TÉMA

İzmir

V Istanbulu i Ankaře míří k vítězství opozice

Tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a jeho vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) se podle průběžných výsledků zřejmě nepodařilo v místních volbách dobýt radnice v Istanbulu a Ankaře. Prezident výsledky označil za zlomové a uznal, že jeho strana nedosáhla požadovaných výsledků. Starostové obou měst z největšího opozičního uskupení, Lidové republikánské strany (CHP), vedou s velkým náskokem v průběžném sčítání hlasů a již se prohlásili za vítěze. Kandidáti CHP uspěli i v dalších velkých tureckých městech a metropolitních oblastech. Pro opozici bylo nedělní hlasování zásadním testem po prohře v loňských prezidentských a parlamentních volbách. Při násilných střetech během hlasování zemřeli nejméně tři lidé a další desítky utrpěly zranění.
31. 3. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 00:13|

Mapy odhalí turecké vnitřní rozpory i vnější ambice

Turecko bývá ve volbách v posledních desetiletích celkem čitelně rozděleno: západ volí liberální opozici, jihovýchod kurdské kandidáty a široký střed Stranu spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Příčiny tohoto rozdělení i zahraničněpolitické důrazy jednotlivých sil může osvětlit pohled na některé mapy.
9. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 07:17|

Turecko čelí kurdské otázce od svého vzniku. Erdogan Kurdům pomohl, pak otočil

Moderní Turecko se s kurdskou otázkou potýká už od svého vzniku. Kemalistický nacionalismus Kurdy vnímal jako potenciální ohrožení existence nového státu a snažil se o jejich asimilaci. Později byla Kurdům přiznána některá politická, jazyková a kulturní práva. Změna nastala zejména v prvních letech vlády Recepa Tayyipa Erdogana. Ten ale později otočil a porušování nejen práv Kurdů vysvětluje bojem proti terorismu. V nadcházejících volbách by ale o jeho politickém osudu mohli rozhodnout právě Kurdové.
9. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 08:47|

Zemětřesení zabilo v Turecku a Sýrii tisíce lidí

Počet obětí po zemětřesení o síle 7,8 stupně, které v pondělí brzy ráno zasáhlo Turecko a Sýrii, se blíží čtyřem tisícům. Otřesy byly cítit v jedenácti tureckých provinciích, zraněných je bezmála čtrnáct a půl tisíce. Před polednem navíc oblast zasáhlo druhé mohutné zemětřesení o síle 7,6. Mezinárodní společenství nabízí pomoc, Česko vyslalo hasiče. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v souvislosti se zemětřesením sedmidenní státní smutek. Komplikací pro záchranné práce jsou následné otřesy a nízké teploty provázené sněžením.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 23:58|

Turecko zasáhlo zemětřesení o síle 5,9 stupně. Poničilo řadu budov, desítky lidí utrpěly zranění

Severozápad Turecka ve středu brzy ráno zasáhlo zemětřesení o síle 5,9 stupně. Zranění při něm utrpělo nejméně 68 lidí, jeden z nich je ve vážném stavu s krvácením do mozku. V provincii Düzce jsou poničeny některé budovy. S odvoláním na turecké úřady o tom informovala agentura AP.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:40|

Záchranné práce v Izmiru skončily. Zemětřesení má 116 obětí

Počet obětí pátečního zemětřesení v Egejském moři vystoupal na 116. V tureckém Izmiru, kde si otřesy vyžádaly 114 životů, skončilo pátrání po obětech a přeživších. Záchranáři z trosek budov vysvobodili 107 lidí. Ve třetím největším tureckém městě bylo zraněno více než tisíc osob.
4. 11. 2020|

Kvůli zemětřesení v Egejském moři zemřelo 109 lidí. Záchranáři z trosek vyprostili malou holčičku

Páteční zemětřesení v Egejském moři si vyžádalo již 109 životů, převážnou většinu z nich v západotureckém městě Izmir, informovala s odvoláním na turecké úřady agentura AP. V třetím největším tureckém městě pokračuje pátrání po obětech i přeživších. Turečtí záchranáři v úterý vysvobodili čtyřletou holčičku, která v troskách strávila 91 hodin.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 13:23|

Zemětřesení v Řecku a Turecku má nejméně 85 obětí. Prohledávání trosek komplikují následné otřesy

Páteční zemětřesení v Řecku a Turecku už má nejméně 85 obětí, až na dva jsou všichni mrtví hlášeni z tureckého přístavního města Izmir. V třímilionovém velkoměstě hasiči i nadále pátrají po zavalených v osmi zřícených budovách, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. V Turecku se při zemětřesení zranilo téměř tisíc lidí, více než dvě stovky z nich vyžadují péči lékařů.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 13:57|

Muž v troskách po zemětřesení přežil 34 hodin. Turečtí záchranáři ale nacházejí již hlavně mrtvé

Záchranáři v Turecku našli živého sedmdesátiletého muže pod sutinami domů, které se zřítily při pátečním silném zemětřesení. Muž v troskách přežil 34 hodin. Otřesy zasáhly především západ Turecka a řecký ostrov Samos, počet obětí vystoupil na 81. Turecká agentura Anadolu uvedla, že v Turecku je 79 mrtvých. Na Samosu zemřeli dva lidé.
1. 11. 2020Aktualizováno1. 11. 2020, 22:36|

Turecko a Řecko po pátečním zemětřesení evidují 39 mrtvých

Už 39mrtvých a skoro 900 zraněných evidují v Turecku a Řecku v důsledku pátečního zemětřesení, které tvrdě zasáhlo turecké pobřežní velkoměsto Izmir a jeho okolí a také řecký ostrov Samos. Ještě po 18 hodinách od zemětřesení se v sobotu záchranářům podařilo z trosek osmipatrového domu v Turecku vyprostit živou ženu a tři její děti. Všichni byli odvezeni do nemocnice, po čtvrtém dítěti záchranáři stále pátrají.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 21:53|

Jejich cesta tady definitivně končí. Vrakoviště ve Smyrně je plné, lodní turistiku drtí pandemie

Odliv turistů v Turecku, který zapříčinila pandemie koronaviru, má na svědomí úpadek jednoho celého odvětví. Stala se jím lodní turistická doprava. Do města Smyrna, známějšího pod jménem Izmir, se vydávají na svoji poslední cestu malé, velké i obrovské zaoceánské lodě. Ty následně čeká v docích demontáž a jejich mořská pouť je ukončena rozprodejem dílů za cenu kovového šrotu. V tuto chvíli vrakoviště ve Smyrně hlásí plnou kapacitu. Dělníci se tam snaží rozebrat několik lodí současně, do doků přitom už míří další nevyužitá plavidla.
5. 10. 2020|

V Istanbulu sjelo letadlo z ranveje a rozlomilo se. Zemřeli tři lidé, 180 je zraněných

Na istanbulském mezinárodním letišti Sabihy Gökcenové sjelo při přistání letadlo z ranveje. Podle záběrů zveřejněných tureckými médii se jeho trup rozlomil nejméně na tři kusy, část letadla začala hořet. Tři lidé zemřeli, dalších 180 utrpělo zranění. Zdravotní stav čtyř z nich je vážný. Istanbulský guvernér uvedl, že letadlo sjelo z dráhy kvůli špatnému počasí. V době nehody hustě pršelo a vál silný vítr.
5. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 12:49|