TÉMA

Progresívne Slovensko/Spolu

Kto je kto. Průvodce slovenskými politickými stranami

Slovenská politická scéna je mimořádně roztříštěná. Do parlamentu by se v sobotních volbách mohlo dostat až 13 stran. Programově jsou rozestoupeny od mírné levice až po krajní pravici, přičemž některé dělí jen drobné nuance. Přinášíme přehled všech relevantních uskupení v pořadí podle preferencí z posledního zveřejněného průzkumu na Slovensku.
24. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|

Protestující slovenští poslanci ukončili blokádu řečnického pultu. Pellegrini podle nich neudělal pro zemi nic

Ve slovenském parlamentu po dvou dnech skončil protest opozičních poslanců. Šest zákonodárců blokovalo od úterý řečnický pult, čímž chtěli vyjádřit nesouhlas s plánovaným schvalovánním návrhů dvou vládních stran ve zrychleném řízení. Poslanci pak stihli projednat jen jeden ze sedmi bodů schůze. Předseda parlamentu Andrej Danko odhadl, že schůze by mohla skončit nejpozději příští týden ve středu, tedy jen tři dny před parlamentními volbami.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 19:54|

Slovenské vládní strany by už většinu dohromady nedaly, opozice ano, ukazuje průzkum

Nejpopulárnější stranou na Slovensku před nadcházejícími parlamentními volbami zůstal vládní Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), na druhé místo se dostalo opoziční protikorupční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplynulo to ze sondáže agentury Polis Slovakia pro list Pravda, který její výsledky zveřejnil na svém webu. Podle průzkumu by se do sněmovny dostalo devět stran, hnutí a koalic. Stávající tříčlenná vládní koalice by většinu ve sněmovně neměla.
5. 2. 2020|