TÉMA

Martin Šebestyán

Zemědělský fond neproplatí půl miliardy korun dotací firmám Agrofertu, píše iRozhlas

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit, napsal portál iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
15. 2. 2023|

Státní zemědělský intervenční fond povede Petr Dlouhý. Chce zlepšit komunikaci s ministerstvem

Státní zemědělský intervenční (SZIF) fond povede Petr Dlouhý. Funkce generálního ředitele se ujme v pátek 23. prosince. Zvítězil ve výběrovém řízení, které ministerstvo zemědělství vyhlásilo poté, co předchozí ředitel Martin Šebestyán po dohodě skončil ke konci srpna. SZIF rozděluje většinu dotací pro zemědělce, potravináře nebo lesníky. Nový šéf chce zlepšit komunikaci s ministerstvem.
21. 12. 2022|

Šebestyán končí v čele Státního zemědělského intervenčního fondu

Ve funkci ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) skončí k 31. srpnu Martin Šebestyán. Odchází po vzájemné dohodě s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). V úterý to uvedl server Seznam Zprávy. Šebestyán čelil kritice, že při vyplácení zemědělských dotací stranil holdingu Agrofert, který bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenských fondů.
23. 8. 2022|

Řešíte problémy Agrofertu, ne Česka, vytýká vládě opozice. Žaloba je standardní postup, namítá Toman

Vláda neřeší problémy Česka, ale zájmy Andreje Babiše (ANO) a Agrofertu, tvrdí opozice. Reaguje tak na rozhodnutí kabinetu zažalovat Evropskou komisi u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotací pro Agrofert. Babiš zdůrazňuje, že jednání vlády se neúčastnil. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) poukazuje na to, že jde o standardní postup, v minulosti už prý žalob bylo sedm.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 13:50|