TÉMA

Magistrát města Brna

Konec přeskakování. Na brněnském Mendlově náměstí odstranili zábradlí mezi zastávkami

Z Mendlova náměstí v Brně, které nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí, zmizela v pátek část zábradlí, které oddělovalo jednotlivé tramvajové či trolejbusové zastávky. Jeho instalace v únoru letošního roku vyvolala silnou kritiku obyvatel, kteří požadovali snazší přechod mezi jednotlivými zastávkami. Schválit odstranění části bariéry trvalo skoro půl roku.
4. 8. 2023|

Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.
31. 3. 2023|

Za pochybení autorizovaného inspektora odpovídá stát, rozhodl ÚS v kauze marketu

Za pochybení autorizovaného inspektora, které nedokázal napravit stavební úřad, nese odpovědnost stát. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS) v průlomovém nálezu. Vyhověl tak stížnosti dvou lidí z Brna, kteří žádali od státu odškodnění v souvislosti se stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. O jejich nároku, neúspěšně uplatněném vůči ministerstvu pro místní rozvoj, musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 3. 2023|

Výluka na mostě přes Svratku v Brně skončila. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená

Výluka na železničním mostě přes Svratku v Brně v pátek večer skončila. Provoz na koridoru mezi Brnem a Břeclaví je díky tomu bez omezení. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic (SŽ). Provoz na mostě je omezený od čtvrtečního večera kvůli narušeným pilířům a klenbě. Provizorní přemostění řeky začali dělníci budovat ve čtvrtek. Ještě kolem pátečního poledne plánoval správce železniční sítě dokončit práce v sobotu.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 21:59|

Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|

Po razii v Brně policie zahájila trestní stíhání sedmi osob a dvou firem

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání proti sedmi fyzickým a dvěma právnickým osobám pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině. Souvisí to s úterním zátahem v Brně kvůli privatizaci městských domů.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 14:37|

Uzavření jízdních pruhů na Tomkově náměstí v Brně způsobilo kolaps. Omezení potrvá do pátku

Brno opět trápí velké problémy v dopravě, pondělí bylo ve městě opět ve znamení několikakilometrových kolon a zpožděných autobusových linek. Ke stávajícím omezením, která jsou například v ulici Poříčí nebo na Mendlově náměstí, silničáři ještě víc omezili provoz na Tomkově náměstí. Vzniká tam nová část městského okruhu, který má Brnu po svém dokončení výrazně ulevit.
5. 9. 2022|

Brněnská Stará radnice bude sídlem Institutu Paměti národa. Expozice připomene totalitu

V prostorách Staré radnice v Brně, kde nyní sídlí turistické informační centrum, vznikne Institut Paměti národa. Projekt je jednou z aktivit neziskové organizace Post Bellum, která uchovává vzpomínky pamětníků totalit 20. století. Brněnští radní schválili adresný záměr pronájmu, což je další krok ke vzniku expozice, uvedla Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.
23. 7. 2021|

Dva barokní kostely v Brně budou mít zrekonstruované interiéry. Velkou část zaplatí dotace města

Dvě z nejvýznamnějších barokních památek na území Brna – kostel svatého Leopolda a jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie – získají od města dotaci na dílčí opravy. Díky příspěvku se tak podaří zaplatit restauraci lavic, soch a dekoračních prvků, které na odborný zásah čekají desítky let.
25. 11. 2020|

Začaly platit přísnější podmínky pro vjezd do centra Brna. Vzniklo sedm nových zón

Brněnský magistrát zpřísnil podmínky vjezdu do centra. Řidiči už nemohou využít krátkodobé návštěvnické oprávnění a do centra vjedou autem pouze lidé, kteří tam trvale bydlí nebo podnikají. Centrum je nově rozdělené na sedm zón. Řidiči dostanou povolení pro vjezd jen do jedné z nich. Změny mají zlepšit situaci chodců.
1. 9. 2020|

Vraky aut stále hyzdí ulice Brna. Úředníci pár měsíců zaspali

Autovraky z brněnských ulic nemizí. V celém městě se od začátku letošního roku podařilo odstranit pouze čtyři. Likvidaci brzdila až do konce dubna nejasná legislativa. A i když už pět měsíců platí novela zákona, která umožnila i odtah aut s prošlou technickou kontrolou, Brněnské komunikace, které zajišťují odstranění aut, smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.
28. 8. 2020|

Brno dokončilo opravy Špilberku. Veřejnosti se otevřou také dosud nepřístupné vodojemy s lapidáriem

Skončila poslední etapa rekonstrukce brněnského hradu Špilberk. Práce stály město téměř sto milionů korun, většinu má pokrýt dotace z Evropské unie. Vodojemy umístěné ve východním bastionu se proměnily na lapidárium. Zároveň dělníci pracovali na části východní a severní hradby, severovýchodního bastionu a vchodu do kasemat.
7. 2. 2020|

Místo města budují v některých částech Brna protipovodňovou ochranu developeři. Je to rychlejší

Chybějící protipovodňová opatření blokují výstavbu v záplavových oblastech v Brně. Bez ochrany kolem řek nemohou developeři v řadě lokalit stavět byty. Odmítavě se úřady kvůli nařízení ministerstva životního prostředí staví i k části projektů v už zastavěných částech města. S úpravami vodních toků někde proto začínají samotní investoři, jinde chystá projekty za miliardy magistrát.
5. 2. 2020|