TÉMA

Izolace

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Milion a půl Japonců žije v izolaci. Fenomén hikikomori sílí hlavně mezi mladými

V Japonsku žije kolem půl druhého milionu lidí, kteří se z vlastního rozhodnutí zcela straní společnosti. Někteří vycházejí, jen když jim dojdou potraviny, jiní vůbec neopouštějí svůj pokoj. Podle nového průzkumu zadaného vládou přitom netrpí depresemi ani sociální fobií. Sami se označují termínem hikikomori, tedy uzavření či odtržení. Vláda je definuje jako osoby, které se takto izolují nejméně půl roku.
8. 2. 2024|

Poptávku po řemeslnících zvyšují investice do energeticky úsporných opatření

Poptávka po řemeslnících stále převyšuje nabídku. Důvodem je vedle jejich dlouhodobého nedostatku i vyšší zájem o investice do energeticky úsporných opatření. Kalendáře zakázek jsou tak plné na několik měsíců dopředu.
21. 8. 2023|

Pacienti s tuberkulózou nebo žloutenkou by se mohli léčit doma. Ministerstvo chystá změnu vyhlášky

Pacienti s plicní tuberkulózou by se v budoucnu mohli izolovat doma, a ne v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu vyhlášky, která stanoví nemoci, při kterých je nutná hospitalizace. Posouzení ale nebude na pacientovi, nýbrž na rozhodnutí lékaře a hygieniků. Kromě tuberkulózy chce zrušit nevyhnutelnou izolaci v nemocnici i pro spalničky nebo žloutenku kromě typu A. Naopak rozšířit chce resort seznam nemocí, u kterých se musí nakažený povinně podrobit léčbě. Ke stávajícímu výčtu přibudou například opičí neštovice nebo černý kašel.
4. 7. 2023|

Z covidu-19 je po konci povinných izolací běžná choroba. Odborníci ale radí nepodceňovat ho

Skončila další etapa covidové pandemie a poslední změna fakticky znamená, že je z dříve obávaného koronaviru už jen jedna z běžných respiračních nemocí. Od čtvrtka totiž nemusí ten, kdo je pozitivně testován, do domácí izolace, a je už jen vzdálenou vzpomínkou, že na začátku byla dokonce nutná izolace v nemocnici. Hosté 90' ČT24 věnované tomuto přelomu považují konec povinných izolací za správný, i když varovali před tím, aby se koronavirus považoval za zcela neškodný. Přinejmenším ten, kdo má příznaky, by podle nich měl zůstat doma. O covidu-19 diskutovali v 90' ČT24 bývalí ministři zdravotnictví a další lidé, kteří se v době, kdy pandemie vrcholila, ocitli ve středu dění.
21. 4. 2023|

Povinnost sedmidenní izolace kvůli covidu skončí ve čtvrtek

Sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19 nebude povinná od čtvrtka 20. dubna. Ve Sbírce zákonů vyšla vyhláška ministerstva zdravotnictví, která její automatické nařizování ruší. Lékaři nebo pracovníci hygienické stanice ji budou moci dál nařídit v individuálních případech. Pozitivní test mělo podle dat ministerstva zdravotnictví za uplynulý týden asi 1300 lidí, od konce února jich ubývá.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:48|

Záchvatovité přejídání nebo anorexie. Přibývá poruch příjmu potravy

Poruchy příjmu potravy jsou u lidí čím dál častější. Nejběžnější jsou výkyvy ve věkové skupině 15 až 19 let, choroba přitom může ovlivnit celou rodinu. Odborníci se teď zaměřují právě na přenos duševního onemocnění mezi generacemi.
9. 4. 2023|

Vláda vyřadila covid-19 ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Povinné izolace skončí v půlce dubna

Povinná sedmidenní izolace kvůli covidu-19 skončí v týdnu po velikonočních svátcích, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Předcházel tomu krok vlády, která schválila vyřazení zaviněného šíření této nemoci z kategorie trestných činů. Změnu kabinet projednával ve středu.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 20:01|

Plošné covidové izolace mají brzy skončit, nově se o nich bude rozhodovat individuálně

Plošné izolace kvůli covidu by měly skončit v polovině dubna. O jejich nutnosti budou nově individuálně rozhodovat lékaři nebo hygienici. V Česku se teď s covidem léčí zhruba sedm tisíc lidí. Za únor eviduje správa sociálního zabezpečení přes 19 tisíc elektronických potvrzení o nařízení izolace.
1. 4. 2023|

Děti jsou bity, týrány, připomněl Rektor. Spor o vstup do restaurace vnímá jako bouři ve sklenici vody

Už několik dní lidé na sociálních sítích v Česku řeší příspěvek pražského bistra, které zveřejnilo pravidla pro přítomnost dětí v podniku. Psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor ovšem ve čtvrtečních Událostech, komentářích řekl, že společnost by ohledně dětí měla řešit mnohem závažnější témata. Influencerce Kateřině Saint Germain vadí, že atmosféra je prý často nepřátelská ještě před tím, než se dítě jakkoli projeví. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podnikatelé měli mít možnost nastavit si vlastní pravidla.
31. 3. 2023|

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zrušit automatickou izolaci kvůli covidu

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už nebyla automaticky nařizovaná sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Změna by podle resortu měla začít platit od dubna.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 14:38|

Skončila první část hlasování o prezidentovi. Hlasy odevzdali lidé s nařízenou izolací kvůli covidu

Lidé, kteří mají covid-19, a jsou proto v izolaci, již mohli hlasovat ve druhém kole volby prezidenta republiky. Volební stanoviště, kam bylo možné přijet autem, jim byla k dispozici do pěti hodin odpoledne. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo pozitivní test 1900 lidí, volit jich přijelo 650. I když to byla jen asi třetina, zájem o hlasování z auta byl výrazně větší než před dvěma týdny při prvním kole. Na některých místech odbavili již za první hodinu či dvě víc aut než v prvním kole za celý den.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:09|

O voličský průkaz pro druhé kolo lze osobně zažádat do 25. ledna, hlasovat opět mohou i lidé v izolaci

Lidé, kteří během druhého kola prezidentských voleb nebudou doma, mají opět možnost zažádat o voličský průkaz. Poštou nebo elektronicky musí být žádost na úřad doručena nejpozději 20. ledna do 16 hodin. Osobně je možné přijít až do 25. ledna, a to opět do 16 hodin. Voliči, kteří v době druhého kola budou nemocní, nebo se z jiného důvodu svépomocí do volební místnosti nedostanou, mají možnost zažádat u volební komise o běžnou přenosnou urnu. Lidé s nařízenou izolací kvůli covidu-19 mohou volit z auta u drive-in stanovišť nebo si na krajském úřadě mohou objednat zvláštní přenosnou schránku.
17. 1. 2023|

První lidé hlasovali v prezidentské volbě. Možnost měli voliči v koronavirové izolaci

Ve středu odevzdali první lidé svůj hlas v přímé volbě prezidenta. Ti, kteří jsou v izolaci kvůli covidu-19, mohli hlasovat z auta od 8:00 do 17:00 hodin na speciálních stanovištích. V každém kraji jich bylo několik, většinou jedno na okres, v Praze jich fungovalo pět. Kdo hlasování z auta nemohl využít a musel zůstat doma, může si do 12. ledna objednat domů přenosnou volební schránku.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:14|

Nové dotace na zateplení cílí na seniory nebo rodiny s nárokem na příspěvek na bydlení

O další dotace na zateplení rodinných domů mohou požádat domácnosti, ve kterých žijí výhradně důchodci nebo osoby s nárokem na příspěvek na bydlení. Získat mohou až 150 tisíc korun. Formulář bude na webu Nová zelená úsporám Light přístupný od pondělí od deseti hodin dopoledne. Stát by měl poslat peníze do čtyř týdnů od podání žádosti. Lidé ale musí stihnout udělat úpravy do roka. Po celou dobu vyřizování se navíc mohou zdarma obracet na poradce z místních akčních skupin.
9. 1. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k hlasování v prezidentských volbách

V pátek 13. a v sobotu 14. ledna budou lidé potřetí v historii Česka v přímé volbě rozhodovat o hlavě státu. Hlasovat mohou ze zahraničí i zdravotnických zařízení. Na rozdíl od podzimních komunálních a senátních voleb bude možné odevzdat hlas i z covidové karantény či izolace. Web ČT24 přináší všechny potřebné informace k úspěšnému hlasování.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:04|

Čína při vstupu do země nebude požadovat karanténu

Čína přestane od 8. ledna vyžadovat, aby se lidé přijíždějící do země podrobili karanténě. Bude jim stačit negativní PCR test na covid-19. S odvoláním na čínské zdravotní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters, která to označuje za velký krok ke zmírnění omezení na hranicích, které byly od roku 2020 pro cizince z velké části uzavřeny.
26. 12. 2022|

Zájem o zateplení a výměnu oken roste. Zásadní je správná instalace

Zájem o zateplení domů a výměnu oken za poslední rok stoupl o třetinu. Shodují se na tom stavební firmy, které oslovila Česká televize. Už teď má řada z nich zakázky až do příštího léta. Technici ale upozorňují, aby lidé dávali přednost certifikovaným výrobkům a montážím. V opačném případě se investice nemusí vyplatit.
25. 12. 2022|

Lidé v karanténě nebo izolaci kvůli covidu budou moct volit prezidenta v předstihu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyhlásil v souladu se zákonem 11. a 12. ledna příštího roku za dny prvního kola voleb prezidenta pro ty, kteří budou kvůli koronaviru v karanténě nebo izolaci. V případě druhého kola voleb budou těmito dny 25. a 26. leden.
20. 12. 2022|

Čína částečně uvolnila přísné restrikce, bezpříznakoví už nemusejí do izolačních center

Čína skoro po třech letech částečně uvolňuje přísná protikoronavirová opatření, která ohrozila ekonomický chod země, vedla k frustraci ve společnosti a nedávno vyvolala vlnu protestů. Lidé, kteří mají jen lehké příznaky covidu-19, a pacienti zcela bez symptomů budou moci nově strávit izolaci doma, změny se týkají i škol či cestování. Oznámila to Národní zdravotní komise (NHC).
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:46|

Lidé v izolaci či karanténě budou moci volit prezidenta, schválili poslanci

Příštího prezidenta zřejmě budou moci volit v lednu i lidé, kteří v té době budou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Budou mít možnost hlasovat z auta na zvláštních stanovištích či do speciálních přenosných schránek. Sněmovna v úterý normu zrychleně schválila. Souhlas musí dodat ještě Senát, který by tak mohl učinit koncem příštího týdne.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:05|

ANO kvůli Babišově covidové izolaci oznámí kandidáta na prezidenta až 31. října

Opoziční hnutí ANO oznámí kandidáta na prezidenta až v pondělí 31. října. Původně tak mělo učinit příští týden ve středu 26. října. Důvodem odkladu tiskové konference je izolace předsedy hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše kvůli koronaviru. Sdělil to Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský.
22. 10. 2022|