TÉMA

Charlie Chaplin

Rakouský herec vypráví svůj příběh, přizval Chaplinova Diktátora

Stefko Hanushevsky představuje Diktátora je jméno inscenace, kterou na aktuální ročník festivalu Divadelní Flora v Olomouci dovezlo divadlo z Kolína nad Rýnem. Stefko Hanushevsky je hlavním hrdinou a zároveň jediným hercem na jevišti, kde vypráví o svém životě. Jeho příběh se prolíná se slavným Chaplinovým filmem Diktátor.
12. 5. 2022|

Do ABC pochoduje Diktátor. Filip Březina se pro hlavní dvojroli naučil imitovat Chaplina i jeho neněmčinu

V divadle ABC bude k vidění – a slyšení – Diktátor. Režisér Martin Čičvák přenesl na scénu jeden z nejslavnějších filmů Charlieho Chaplina. V hlavní dvojroli mocichtivého diktátora a chudého židovského holiče se představí Filip Březina. Diváci inscenaci uvidí, až to dovolí epidemická situace.
29. 3. 2021|

Harold Lloyd soutěžil o pozici nejlepšího komika. Stal se boháčem, upadl v zapomnění a po smrti oslovil nové generace

Patřil mezi trojici nejoblíbenějších komiků své doby a fanoušci éry němé grotesky se dodnes přou, které místo mu v ní patří. Z nuzných rodinných poměrů se vyhoupl na pozici jednoho z nejbohatších mužů Hollywoodu. Přesto je dnes oproti svým slavným legendárním kolegům mnohem méně znám a jednu dobu byl prakticky zapomenut. Před 50 lety zemřel Harold Lloyd.
8. 3. 2021|

Vteřina dějepisu: Víte, čím se stal Chaplin 11. dubna?

Má knírek pod nosem – a není to Hitler. Má buřinku – a není to pan Tau. Má švihlou chůzi – a není od Monty Pythonů. Ano, jistě, Charlie Chaplin, jeden z největších komiků. Do postavy, která ho proslavila, se převtělil v mnoha filmech, vypiloval ji ale snímkem, který má onu roli i v názvu a v premiéře se promítal právě 11. dubna 1915. Jmenoval se Chaplin… a dál?
11. 4. 2020|

Febiofest ocení Ivu Janžurovou a v nové soutěži také artové komedie

Filmový festival Febiofest letos ocení Ivu Janžurovou. U této příležitosti uvede přehlídka také výběr z filmů, v nichž hrála. Hlavní část 27. ročníku se koná od 19. do 27. března v Praze a následně pokračuje regionálními ozvěnami ve třinácti dalších městech. Dramaturgickou novinkou jsou dvě soutěžní sekce, jedna z nich zaměřená na komedie.
5. 2. 2020|