteď se ji ale nepovedlo personálně obsadit. Opozice nicméně s některými kandidáty navrženými vládou nesouhlasí a vyčítá kabinetu, že s ní v této věci dostatečně nekomunikoval. Vláda kritiku odmítá.
31. 3. 2024|

Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|

Zásah po březnové demonstraci byl přiměřený a oprávněný, oznámil policejní prezident

Policejní zásah po březnové demonstraci na Václavském náměstí v Praze proti lidem snažícím se dostat do budovy Národního muzea byl podle vnitřní kontroly pražské policie přiměřený a oprávněný. Na sněmovním bezpečnostním výboru to ve čtvrtek řekl policejní prezident Martin Vondrášek.
13. 4. 2023|

Koncem desetiletí by měla mít pošta podle Rakušana kolem 1500 kmenových poboček

Českou poštu čeká v druhé polovině desetiletí další velké zavírání klasických poboček. Další by měly fungovat v partnerském režimu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že by do roku 2030 mělo zbýt 1500 až 1600 kmenových poboček pošty. Po letošní chystané redukci jich má zbýt 2900. Na jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, kde aktuální rušení poboček také hájil, označil Rakušan tento krok za záchrannou brzdu. On i samotná pošta ale odmítli zveřejnit analýzu, z níž rušení poboček vyplynulo.
6. 4. 2023|

Česko se vyhne scénáři s milionem běženců, řekl Rakušan. MMR podpoří miliardou rekonstrukci obecních bytů

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které je nejvytíženější v zemi, je nově ve Vysočanech. Přestěhovalo se z Kongresového centra na Vyšehradě do bývalé bankovní budovy na náměstí OSN. V Praze se do středy přihlásilo 68 tisíc ukrajinských uprchlíků z celkového počtu 289 tisíc, kteří dostali v Česku speciální víza. Vláda ve středu představila migrační strategii, kterou ve čtvrtek hájil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve sněmovním bezpečnostním výboru. Řekl, že počet uprchlíků v Česku již příliš neroste, nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář kalkulující s příchodem až milionu lidí z válkou sužované Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační výzvu určenou obcím na rekonstrukci bytů ke střednědobému ubytování Ukrajinců. Rozdá v první fázi miliardu korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 16:40|

Na Hrad zamířili kvůli skartaci tajné zprávy i pracovníci NBÚ

Do Kanceláře prezidenta republiky (KPR) zamířili v pondělí pracovníci Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Zjišťují, kdo a jak přišel do kontaktu s tajnou zprávou o explozích ve Vrběticích a za jakých podmínek byla skartována. Podobnou kontrolu na Hradě v týdnu odstartovalo i ministerstvo vnitra.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 21:06|

Situace v Kazachstánu je podle tamního bezpečnostního výboru pod kontrolou

Situace v Kazachstánu je pod kontrolou a stabilizovaná, tvrdí tamní bezpečnostní výbor. V největším městě Almaty, které bylo minulý týden ohniskem nepokojů a protivládních demonstrací, začalo rozebírání barikád. Ministerstvo vnitra oznámilo, že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí. Podle neoficiálních údajů z minulých dní přišlo o život přes 160 lidí. Nepokoje začaly na začátku roku kvůli prudkému zdražení zkapalněného ropného plynu, což postihlo mnohé motoristy.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 17:30|

Vondráček povede sněmovní ústavně-právní výbor. Předsedy si zvolily i další

Ve sněmovně se konají ustavující schůze části výborů, na nichž se mimo jiné volí jejich předsedové. Ústavně-právní výbor povede bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), bezpečnostní výbor Pavel Žáček (ODS) a v čele rozpočtového výboru bude stát někdejší plzeňský hejtman Josef Bernard (STAN). Výbor pro životní prostředí povede Jana Krutáková (STAN), hospodářský Ivan Adamec (ODS), zemědělský Michal Kučera (TOP 09), sociální Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), zahraniční Marek Ženíšek (TOP 09) a školský Ivo Vondrák (ANO).
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 20:13|

Poslanci se kvůli šéfovi BIS v pátek nesejdou, potvrdil Koten

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru k postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se v pátek neuskuteční. ČT to potvrdil předseda výboru Radek Koten (SPD). Zdůvodnil to tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) nedodal regulérní žádost o svolání schůze. Předseda vlády chce o šéfovi BIS jednat s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:31|

Koten zatím čeká se svoláním výboru k otázce šéfa BIS. Chybí mu podklady

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) zatím nesvolal mimořádnou schůzi k postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). Ve středu sdělil, že k takovému kroku nemá zákonný podklad, jak stanoví sněmovní jednací řád. Jednání původně ohlásil na páteční ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO), jenž o svolání schůze výboru požádal, tentýž den zmínil možnost, že se jednání neuskuteční.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 19:33|

Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek

Poslanci budou o budoucnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky jednat v rámci bezpečnostního výboru v pátek. Potvrdil to předseda výboru Radek Koten (SPD). Koudelkovi vyprší mandát v čele BIS v polovině srpna. O tom, jestli v čele kontrarozvědky setrvá, nebo BIS povede někdo jiný, jednal v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:27|

Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta, míní senátní bezpečnostní výbor

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit ho funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. Informoval o tom předseda výboru Pavel Fischer (nestr.). Případný verdikt o nezpůsobilosti Zemana zastávat úřad by musela podle ústavy potvrdit sněmovna. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček krok výboru označil za útok na ústavnost, svobodu a demokracii.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:47|
Události komentáře

Starostové nemají dělat zahraniční politiku, odvoz sochy Koněva byl předražený, tvrdí Koten. Podle Koláře je na vině vliv Ruska

Odstranění sochy maršála Koněva z pražského náměstí bylo podle předsedy sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena (SPD) zřejmě předražené. Praha 6 by podle něj neměla dělat zahraniční politiku, řekl v pořadu Události, komentáře. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) to odmítá a dění kolem sochy přičítá ruským velmocenským ambicím.
7. 5. 2020|

BIS postupovala podle zákona, o sledování lidí nešlo, uvedl výbor k systému dálničních známek

Bezpečnostní informační služba (BIS) postupovala v souvislosti se zakázkou na elektronické dálniční známky v souladu se zákonem. V usnesení to ve čtvrtek uvedl sněmovní bezpečnostní výbor, který si na jednání pozval ředitele civilní kontrarozvědky Michala Koudelku a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO).
6. 2. 2020|